ARC PROMOVEERT

De vrouwen van ARC zijn gepromoveerd naar de Eerste Klasse. Een uitzonderlijke prestatie en voor het eerst in de rijke geschiedenis van de bijna 100-jarige vereniging. De felicitaties uiteraard naar de technische en medische staf en alle speelsters die al een jaar lang knokken voor dit felbegeerde ticket. Ook gelukwensen aan het bestuur van de rood-zwarte vereniging met dit behaalde resultaat. Geeft meer ruimte om het vrouwen- en meidenvoetbal in het Groene Hart verder te ontplooien en talentjes de kans geven om door te groeien.


Het had natuurlijk een spannende ontknoping moeten worden tussen de teams van SDC Putten, XerxesDZB uit Rotterdam en ARC uit Alphen aan den Rijn om twee tickets te bemachtigen voor de Eerste Klasse. Op Sportpark Voordorp in Utrecht zou de onderlinge driekamp inclusief strafschoppen moeten plaatsvinden maar nu zijn alle drie de teams gepromoveerd. Een plaats kwam vrij doordat een vereniging zich terugtrok uit de competitie.

ARC promoveert
Op naar de Eerste Klasse en dat is toch mooi de op twee na hoogste amateur klasse. Wel een prestatie van groot belang want het gestelde doel is bereikt. Tien jaar geleden werd promotie net gemist maar nu gaat de ploeg van coach Janet Griffioen er volledig voor. Weet als geen ander het reilen en zeilen in de Topklasse, Hoofd- en Eerste Klasse. Toeval of niet, opvallend feit is wel dat de ploegen waar ze de laatste jaren actief is geweest ook hun feestje vieren. RCL Leiderdorp naar de Hoofdklasse net als IJFC IJsselstein maar het meest belangrijke is de promotie van haar ARC. En daar is ze dolblij mee, en dat terecht uiteraard.

ARC Promoveert
Voor de Alphense Racing Club is dat wel heel goed nieuws. De vrouwen volledig op stoom om de trein door te laten denderen, ook komend seizoen. Want met souplesse, technisch en tactisch inzicht is dit fantastische resultaat behaald. En dat smaakt naar meer. Was het niet wijsgeer Confucius die 2500 jaar geleden deze wijze woorden sprak: ‘Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar telkens als we struikelen weer opstaan’. En dat deden de rood-zwarten in de laatste thuiswedstrijd van de nacompetitie. Het was de grote finale en FC Delta Sports werd via strafschoppen uitgeschakeld. De ontlading groot met een dik verdiende pluim.

ARC Promoveert
Promoveren na een seizoen vol emoties, hindernissen, tactisch inzicht, technisch kunnen, fonkelend spel, visie en beleving. De Racing startte de competitie goed en op sportpark Zegersloot werd de latere kampioen Ajax met 4-3 toch mooi afgetroefd met sprankelend voetbal op hoog niveau. Wellicht de beste wedstrijd van de Racing dit seizoen met wervelend spel en hele fraaie doelpunten.

ARC Promoveert
Een andere mijlpaal was een periodetitel die er uiteindelijk voor zorgde dat aan de nacompetitie kon worden deelgenomen. Tegen een lager geklasseerde ploeg werd helaas verloren maar de Racing werd vol trots de Winterkampioen van de Tweede Klasse B. Ook dat was een unicum maar de druk kwam daarbij wel op de schouders van de Racing te liggen. Immers iedereen wil uiteraard winnen van de koploper.

ARC Promoveert
Na de winterrust kwamen de rood-zwarten maar moeilijk in het eigen vertrouwde spel. Onnodige verliespartijen speelde wel degelijk parten en de motivatie en inspiratie lieten het heel even afweten om vervolgens in de lente weer op het vertrouwde niveau te komen. De trein weer op het juiste spoor en ritme om vervolgens Purmerend, RKAVV Leidschendam en het Leidse UVS te verslaan. ARC eindigde in de competitie op de tweede plaats 7 punten achter kampioen Ajax met 45 punten uit 20 wedstrijden en een doelsaldo van 62 voor en 25 tegen. 15 wedstrijden werden gewonnen en 5 verloren. De voorsprong op nummer 3, het Amsterdamse DVVA, was 12 punten. Komend seizoen meer spektakel bij de ARC-vrouwen in de Eerste Klasse. Zowel thuis op Zegersloot als uit.

Een beeldoverzicht van dit seizoen ziet u hier

Odysseus naar Eerste Klasse

De finale van de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse werd gespeeld op het sfeervolle complex van voetbalvereniging WDS in Driebruggen. Afkorting staat voor Waarder Driebruggen Samen en gelegen midden in het Groene Hart. Hoofdrolspeelsters in dit stuk zijn USVV Odysseus ’91 uit Utrecht en sv ARC uit Alphen aan den Rijn.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Opvallend de vergelijkbare situatie van de twee kemphanen. Beide ploegen werden winterkampioen en versloegen in het eerste deel van de competitie de uiteindelijke kampioenen. Dat was UVV uit Utrecht in de A Afdeling en Ajax uit Amsterdam in de Tweede Klasse B. De finale, alhoewel er nog ontsnappingen mogelijk zijn, tussen de rood zwarten uit Alphen aan den Rijn en de paars witte Utrechtse duifjes op Sportpark Wiericker Weide aan de oever van het verbindingskanaal De Dubbele Wiericker tussen Oude Rijn en Hollandse IJssel.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Odysseus speelde het spelletje voetbal in Driebruggen beter dan ARC en won de tweekamp met 2-1 na een 2-0 stand bij rust. Doelpunten werden gescoord door Sam Bleijerveld en een inzet van Shan Bazaz werd door Vera Prins in eigen doel gewerkt. Na de pauze scoorde voor ARC Shemaine Verkleij uit een hoekschop van Julia Samsom. Feest voor de paars witte duifjes die de terechte winnaars zijn. De ploeg was scherper, assertiever en het doel duidelijk op het netvlies. ARC leek daarentegen de wedstrijd van verleden week nog in de benen te hebben. Pas in de tweede werd de druk opgevoerd maar verder dan een doelpunt kwamen de voorwaartsen niet. De wedstrijd stond onder leiding van de jeugdige Sem van der Wilk uit Barendrecht die een uitstekende wedstrijd floot. Hij werd geassisteerd door Cor Veerman en Tim van Beek.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
In de eerste de beste aanval was het bijna raak voor de studentes uit Utrecht die scherp aan het duel begonnen. ARC had het zichtbaar moeilijk tegen het solide positiespel van de duifjes. Dat resulteerde in de 12e minuut in een doelpunt dat werd gescoord na een paar handige bewegingen door de listige Sam Bleijerveld.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
De Alphense Racing had weinig in te brengen en kon niet in het voor hun zo vertrouwde spel komen. In de 20e minuut weer zo’n fraaie steekpass van aanvoerster Nina Dolsma op Shan Bazaz maar deze inzet werd knap gepareerd door sluitpost Romy Toebosch.
In de 30e minuut leek Sam Bleijerveld door de verdediging van ARC te slalommen maar kwam toch Meike van Daalen de Jel tegen.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Twee minuten later werd in eerste instantie de vrije trap van Cato van Bergen gekeerd maar het leer kwam voor de voeten van Shan Bazaz die uithaalde. Het leer werd vervolgens door Vera Prins over de doellijn gewerkt. Odysseus op rozen met de 2-0 voorsprong en de controle van het duel.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
In de tweede helft duidelijk meer beleving in het spel van de Alphense Racing. In de 46e minuut had Vera Prins voor ARC de aansluitingstreffer kunnen scoren. Aan de andere kant de paars witte duifjes met Sam Bleijerveld en Shan Bazaz terwijl Lotje van den Heuvel op de dwarsligger schoot.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
ARC zette druk op de Utrechtse vesting maar het leverde geen rendement op. Het laatste tikje om sluitpost Pien van Kampen te passeren lukte niet. Ook de passes kwamen met regelmaat niet aan terwijl Odysseus gevaarlijk was met scherpe counters. Imre Meije kreeg in de 66e minuut een fraaie mogelijkheid maar sluitpost Romy Toebosch pareerde de inzet.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
In de 79e minuut scoorde ARC de aansluitingstreffer. Een hoekschop van Julia Samsom werd door aanvoerster Shemaine Verkleij in de kruising gewerkt.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
ARC probeerde een bres te slaan in de solide verdediging van de studentes. Dat lukte niet maar er waren wel kansen voor Vera Prins, Eveline Wels en Shemaine Verkleij. De paars witte duifjes hielden echter vol trots stand.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Een dik verdiende overwinning voor Odysseus die het technisch en tactisch beter deden en ARC niet in hun spel liet komen. Dat zeker in de eerste helft. In het tweede deel kreeg ARC wel de kansen maar een echte doorbraak forceren was er niet bij.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Odysseus promoveert naar de Eerste Klasse en ARC in de wachtkamer om alsnog een ticket voor promotie te kunnen bemachtigen. De tegenstanders zijn SDC Putten en Xerxes DZB maar Odysseus vierde nu feest met veel paars wit en de felicitaties met bloemen van ARC. De lucht veranderde spontaan en het bleef nog lang onrustig in Driebruggen.

Meer beelden van Odysseus tegen ARC ziet u hier.

RCL promoveert naar de Hoofdklasse

Op Sportpark Broekvelden van Rohda ’67 in Bodegraven won het Leiderdorpse RCL het nacompetitie duel met 0-3 van Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel. De Leiderdorpse Racing mag zich weer Hoofdklasser noemen. Het Zeeuwse IJzendijke werd kampioen in de Eerste Klasse en via de nacompetitie is het de ploeg van Jaclyn Leiwakabessy en Jeroen Redegeld gelukt het fel begeerde ticket voor de een na hoogste amateurklasse te bemachtigen.

Spirit - RCL
De 0-3 eindstand stond al met de pauze op het scorebord. Lesley Landweer scoorde in de 12e minuut vanaf elf meter en twee minuten later schoot Evienne Schoenmaker de 0-2 in de touwen. In de 29e minuut bepaalde Annebel Schoonderwoerd, de topscoorder van de Racing, met een fraai doelpunt de eindstand op 0-3.
RCL promoveert en daar waren speelsters en technische staf wel heel erg blij mee.

Meer beelden van Spirit tegen RCL ziet u hier

ARC neemt eerste horde

ARC op koers voor promotie naar de Eerste Klasse. Gemakkelijk ging dit echter niet tegen opponent FC Delta Sports ’95 uit Houten. Na de reguliere speeltijd was de stand nog dubbel blank en na de spannende verlenging prijkte de 1-1 op het scorebord. Strafschoppen moesten er aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Een zinderende spanning in de loterij van de elf meter trappen. ARC nam deze beter en de alles beslissende werd door aanvoerster Shemaine Verkleij in de touwen geschoten. Uitslag in het spannende spektakelstuk 4-2 en ARC een ronde verder. Voor Delta Sports houdt dit degradatie in uit de Eerste Klasse.

ARC - FC Delta Sports '95
Op Sportpark Zegersloot In Alphen aan den Rijn het promotie/degradatieduel in de tweede ronde om een plek in de Eerste Klasse. De regen was overgetrokken en de zon de grootste afwezige. Voor de thuisploeg na tien jaar weer de mogelijkheid om via de nacompetitie uit de Tweede Klasse hogerop te komen. De ploeg uit Houten wilde uiteraard niets liever dan verlenging in de Eerste Klasse. De beide teams aan elkaar gewaagd maar het spel van de Alphense Racing lag toch op een iets hoger niveau. De wedstrijd stond onder leiding van Sander Rietveld uit Katwijk en hij werd geassisteerd door Jet Jongerius en Ton Griffioen.

ARC - FC Delta Sports '95
ARC opende het duel sterk en zette de ploeg uit Houten direct onder druk. Na 30 seconden kreeg Shemaine Verkleij al een mogelijkheid maar schoot rakelings over.
Goede combinaties tussen Eveline Wels, Vera Prins en Julia Samsom maar Delta Sports sluitpost Lisa van Wijk hield stand. Vanwege de aanhoudende druk van de Racing voorwaartsen was het alleen Romée Ajabroune die aanvallend een vuist kon maken bij Delta Sports.

ARC - FC Delta Sports '95
Shemaine Verkleij schoot een hoekschop op de staander en ook een vrije trap trof geen doel. ARC had in die eerste 25 minuten het beste van het spel maar de meiden van coach Janet Griffioen waren niet in staat om de vele kansen om te zetten in doelpunten.

ARC - FC Delta Sports '95
Dat kwam mede vanwege het doortastend optreden van de verdedigsters Robin van Doorn, Anouk Lardinois, Hanna Heinen en Elise de Froe. Voorin was het Noa van Wezep die de kwaliteiten van doelvrouw Romy Toebosch uittestte maar echt gevaarlijk was dat niet.  Vera Prins en Britt de Wit probeerde het van afstand maar ook dat leverde geen doelpunt op.

ARC - FC Delta Sports '95
ARC liet halverwege de eerste helft de teugels wat vieren en Delta Sports aanvoerster Sophie Ouwehand leek daar in eerste instantie, in de 28e minuut, van te profiteren en scoorde. Ze stond echter in buitenspelpositie dus dat feest voor de geel blauwe ploeg ging niet door. Aan de andere kant in de 38e minuut was het ARC dat scoorde via een fraaie actie van Britt de Wit.

ARC - FC Delta Sports '95
Via doelvrouw Lisa van Wijk en de lat caramboleerde het leer volledig over de doellijn maar Van Wijk bracht het leer weer terug in het spel. Leidsman Sander Rietveld stond op te grote afstand en kon dit onmogelijk waarnemen. Dus ook dit feest ging niet door.

ARC - FC Delta Sports '95
In het begin van de tweede helft troefde de meiden van coach Mandy Cozijn ARC af. Brutaal waren de zaken nu omgekeerd en werd ARC onder druk gezet. Romée Ajabroune kreeg een aantal mogelijkheden maar de achterhoede met Rianne Zwaan, Anouk Jozee, Femke van Hooije, Jonne van der Giessen en Meike van Daalen de Jel waren standvastig en pareerden de aanvallen mede door goed ingrijpen van doelvrouw Romy Toebosch.

ARC - FC Delta Sports '95
De bakens waren nu verzet maar door de druk van Delta Sports kreeg ARC ruimte om op de counter spelen. De Racing voorwaartsen liepen zich vast op het goede keeperswerk van Lisa van Wijk. De allerbeste kans kreeg Britt de Wit die bijkans profiteerde van een misverstand in de Delta Sports verdediging. Ze had beter deze actie zelf kunnen afronden voor het lege doel maar legde het leer breed en Lisa van Wijk kwam weer tussenbeide.

ARC - FC Delta Sports '95
In de 30e minuut een opvallend stukje theater van Romée Ajabroune die tussen Rianne Zwaan en Anouk Jozee het kunstgras ging toucheren. De leidsman trapte erin en het leer op de stip. Aanvoerster Sophie Ouwehand kreeg de ultieme mogelijkheid dit cadeautje te verzilveren maar schoot het leer over.

ARC - FC Delta Sports '95
ARC putte hieruit moed en kracht en kreeg de regie van het duel weer in handen en creëerde mogelijkheden. Eveline Wels, Vera Prins, Julia Samsom en Britt de Wit probeerde van alles maar de grootste sta in de weg was Lisa van Wijk. De eindstand in de reguliere 90 minuten 0-0 en dat betekende tweemaal een kwartier verlengen.

ARC - FC Delta Sports '95
In de 102e minuut kwam ARC op een verdiende voorsprong. Meike van Dalen de Jel aan de basis met de pass op Britt de Wit op rechts. De scherpe voorzet werd door Shemaine Verkleij in de touwen geschoten. ARC op een verdiende voorsprong en dacht al een ronde verder te zijn. Twee minuten later was de stand met 1-1 weer in balans. Een vreemde situatie met eerst vermeend buitenspel terwijl de leidsman liet doorspelen. Daar profiteerde de slimme aanvoerster Sophie Ouwehand optimaal van en schoot feilloos raak.

ARC - FC Delta Sports '95
In de tweede verlenging had de thuisploeg het duel in hun voordeel kunnen beslechten maar ook nu was het Lisa van Wijk die de ploeg uit Houten nog in de race hield.
Eindstand na 120 minuten spanning en emotie 1-1 en strafschoppen die de winnaar van dit duel moest gaan bepalen.

ARC - FC Delta Sports '95
Voor ARC scoorde Britt de Wit, Femke van Hooije, Kirsten Nijhof en de allesbepalende treffer werd door aanvoerster Shemaine Verkleij gescoord. Voor Delta Sports scoorden Gail Eissens en Elise de Froe. Tweemaal werd het leer op de staander geschoten.

ARC - FC Delta Sports '95
Eindstand van dit spektakelstuk 4-2 in het voordeel van ARC. De ontlading groot bij de thuisploeg die komende week weer in actie komt om opnieuw een finale te spelen. Tegenstander is dan Odysseus’ 91 uit Utrecht dat Sleeuwijk versloeg in de verlenging. De finale partij is op neutraal terrein.

ARC - FC Delta Sports '95
ARC doelvrouw Romy Toebosch wist het resultaat al ruim voor de aanvang van het duel en haar voorspellende gave liet haar ook dit keer niet in de steek. Magische krachten van de in het violet gestoken dame die ook nog de nul hield in 90 minuten.
‘Een wedstrijd die je niet te vaak moet meemaken’, was de reactie van coach Janet Griffioen die zichtbaar verheugd was met het resultaat en van oor tot oor straalde.

ARC - FC Delta Sports '95
Voor Delta Sports waren de druiven zuur. Uiteraard teleurstelling maar daar tegenover stond wel dat ARC over het geheel de betere ploeg was die het onnodig spannend maakte en bovendien Delta Sports daardoor in de wedstrijd hield. De vele kansen van de rood zwarte ploeg werden niet verzilverd tijdens de reguliere tijd.

Meer beelden van de wedstrijd tussen ARC en Delta Sports ziet u hier
Beelden van de strafschoppenserie en ontlading na afloop

ARC tegen Oranje

We schrijven maandag 21 mei 1990. Nu 34 jaar geleden en een memorabele dag in het bestaan van de rood-zwarte club uit Alphen aan den Rijn. De regerend Europees kampioen kwam naar Zegersloot om het op te nemen tegen ARC in het kader van de voorbereiding van het WK 90 in Italië. In 1988 won Oranje in de finale met 2-0 van Rusland en werd Europees kampioen. Mede dankzij ons lid Piet Philippa werd het Nederlands elftal gestrikt.


Eerste klasser ARC speelde voor ruim 9000 toeschouwers een puike partij voetbal maar was niet opgewassen tegen de spelers van bondscoach Leo Beenhakker. ARC-sluitpost René de Graaf hield de Racing lange tijd in de wedstrijd. Na een 0-2 stand bij rust werd het 0-3 in het voordeel van Oranje. De doelpunten voor de pauze werden beiden gescoord door Hans Gillhaus en in het tweede deel was het balvirtuoos Richard Witschge die doel trof. De stand had een ander aanzien kunnen krijgen als Jacques Key een terecht toegekende strafschop had benut. Het leer verdween aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Voor het duel werd ARC-aanvoerder Ruud van Es volop in de bloemen gezet. Hij speelde vanwege knieproblemen zijn laatste wedstrijd voor ARC. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter John Blankenstein.

ARC - OranjeDe Alphense Eerste klasser ARC maakte onder de nieuwe coach Bert Jansen een prima seizoen door. Hij volgde interim-trainer Aad Koren op nadat eerder Jan Kroese was weggestuurd. De ploeg werd vijfde in de competitie achter Rijnsburgse Boys, Quick Boys, Noordwijk en Vitesse Delft. Jacques Key de topscoorder met maar liefst 18 doelpunten gevolgd door Wilco van Leeuwen met 7 goals.


Bij de tegenstander een geheel andere situatie. Want de perikelen bij het Nederlands elftal hielden de gemoederen behoorlijk bezig. Thijs Libregts werd de opvolger van Rinus Michels en loodste Oranje in de kwalificatie ongeslagen naar plaatsing voor het WK. Een aantal coryfeeën zagen het niet zitten om met Libregts naar Italië af te reizen en er werd gestemd. Het werd niet de keus van de spelers (Cruijff) maar Rinus Michels adviseerde de voetbalbond om Ajax coach Leo Beenhakker te benoemen als bondscoach.
Die aanstelling vond plaats op 14 mei en vijf dagen later speelde Oranje op Sportpark de Middelmors tegen Rijnsburgse Boys een hele matige partij. Het werd 1-1 en er moest anders worden gespeeld.

Twee dagen later op Sportpark Zegersloot een Nederlands elftal dat duidelijk meer energie uitstraalde. Verdediging en middenveld moesten zich gaan bewijzen vertelde Leo Beenhakker vooraf. Dat gebeurde onder leiding van aanvoerder Ronald Koeman. Aanvallend kwam het gevaar van Aberdeen speler Hans Gillhaus. Die scoorde in de 15e en 22e minuut twee fraaie doelpunten. De snelle omschakeling met Berry van Aerle, Erwin Koeman, Jan Wouters en Gerald Vanenburg werkte alhoewel doelman René de Graaf zich flink in de kijker speelde met zijn vele reddingen.


ARC deed het achterin toch opvallend goed met Ruud van Es, Frank Bloemheuvel en René Lammers maar moesten in de 58e minuut toch toezien dat de uiterst balvaardige Richard Witschge de 0-3 scoorde. In de laatste fase van het duel kreeg ARC een elfmeter trap. Henk Fraser trok aan het shirt van de doorgebroken Jacques Key die alleen op weg was naar Hans van Breukelen. Hij nam zelf de strafschop en het leer ketste via de verkeerde kant van de staander over de achterlijn.  Het bleef bij 0-3 maar echt sprankelend was Oranje niet terwijl ARC veel lof oogstte.

Winst voor Oranje maar toch problemen voor Don Leo die maar liep te ijsberen langs de zijlijn. Had het niet helemaal naar zijn zin maar de druk extreem om aan de verwachtingen te voldoen.
Het vervolg in Italië is wellicht bekend. In de groepsfase werd gelijkgespeeld tegen Egypte (1-1), Engeland (0-0) en Ierland (1-1). Door buurland Duitsland werd Oranje in de achtste finale met 2-1 terecht gewezen. Het ging echt helemaal mis en Leo Beenhakker vertelde later dat hij deze klus niet had moeten aanvaarden. Don Leo Beenhakker was van 14 mei tot 24 juni 1990 de bondscoach van Oranje na een eerdere periode in de jaren 1985 en 1986.


En bij ARC alleen maar tevreden gezichten. Een unicum om dit mee te maken en dat voor zo’n slordige 9000 fans van de voetbalsport. Dat in een sfeervolle ambiance met een perfecte organisatie. Trouwens als er hogere tribunes waren neergezet was de 10000 wel ruim gepasseerd. Voor aanvang kreeg aanvoerder Ruud van Es niet alleen van Ronald Koeman bloemen. Ook spelers en het bestuur kwamen met de fleurige ruikers aanzetten. Een chronische knieblessure van Ruud van Es maakt het spelen vrijwel onmogelijk. Een afscheid tegen Oranje was dan toch, hoe wrang dan ook, een hoogtepunt.

Meer beelden uit 1990 ziet u hier

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: