Galerie Kolf in Zoeterwoude haalt met de voorjaarstentoonstelling Katwijk naar het Groene Hart. De nieuwe verbinding van wegen maakt het in de toekomst al een stuk eenvoudiger en de Vuurbaak wijst ons altijd de juiste weg. Maar de eerste expositie van dit jaar brengt in bijzonder de authentieke Katwijkse muts tot leven. Initiatiefnemer is conservator van het Katwijks Museum André Groeneveld die de expositie opent op zondag 21 april om 16.00 uur met een aantal Katwijkse vrouwen in hun typerende klederdracht.

Maar niet alleen de specifieke zondagse knipmutsen met oorijzers en streekdrachten van Aaltje Knoop die Katwijk zo uniek maakt maar ook de beelden, portretten en ontwerpen van haar man Dik Kompier worden tentoongesteld.

Dit uiterst sfeervol en pakkend met een grote dosis creativiteit. Dat alles in de ongedwongen landelijke omgeving van het Groene Hart bij Galerie Kolff in Zoeterwoude Dorp. Opvallend de frisse weidse ruimte dat staat voor de bron van inspiratie om kunst en cultuur tastbaar te maken.

De tentoonstelling Kunst in de Polder met de werken van Aaltje Knoop en Dik Kompier onder het motto ‘Katwijk komt naar Zoeterwoude’ is bij Galerie Kolff te zien van 21 april tot en met 12 mei 2024. De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur of na telefonische afspraak. Het adres van Galerie Kolff is Noordbuurtseweg 2, Zoeterwoude Dorp. Het telefoonnummer is 071 – 5801458.

Hier woonde

Nijmeegse wijk Bottendaal herdenkt.

Op zondag 14 april werden op tien plaatsen in de Nijmeegse wijk Bottendaal 26 Stolpersteine geplaatst. Deze blijvende herinneringen werden op initiatief van de Stichting Stolpersteine Nijmegen tijdens een korte ceremonie vakkundig gelegd voor het laatst bewoonde onderkomen van de slachtoffers.

Legging Stolpersteine Nijmegen
Toespraken werden gehouden door burgemeester Hubert Bruls, nabestaanden en bewoners. Tevens sprak Rabbijn Mendel Levine gebeden uit. Klarinettist Johan Gudden met violist Thomas Ruffmann zorgden voor passende muziek tijdens de ceremonie.

Namen

Eerder werden er al in andere wijken van Nijmegen Stolpersteine neergelegd. Nu in Bottendaal met op de Oude Groenewoudseweg 262 de familie Pels-Levie met Simon Pels zijn vrouw Jetje Levie en dochter Evaline Pels.

Legging Stolpersteine Nijmegen in de wijk Bottendaal
Vervolgens de Evertsenstraat 4 met Abraham Wolff en zijn vrouw Celine Kaas en de kinderen Everdina en Marcus Louis. Verder naar de Schoolstraat 123 met de familie Bos-Krause. Liebman Bos, zijn vrouw Irene Krause en de kinderen Hertha en Jacob.

Legging Stolpersteine NijmegenDan de St. Stephanusstraat. Is vernoemd naar de eerste martelaar van het Christelijke geloof Stefanus die werd gestenigd in het jaar 34. Het is tevens de patroonheilige van de stad Nijmegen. Het gezin Monnikendam bestaande uit Jonas Monnikendam, zijn vrouw Johanna Frankenhuis en zoon Philip Jacob (Flip) woonde op nummer 62. Op nummer 151 de familie Pels-Koperenberg met Nefthalie Pels, Eva Koperenberg, Betje Blok en Nathan Pels.

Legging Stolpersteine Nijmegen in de wijk BottendaalIn de Jan van Galenstraat op nummer 44 Recha Friendländer en haar zoon Salo Kwiat. Vervolgens de Van Dulckenstraat 38 met Geertruida Roos – Serphos en haar zoon Machiel Roos en op 45 Hans Menkel.
In de Jan de Wittstraat twee adressen. Eerst nummer 51 met Rosette Kool en Mordechai Sons en op nummer 79 Meijer Mug.

Stolpersteinen in Nijmegen in de wijk Bottendaal

Vermoord

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er in Nijmegen rond de 500 inwoners met een Joodse afkomst woonachtig. Na de deportatie van deze mensen naar kampen en gaskamers, met voorafgaand de diverse razzia’s in de stad, zijn er 450 Nijmeegse Joden vermoord.

De intentie van de Stichting Stolpersteine Nijmegen is dat ieder slachtoffer van het naziregime een gedenksteen voor de laatst bekende woning krijgt. Na de legging in de wijk Bottendaal zijn er 97 kleine gedenkstenen geplaatst.

Bottendaal

Legging Stolpersteine Nijmegen in de wijk BottendaalBottendaal, een bruisende wijk vol geschiedenis met de in het oog springende Titus Brands Gedachteniskerk en de voormalige papierloods van drukkerij Thieme.

In het verleden de bedrijvende activiteiten met de paraplufabrieken van Dickmann’s, Dobbelmann’s met de waspoeders en de fraaie verpakkingen van cartonnagefabriek Kilsdonk.

Bij de Kapokfabriek, met een souterrain als schuilkelder, kwamen op 2 oktober 1944 tijdens een Duits bombardement 99 mensen om het leven. Nijmegen lag op dat moment in de frontlinie en werd hevig bestookt met brandbommen. Het gebouw stortte volledig in. Een veelal emotionele historie welke niet vergeten mag worden.

Stolpersteine

Stolpersteine of struikelstenen zijn kleine monumenten of gedenkstenen voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Zijn van beton met aan de bovenzijde een messing plaatje waarop informatie met onder andere naam, geboorte- en deportatiedatum alsmede de plaats en datum van overlijden. Geestelijk vader van de Stolpersteine is de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig die ook in Nijmegen eigenhandig een aantal gedenksteentjes plaatste.

Meer beelden van de Stolpersteine legging van 14 april 2024 ziet u hier

ARC wint in sleutelduel nipt van UVS

Op Sportpark Zegersloot in Alphen aan den Rijn was het goed toeven. Het voorjaar deed met een lekkere temperatuur zijn intrede en dat voelde goed. De wedstrijd tussen ARC en het Leidse UVS stond op de rol in de Tweede Klasse B. Een sleutelduel want voor de Alphense Racing waren de belangen groot.

sv ARC - UVS Leiden
Het duel betekende ook weerzien met oud profs van Utrecht en ADO Den Haag zoals Sabine Verheul en Geke Maat. Voor UVS is het sportief lekker ballen zonder zich verder druk te maken over promotie. Dat in tegenstelling met de thuisploeg dat wel degelijk mee wil doen voor de prijzen. Of het klaarstomen voor de altijd spannende nacompetitie om een plek in de Eerste Klasse. Winst zou voor ARC dus zeer welkom zijn volgens de technische staf van de thuisploeg.

sv ARC - UVS LeidenEn na 90 minuten spel werd het winst voor ARC met 2-1 na een 1-1 stand bij rust. Een verdiende winst alhoewel de afwerking bij de twee teams wel enige aandacht verdient.
Ook paal en lat werden met regelmaat geraakt maar voor de pauze was het Eveline Wels die voor de thuisploeg de score opende. Vlak voor de pauze schoot Geke Maat de gelijkmaker in de touwen. Na elf minuten in de tweede helft bepaalde aanvoerster Shemaine Verkleij met een schitterende actie de eindstand op 2-1. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Wesley Kamping die een perfecte wedstrijd floot. Hij werd geassisteerd door Monica Hoogendam en Debora van der Meer.

sv ARC - UVS LeidenVanaf het eerste fluitsignaal probeerde ARC de toon te zetten. Druk met twee hoekschoppen op rij en een prima redding van UVS sluitpost Nada van Es. In de achtste minuut vette pech voor Shemaine Verkleij die haar inzet tegen de lat schoot.
Het Leidse UVS wakker geschud en de aanval werd gezocht. Mirjam Gerling, Mariëlle Huizer, Michelle Seijen ten Hoorn en Geke Maat met een vloeiende aanval alleen schoot Sabine Verheul het leer naast.

sv ARC - UVS LeidenMaar dan toch was het de thuisploeg dat kansen creëerde met Kirsten Nijhof, Eveline Wels, Iris de Vries en Shemaine Verkleij maar het leer wilde er niet in.
In de 15e minuut een uitstekende redding van Romy Toebosch die een inzet van Mirjam Gerling pareerde.

In de 28e minuut kwam ARC op voorsprong. Een prima aanval van Natalia Marta Sudomirska en Shemaine Verkleij die de bal breed legde op Eveline Wels. Die maakte geen fout schoot het leer keurig achter Nada van Es in de touwen.

Een verdiende voorsprong en drie minuten later probeerde Julia Samsom het van afstand net als Natalia Marta Sudomirska maar het leverde voor de rood zwarte ploeg niets op.

sv ARC - UVS LeidenDe sleutelstad bewoonsters kregen het spel niet geheel onder controle. Dat was wel de verdienste van de Racing maar de ploeg profiteerde daar niet van. Een kopbal van Kirsten Nijhof ging rakelings naast en Natalia Marta Sudomirska had ook geen geluk met haar inzet net als een actie van Jonne van der Giessen.

sv ARC - UVS LeidenDe Alphense Racing had ruim afstand moeten nemen maar verzuimde de kansen te verzilveren in klink klare munt. Daar putte UVS moed uit en kwam in de 44e minuut op gelijke hoogte. De voorzet van Mirjam Gerling en Geke Maat die het leer in het net schoot. Beide kemphanen op gelijke hoogte maar UVS wilde meer. In de allerlaatste minuut van de eerste helft deponeerde Geke Maat de bal tegen de staander en kreeg Sabine Verheul nog een goede mogelijkheid.

sv ARC - UVS LeidenIn de tweede helft de opening voor UVS met Sabine Verheul en Geke Maat maar Romy Toebosch deed wat ze moest doen en bood redding. De Leidse ploeg kwam beter in het spel en zette de achterhoede van ARC onder druk. Dat echter zonder resultaat met Rianne Zwaan en Britt de Wit. Pas na tien minuten pikte de thuisploeg de draad weer op en creëerde weer een mogelijkheid via Eveline Wels.

sv ARC - UVS LeidenIn de 56e minuut een werkelijk schitterende actie van ARC aanvoerster Shemaine Verkleij die niet de minste speelsters van UVS het nakijken gaf. Sonja Dolman, Sabine Verheul, Fleur van der Gaag, Monica Hoogendam en sluitpost Nada van Es volledig uitgespeeld en Verkleij rondde dat perfect af en zette daarmee ARC op een verdiende 2-1 voorsprong.

sv ARC - UVS LeidenDe wedstrijd leek gespeeld maar ARC wilde meer. Lat en paal werden geraakt maar het leer wilde er niet in. En aan de andere kant was het Monica Hoogendam die net voorlangs schoot. Kasandra Smidt probeerde het nog voor de thuisploeg maar de stand bleef zoals het was.

sv ARC - UVS LeidenVerdiende winst voor ARC die de tweede plek in de competitie stevig in handen heeft en nog volop meedoet in de race. Wel zes punten achter koploper Ajax. UVS staat op een verdienstelijke derde plaats. Het trouwe publiek kreeg veel kansen te zien maar het verzilveren liet te wensen over.

Het blijft dus spannend en de vraag is of Ajax nog een misstap maakt. Komende zaterdag speelt UVS thuis tegen WV-HEDW uit Amsterdam. De aanvang is om 12.15 uur. ARC gaat naar Oegstgeest om aan te treden op Sportpark De Voscuyl tegen de plaatselijke FC. De aftrap van het duel is om 14.30 uur.

Meer beelden van ARC tegen UVS ziet u hier

Berkel onderuit tegen Ter Leede

In de Topklasse vrouwen het duel tussen Berkel en Ter Leede uit Sassenheim. Een belangrijke wedstrijd want de twee kemphanen hadden de punten hard nodig om niet af te dalen naar de onderste plaatsten op de ranglijst.  Ter Leede ontpopte zich als de betere partij in een overigens matig duel. De weersomstandigheden waren ook niet best met veel regen en een gure wind.

cvv Berkel - vv Ter Leede
Ter Leede kwam in de eerste helft op voorsprong via een doelpunt van Anne  Sellies en van elf meter scoorde Celia Chee voor Berkel de gelijkmaker. Na de pauze was het Romy Dalebout die na een paar minuten spel een vrije trap knap in de touwen schoot. Een 1-2 winst voor Ter Leede en dat was zeker niet onverdiend. De wedstrijd stond onder leiding van Wisse Maas uit Rotterdam en hij werd geassisteerd door Rob Zegers en Ronald Lamens.

cvv Berkel - vv Ter LeedeKoud, regenachtig en guur weer op Sportpark het Hoge Land in Lansingerland. De Pupil van de Week schoot het leer achter doelvrouw Lot Hemminga van Ter Leede in de touwen en de ogen gericht op de twee ploegen die punten moeten scoren voor lijfsbehoud in de Topklasse. Een duel in de kelder van de hoogste amateurklasse maar het predicaat Topklasse was nu niet aan de orde.

Ter Leede had het beste van het spel en opende sterk met mogelijkheden via Yara Bes, Justine Jansen en Romy Dalebout.
Pas in de zevende minuut de eerste serieuze aanval van Berkel met gelegenheids aanvalster Jonna Hulshof die toch een fraaie mogelijkheid kreeg. In de ploeg van coach Mohamed Bensaid veel omzettingen vanwege blessures.

cvv Berkel - vv Ter LeedeIn de eerste fase een gelijkwaardige strijd maar na zo’n 15 minuten kregen de meiden uit Sassenheim het middenveld in handen. Daardoor creëerde de ploeg van coach Hassan Azoum meer kansen via Suzanne Zee, Romy van Beelen en Anne Sellis. Berkel onder druk en sluitpost Bianca Troost hield Berkel op wonderbaarlijke wijze in de wedstrijd. Maar dan toch kwam Ter Leede in de 31e minuut op een verdiende voorsprong. Het was Anne Sellies die Bianca Troost de gang naar het net liet maken.

cvv Berkel - vv Ter LeedeEen minuut later had het door diezelfde Sellies zelfs 0-2 kunnen worden maar dat feest ging niet door. In de 35e minuut haalde Noa Vonk Faith Parto in de zestien onderuit. De terecht toegewezen elf meter trap werd door Celia Chee onberispelijk ingeschoten en 1-1 de stand bij rust.

cvv Berkel - vv Ter LeedeNa de warme thee kreeg Jonna Hulshof bij de eerste aanval een goede mogelijkheid. Maar het gebeurde toch aan de andere kant. Een vrije trap in de 47e minuut werd door Romy Dalebout onder sluitpost Bianca Troost door in het net geschoten.

Ter Leede op een 1-2 voorsprong en wilde heel duidelijk meer. Wel kansen maar Nadia Kain, Demi Verlangen, Peta Houting, Femke van der Burg en Whitney Morien hielden stand. De thuisploeg moest het hebben van de stilstaande momenten om gevaarlijk te worden.

In de 70e minuut toucheerde Celia Chee uit een vrije trap de lat terwijl later Sarissa van de Meer van Ter Leede dat ook flikte.

cvv Berkel - vv Ter LeedeUit een hoekschop wel het dreigende gevaar van Berkel in de zestien voor doelvrouw Lot Hemmiga maar het leer trof geen doel. Kenmerkend in de tweede helft de vele onderbrekingen vanwege blessures.

Bianca Troost kwam vijf minuten voor tijd met geel nog goed weg om buiten de zestien Anne Sellies tegen het kunstgras te werken. Anouk Bernoster en Demi Verlangen probeerden het nog wel net als Peta Houting om dat ene gaatje te vinden maar de Sassenheimse gelederen waren gesloten. De laatste kans was voor Yara Bes van Ter Leede maar ook deze mogelijkheid trof geen doel.

cvv Berkel - vv Ter LeedeEindstand 1-2 in het voordeel van Ter Leede en daar waren de speelsters en staf bijzonder blij mee. De Sassenheimers kunnen weer omhoog kijken. Voor Berkel zijn de druiven zuur en donkere wolken pakken zich samen. De promovendus heeft het juiste ritme, structuur en beleving nog niet onder controle. De tijd dringt echter wel voor de ploeg die juist de punten heel hard nodig heeft.

cvv Berkel - vv Ter LeedeKomende zaterdag gaat Berkel naar Katwijk om het op te nemen tegen Rijnvogels. Aanvang op Sportpark de Kooltuin is om 14.30 uur. Ter Leede ontvangt thuis op Sportpark de Roodemolen de rode lantaarndrager van de Topklasse Bekkerveld. De aftrap is om 14.00 uur.

Meer beelden van Berkel tegen Ter Leede ziet u hier
Lees alles over Berkel’s Pupil van de Week Megan

ARC bindt ook WV-HEDW aan de zegekar

Van sprankelend voetbal was geen sprake maar ARC beloonde zich wel met drie punten. Het tweede team van het Amsterdamse Wilhelmina Vooruit Hortus Eendracht Door Winst kwam naar Sportpark Zegersloot en gaf goed partij. Maar de thuisploeg speelde het spelletje toch net iets efficiënter alhoewel slordig werd omgegaan met de hoeveelheid mogelijkheden.

sv ARC - WV-HEDW II
Bij rust was het een magere 1-0 via een slimme kopbal van Vera Prins. Na de pauze scoorde Racing aanvoerster Shemaine Verkleij tweemaal waardoor de eindstand 3-0 werd in het voordeel van de koploper in de Tweede Klasse B.
De wedstrijd stond onder de bezielende leiding van scheidsrechter Fred Overbeek die een prima wedstrijd floot. Hij werd geassisteerd door Debora van der Meer en Ed Veltrop.

sv ARC - WV-HEDW II Hervatting van de competitie in het jaar 2024. ARC de fiere koploper en daar wil iedere tegenstander wel van winnen. Ook het uit Amsterdam afkomstige tweede team van WV-HEDW. Ofwel de leeuw op het shirt z’n werk laten doen om de andere ploeg, ook met een leeuw voorop, even onderuit te halen. Trouwens het zou volgens Floor de Adelhart Toorop wel gaan om de beste en gezelligste vereniging uit Amsterdam.

ARC startte met iets meer overtuiging en trok direct ten strijde. In sportieve zin uiteraard maar het eerste gevaar kwam wel van Laure Soepenberg die net naast schoot. De thuisploeg wakker geschud en kansen nu voor Julia Samson, Eveline Wels en Shemaine Verkleij.

sv ARC - WV-HEDW II In de 13e minuut kwam ARC op voorsprong. Een eerste hoekschop leverde direct resultaat op. Shemaine Verkleij schoot het leer in de doelmond en de slimme Vera Prins kopte de bal achterwaarts in de touwen.
ARC op voorsprong maar de Amsterdamse meiden namen wel het initiatief over. Lieke Andeweg de voorzet en Laure Soepenberg de kans.

Rianne Zwaan en Britt de Wit hadden hun handen vol aan de beweeglijke Roos Knibbeler en Cato Hom. De ploeg van coach Bert Reus zocht heel brutaal de aanval maar sluitpost Romy Toebosch hield stand. Dat had Romy vooraf al gefluisterd, dus gebeurde dat ook.

sv ARC - WV-HEDW II Na een half uur spel nam ARC het heft weer in handen. Britt de Wit kreeg de gelegenheid het van afstand te proberen. Eveline Wels schoot in handen van doelvrouw Zoë Abbink en Vera Prins toucheerde de dwarsligger. Kansen maar geen doelpunten voor het team van coach Janet Griffioen.

sv ARC - WV-HEDW II In de eerste paar minuten van het tweede deel vergat ARC verder afstand te nemen. Eveline Wels kreeg een uitstekende mogelijkheid maar doelvrouw Zoë Abbink onderschepte het leer. Ook een inzet van Shemaine Verkleij werd de prooi van Abbink die haar team wel in de wedstrijd hield.

sv ARC - WV-HEDW II In de 51e minuut dan toch de bevrijdende treffer voor de Alphense Racing. Aanvoerster Shemaine Verkleij scoorde fraai na een pass van Ruby Gerritsen en deed de 2-0 prijken op het scorebord.
Aan de andere kant toch de drang om de eer te redden. Rozan Snoek en Laure Soepenberg waren er dichtbij maar Romy Toebosch hield zich aan haar woord en greep uitstekend in.

De wedstrijd was met nog een kwartier op de teller gespeeld. De rood zwarte ploeg liet het voor wat het was maar daar was de technische staf niet zo gelukkig mee. De niet geheel fitte Shemaine Verkleij pikte haar verantwoordelijke taak weer op en verdeelde het spel uitstekend. Doelvrouw Zoë Abbink was een echte sta in de weg en bijkans niet meer te passeren.

Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal was het Shemaine Verkleij die zich heel knap vrijspeelde tussen Fé Spaan en Roos Knibbeler en via de staander de eindstand bepaalde op 3-0.

sv ARC - WV-HEDW II Twee aan elkaar gewaagde kemphanen waarbij de thuisploeg soms te nonchalant speelde, wel veel kansen creëerde maar te weinig verzilverde. De Amsterdamse ploeg probeerde het wel maar de stootkracht te gering en liepen zich vast op de stugge Alphense verdedigsters.
De 3-0 eindstand volkomen juist en de Amsterdamse doelvrouw Zoë Abbink redde veel. ARC op koers maar iedere ploeg wil graag de punten van de koploper afsnoepen. Daar moeten de speelsters zich wel van bewust zijn.

sv ARC - WV-HEDW II Komende week bekervoetbal voor de Alphense Racing. De ploeg gaat naar Rotterdam om aan te treden tegen het optimaal scorende NOC Kralingen. De wedstrijd op Sportpark Toepad begint om 11.00 uur.
Voor de competitie speelt WV-HEDW op 24 februari tegen Wartburgia. De Amsterdamse derby neemt om 14.30 uur een aanvang op Sportpark Middenmeer.
Ook ARC speelt dan in Amsterdam. Ajax ontvangt op De Toekomst de Alphense Racing en de aftrap is om 14.00 uur.