Het vrouwenvoetbal viert feest

Een halve eeuw vrouwenvoetbal in Nederland en dat werd gevierd. Officieel dan wel te verstaan want de dames speelden al veel eerder buiten de bonden om tegen elkaar op de groene grasmat. Het vrouwen en meiden voetbal is de snelst groeiende tak van sport in ons land en reden om twee duels op deze heuglijke dag er uit te vissen. Dit keer meidenvoetbal want wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst.

sv DSO - vv RCL (MO17)
Het eerste is een KNVB bekerduel (Zwaluwen Jeugd beker) met meiden onder 17 tussen DSO Zoetermeer en RCL uit Leiderdorp. Het was een uiterst boeiende sportieve strijd dat eindigde op een gelijke 2-2 stand. Strafschoppen moesten eraan te pas komen en dat deden de Leiderdorpsen aanzienlijk beter dan de thuisploeg.


Het andere duel werd gespeeld op Sportpark Het Hoge Land in Lansingerland. Het tweede team van Berkel met meiden onder 17 namen het op tegen het tweede elftal van Jodan Boys uit Gouda. Dit was een competitieduel in de Tweede Klasse van de najaarsreeks. Berkel boekte de eerste overwinning. Na een 4-0 stand bij rust werd het een verdiende 5-1 eindstand voor de thuisploeg.

sv DSO - vv RCL (MO17)
DSO ontving op het prachtige Sportpark Bentwoud in Benthuizen de de meiden van RCL in het kader van de Zwaluwen Jeugd beker van de KNVB. Een achtste finale en een knock-out ronde met twee team die aan elkaar gewaagd waren. Onder leiding van de goed fluitende scheidsrechter Peter Klerks startte RCL goed. Kreeg mogelijkheden maar wist deze kansen niet te verzilveren. Wel moest Racing doelvrouw Sara Kooij op een inzet van Charlotte van den Boogaard in de zevende vol aan de bak en pareerde vol klasse deze inzet. In de tiende minuut kreeg Sasha Deijn een optimale mogelijkheid de score te openen. In de fase had RCL al afstand moeten nemen.

sv DSO - vv RCL (MO17)
DSO kwam daarna sterk terug met een aantal gevaarlijke hoekschoppen op rij. Kim Spierenburg had inmiddels onder de lat de plaats ingenomen van de geblesseerde Sara Kooij en speelde zich prima in de kijker met uitstekende reddingen. Karolina Styblo kreeg nog een goede mogelijkheid maar de stand bij rust bleef 0-0.

sv DSO - vv RCL (MO17)
Na de pauze was het DSO dat spijkers met koppen wilde slaan en dat lukte in de 42e minuut. Charlotte van den Boogaard schoot het leer onberispelijk in de touwen en bracht daarmee DSO op voorsprong. Dat voelde niet goed bij de Leiderdorpsen en twee minuten later was de stand weer in balans met een doelpunt van Karolina Styblo.

sv DSO - vv RCL (MO17)
RCL op dat moment de toonaangevende ploeg maar de vele mogelijkheden werden niet benut. Door de druk die de Racing zette profiteerde DSO met de snelle Noëlle Huster die in de 55e minuut de thuisploeg op voorsprong zette.
De meiden van RCL pikten de draad weer eensgezind op en hadden de drive om toe te slaan. Pas zes minuten voor het laatste fluitsignaal schoot Mikki Korteweg uit een perfect genomen hoekschop  het leer rechtstreeks en hoog in de touwen en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2.

sv DSO - vv RCL (MO17)
Strafschoppen moest de winnaar aanwijzen in dit spannende bekerduel. Een glansrol was er voor sluitpost Kim Spierenburg die de eerste elf meter trap van DSO gestrekt pakte. Vervolgens maakte Sasha Deijn, Tess Leijgraaf en Mikki Korteweg geen fout en schoten RCL naar de halve finale in het bekertoernooi.


De tweede wedstrijd werd gespeeld op Sportpark Het Hoge Land tussen thuisploeg Berkel en Jodan Boys uit Gouda. In het zestig jarig bestaan van de Christelijke Voetbal Vereniging Berkel zag 45 jaar geleden de vrouwenafdeling het levenslicht. Het was een opvallend initiatief van een groep meiden die wilde gaan ballen. Het bestuur van cvv Berkel was naast vooruitstrevend en vernieuwend bovenal geëmancipeerd bezig. Na ruim vier decennia is de vereniging uitgegroeid tot een belangrijke speler met een duidelijk regionaal karakter. Prestatievoetbal op hoog niveau en recreatief ook bij het meidenvoetbal met de juiste begeleiding en coördinatie. Vervuld een duidelijke voorbeeldfunctie in het meiden en vrouwenvoetbal met name door het technische vooruitstrevende beleid.
De meiden die nu acte de préséance gaven moeten over een paar jaar het in de Hoofd- of Topklasse wel gaan maken. Want zo is het wel.


Thuisploeg Berkel speelde in de eerste helft de sterren van de hemel. Dat met de vaak indrukwekkende wolkenpartijen ten spijt. De doelpunten werden gescoord door Princesa Malaquias, Britt Ammerlaan, Renate Koenen en Marjolein Stuurman. Dat alles onder het toeziend oog van de prima fluitende scheidsrechter Hans van Rutten. De stand bij rust 4-0 in het voordeel van de meiden van Berkel.


De wedstrijd was in feite gespeeld maar Jodan Boys herpakte zich en deed nu niet onder voor Berkel. Doelvrouw Lieke Pos van Jodan Boys greep een aantal keren uitstekend in en de formatie uit Gouda scoorde na goed teamwork een tegentreffer.


Maar dan toch de dekselse Marjolein Stuurman die de koers bepaalde en haar tweede treffer van de middag scoorde. De eindstand in het leuke duel werd 5-1. Ook een duel dat een visitekaartje is voor het meidenvoetbal. Feest bij de meiden van Berkel en even een tegenslag voor de Goudse formatie maar dat lijkt meer een kwestie van tijd te zijn.

Meer beelden van DSO tegen RCL ziet u hier
Foto’s van Berkel tegen Jodan Boys ziet u hier

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: