Temperamentvol RCL wint van Heerenveen

RCL had aan slechts één helft voldoende om Heerenveen de aftocht te laten blazen. Na een 0-1 stand bij rust via een doelpunt van Bobby Dijkstra werd het in de tweede helft heel verdienstelijk 2-1. Fraaie doelpunten van Bianca van der Meer en Riejette de Roo die de winst voor de Racing veilig stelden. De Friezinnen waren in de eerste helft de ploeg die de lakens uitdeelden. RCL kwam er niet aan te pas en lieten alles heel gewillig over zich heen komen. Heerenveen had verder afstand moeten nemen maar zag ook een tweetal doelpunten niet gehonoreerd worden.
In de tweede helft een geheel ander duel met juist RCL die heer en meester was. En bovendien op alle fronten de bovenliggende partij was. Goed positiespel met fraaie mogelijkheden. Op basis van de tweede helft met inzet en karakter een verdiende winst voor de koploper in de Hoofdklasse voor vrouwen. Opvallende verschijning was de man in het geel. De vijftienjarige Tim Ramge uit Zoetermeer floot een uitstekende wedstrijd.

vv RCL - sc Heerenveen
In de eerste fase moest doelvrouw Kimberly Heijne al een aantal malen tot actie overgaan. Greep goed in voordat Lotte Koot en Marielle Degenkamp gevaarlijk werden. Ook een inzet van Noa Pawirodimedjo werd knap gepareerd door Heijne. Maar Heerenveen was de betere ploeg en zorgde voor druk via de vleugels. In de dertiende minuut kwam RCL goed weg. Een vrije trap van Daisy de Boer kwam via de vingertoppen van Heijne tegen de lat aan. De Racing trachtte in het vertrouwde spel te komen maar dat mislukte volkomen. De spirit en balans niet aanwezig met statisch voetbal zonder ook maar even de gedachten te hebben om aan een teamsport deel te nemen.

Onwaardig spel van de koploper in de Hoofdklasse. Heerenveen daarentegen kreeg de smaak te pakken en zette de thuisploeg flink onder druk. De ploeg rook de mogelijkheden en in de 18e minuut scoorde Daisy de Boer uit een vrije trap maar vanwege het hinderen van sluitpost Heijne ging dat feest niet door.
Kansen voor Kersten Casparij na een voorzet van Daisy de Boer en de druk bleef op de volledig onbestuurbare rood-witte formatie.

In de 38e minuut dan toch de verdiende 0-1 voor de Friezinnen via Bobby Dijksta na een voorzet van Marielle Degenkamp. Het leer kwam via Cerise Klijn in de uiterste hoek tegen de touwen en Heerenveen op voorsprong.
RCL probeerde nog wat terug te doen. Kleine mogelijkheden voor Bianca van der Meer na een voorzet van Dominique van Wensveen en een vrije trap van Kirsten Kok. Geen enkel gevaar voor reserve doelvrouw Laura de Bont. Aan de andere kant scoorde Heerenveen opnieuw maar ook deze treffer werd niet gehonoreerd door de uitstekend fluitende Tim Ramge uit Zoetermeer.

Een tactische interventie van RCL coach Janet Griffioen moest wel de realiteit van het moment duidelijk gaan maken. Verliezen kan maar de sportieve strijd moet wel geleverd worden. De lijstaanvoerder liet op alle fronten de kaas van het brood eten en het spel was niet om aan te zien. Heerenveen speelde met de rode pompeblêden op het shirt een prima wedstrijd. De gretige jonge ploeg vergat daarbij echter verder afstand te nemen.

Na de warme thee een als herboren RCL waarbij de rollen nu volledig omgedraaid waren. Samanta Stojanovic liep zich op snelheid nog vast in maar toonde wel degelijk inzet en lef. Ook Drita Celaj en Romy Siera deden daar nog een stapje bovenop om heel brutaal de voorhoede te ondersteunen. Maar dan toch in de 49e minuut de kans voor Bobby Dijkstra die moederziel alleen voor Kimberly Heijne verscheen. De klasse van de doelvrouw met de bijkans uitschuifbare armen en benen hield ook nu de Racing in de wedstrijd. De thuisploeg bepaalde en maakte het spel op overtuigende wijze en dat leverde direct resultaat op.

Drita Celaj met Samanta Stojanovic in de 54e minuut op rechts met de pass op aanvoerster Sabine Verheul die meters mocht maken. De voorzet hoog op goaltjesdief Bianca van der Meer en een balcontrole om van te smullen. De souplesse in de draai en een energiepakketje werd afgevuurd. Het leer verdween kansloos voor Laura de Bont in de linkerhoek van het doel en RCL op gelijke hoogte.
De Racing wilde meer en kreeg via Riejette de Roo en Kisten Kok uit een vrije trap goede mogelijkheden. Ook Bianca van der Meer, die wel een aantal vervelende overtredingen te incasseren kreeg, was uiterst beweeglijk en een directe lastpost voor Leanne Ringelberg. Daarnaast de veelvuldig opkomende Dominique van Wensveen die samen met Samata Stojanovic ook kansen creëerden.

Het aanvallende maar in hoofdzaak dynamische spel werd in de 74e ruimschoots beloond. Een snelle actie van Drita Celaj met de pass op de inkomende Riejette de Roo die met rechts vernietigend uithaalde en de thuisploeg op een verdienstelijke voorsprong trakteerde.

Heerenveen kwam nu in het stuk niet meer voor. Daarnaast was de ‘cool’ ogende Kimberly Heijne een onmisbare pion. De Racing zette Heerenveen volledig vast en onder druk met een serie scherpe hoekschoppen van Bianca van der Meer. Kansen in de laatste minuten voor Van Wensveen, Stojanovic en Celaj maar de wedstrijd en drie punten zaten bij de Leiderdorpsen in de pocket. De koploper van de Hoofdklasse toonde in de tweede helft wilskracht en veerkracht en dat is nog steeds de basis voor succes.

‘Deze overwinning voelt goed om uit een onmogelijke situatie terug te komen in het spel’, aldus RCL coach Janet Griffioen. De blijheid overheerste bij de groep en juist deze overwinning toont aan dat het collectief de strijd moet aangaan. Met inzet en op karakter willen werken en strijden om de target op de korrel te krijgen en dat niet individueel. Uiteraard de analyse van Heerenveen die duidelijk vergat om afstand te nemen in de eerste helft. Maar het geloof in eigen kracht om met souplesse en beweging de knop volledig om te zetten dat was echt vet cool.

Meer beelden van RCL tegen Heerenveen ziet u hier.