Odysseus naar Eerste Klasse

De finale van de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse werd gespeeld op het sfeervolle complex van voetbalvereniging WDS in Driebruggen. Afkorting staat voor Waarder Driebruggen Samen en gelegen midden in het Groene Hart. Hoofdrolspeelsters in dit stuk zijn USVV Odysseus ’91 uit Utrecht en sv ARC uit Alphen aan den Rijn.

USVV Odysseus '91 - sv ARC
Opvallend de vergelijkbare situatie van de twee kemphanen. Beide ploegen werden winterkampioen en versloegen in het eerste deel van de competitie de uiteindelijke kampioenen. Dat was UVV uit Utrecht in de A Afdeling en Ajax uit Amsterdam in de Tweede Klasse B. De finale, alhoewel er nog ontsnappingen mogelijk zijn, tussen de rood zwarten uit Alphen aan den Rijn en de paars witte Utrechtse duifjes op Sportpark Wiericker Weide aan de oever van het verbindingskanaal De Dubbele Wiericker tussen Oude Rijn en Hollandse IJssel.

Odysseus speelde het spelletje voetbal in Driebruggen beter dan ARC en won de tweekamp met 2-1 na een 2-0 stand bij rust. Doelpunten werden gescoord door Sam Bleijerveld en een inzet van Shan Bazaz werd door Vera Prins in eigen doel gewerkt. Na de pauze scoorde voor ARC Shemaine Verkleij uit een hoekschop van Julia Samsom. Feest voor de paars witte duifjes die de terechte winnaars zijn. De ploeg was scherper, assertiever en het doel duidelijk op het netvlies. ARC leek daarentegen de wedstrijd van verleden week nog in de benen te hebben. Pas in de tweede werd de druk opgevoerd maar verder dan een doelpunt kwamen de voorwaartsen niet. De wedstrijd stond onder leiding van de jeugdige Sem van der Wilk uit Barendrecht die een uitstekende wedstrijd floot. Hij werd geassisteerd door Cor Veerman en Tim van Beek.

In de eerste de beste aanval was het bijna raak voor de studentes uit Utrecht die scherp aan het duel begonnen. ARC had het zichtbaar moeilijk tegen het solide positiespel van de duifjes. Dat resulteerde in de 12e minuut in een doelpunt dat werd gescoord na een paar handige bewegingen door de listige Sam Bleijerveld.

De Alphense Racing had weinig in te brengen en kon niet in het voor hun zo vertrouwde spel komen. In de 20e minuut weer zo’n fraaie steekpass van aanvoerster Nina Dolsma op Shan Bazaz maar deze inzet werd knap gepareerd door sluitpost Romy Toebosch.
In de 30e minuut leek Sam Bleijerveld door de verdediging van ARC te slalommen maar kwam toch Meike van Daalen de Jel tegen.

Twee minuten later werd in eerste instantie de vrije trap van Cato van Bergen gekeerd maar het leer kwam voor de voeten van Shan Bazaz die uithaalde. Het leer werd vervolgens door Vera Prins over de doellijn gewerkt. Odysseus op rozen met de 2-0 voorsprong en de controle van het duel.

In de tweede helft duidelijk meer beleving in het spel van de Alphense Racing. In de 46e minuut had Vera Prins voor ARC de aansluitingstreffer kunnen scoren. Aan de andere kant de paars witte duifjes met Sam Bleijerveld en Shan Bazaz terwijl Lotje van den Heuvel op de dwarsligger schoot.

ARC zette druk op de Utrechtse vesting maar het leverde geen rendement op. Het laatste tikje om sluitpost Pien van Kampen te passeren lukte niet. Ook de passes kwamen met regelmaat niet aan terwijl Odysseus gevaarlijk was met scherpe counters. Imre Meije kreeg in de 66e minuut een fraaie mogelijkheid maar sluitpost Romy Toebosch pareerde de inzet.

In de 79e minuut scoorde ARC de aansluitingstreffer. Een hoekschop van Julia Samsom werd door aanvoerster Shemaine Verkleij in de kruising gewerkt.

ARC probeerde een bres te slaan in de solide verdediging van de studentes. Dat lukte niet maar er waren wel kansen voor Vera Prins, Eveline Wels en Shemaine Verkleij. De paars witte duifjes hielden echter vol trots stand.

Een dik verdiende overwinning voor Odysseus die het technisch en tactisch beter deden en ARC niet in hun spel liet komen. Dat zeker in de eerste helft. In het tweede deel kreeg ARC wel de kansen maar een echte doorbraak forceren was er niet bij.

Odysseus promoveert naar de Eerste Klasse en ARC in de wachtkamer om alsnog een ticket voor promotie te kunnen bemachtigen. De tegenstanders zijn SDC Putten en Xerxes DZB maar Odysseus vierde nu feest met veel paars wit en de felicitaties met bloemen van ARC. De lucht veranderde spontaan en het bleef nog lang onrustig in Driebruggen.

Meer beelden van Odysseus tegen ARC ziet u hier.