Berkel krijgt van WV-HEDW les in effectiviteit

Open Monumentendag 2022. Een feestelijke dag ook in Lansingerland. De kersverse Eerste Klasser Wilhelmina Vooruit-Hortus Eendracht Doet Winnen uit Amsterdam kwam naar Sportpark Het Hoge Land om, in het kader van de KNVB poule wedstrijden, het op te nemen tegen thuisploeg Berkel.
Beide verenigingen monumenten want Berkel is vooruitstrevend met de vrouwenafdeling, de grootste club in de regio en promoveerde naar de Hoofdklasse. WV-HEDW is de allergrootste vereniging van ons land en werd opgericht in 1904.

cvv Berkel - WV-HEDW
Berkel maakte echter de faam niet waar. De ploeg uit Amsterdam gaf Berkel een lesje in effectiviteit. Uit tien aanvallen werd vier maal gescoord terwijl Berkel in de eerste helft ruim afstand had moeten nemen en technisch gezien de bovenliggende partij was. De onbeschreven voetbalwetten werden weer eens op de groene grasmat gelegd.

Want als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel. En dat gebeurde dan ook. De stand bij rust was 1-2 en de eindstand 2-4. Een verdienstelijke overwinning en komende zaterdag de beslissende ronde in de KNVB poule. Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Joop Lamers uit Leiderdorp die een goede wedstrijd floot.

De start was helemaal voor Berkel met Donna de Vos en Allyssa Daal. In de tweede minuut opnieuw een goede mogelijkheid van Allyssa Daal met een loeihard schot. Berkel was heel gretig en zette de ploeg uit Amsterdam volledig vast op eigen helft.

In de zesde minuut opnieuw Allyssa Daal en de redding van doelvrouw Pauline Quaye die dat twee minuten later weer moest doen. Berkel heerste op alle fronten. Zat kort op de bal en speelde het leer snel rond. WV-HEDW had geen antwoord op het opportune spel van Berkel en verdedigde de stellingen.
Aanvoerster Demi Verlangen en Evy Westerbroek waren er heel dichtbij net als Katrijn Daenen. Ook Anouk Bernoster kreeg een fraaie mogelijkheid en had voor open doel moeten scoren.

Na 20 minuten spel een eerste wapenfeit van de Amsterdamse ploeg met Dominique Hidayat en Myrthe Bosschieter. Maar Berkel domineerde en kreeg mogelijkheid op mogelijkheid en had al ruim afstand moeten nemen. De onbeschreven voetbalwet werd waarheid in de 26e minuut tijdens de tweede uitval van WV-HEDW. Het werd een regelrechte voltreffer. Myrthe de Haas de pass en Kelly Duijs die met een simpel ogend lobje scoorde.

Volledig tegen de spelverhouding in maar dat deerde de Amsterdams ploeg niet. Berkel hield het veldoverwicht, was technisch de betere ploeg en dat leverde in de 36 minuut de gelijkmaker op. Een vrije trap van Peta Houting op rechts viel aan de andere kant voor de voeten van Evy Westerbroek die het leer in de voeten speelde van Allyssa Daal die raak schoot.

Thuisploeg Berkel kon maar twee minuten genieten van deze treffer want ook de derde uitval van WV-HEDW trof doel. Marin van der Zee met de pass op Dominique Hidayat die Berkel sluitpost Celine Lindhoudt de gang naar het net liet maken.
Berkel bleef kansen creëren maar de scherpte ontbrak, In de laatste fase kreeg Marin van der Zee een mogelijkheid echter Lindhoudt bood redding.

In de tweede helft hetzelfde beeld met een aanvallende thuisploeg die niet door de vesting heen kon breken. De creativiteit ontbrak om doeltreffend te zijn ondanks het veldoverwicht. In de 53e minuut de vierde uitval met een diepe bal van Myrthe de Haas bereikte Pam Rozendaal die het leer keurig in de zestien bracht. Daar stond aanvoerster Marin van der Zee die heel fraai het leer inkopte en de 1-3 stand prijkte op het scorebord.

Het geloof in eigen kunnen ebde weg bij de thuisploeg en het bekerduel was gespeeld. WV-HEDW rook nu meer mogelijkheden en nam het middenveld in handen maar toch die lange bal was het gevaarlijkste wapen van de Amsterdamse meiden. In de 65e minuut een streep van achteren en het was Lotte Helena Tendijck die de 1-4 scoorde.

Zes minuten voor het laatste fluitsignaal werd Femke van de Burg in de zestien tegen het canvas gelopen en aanvoerster Demi Verlangen scoorde vanaf elf meter. De eindstand 2 tegen 4 waarin Berkel een keiharde les kreeg in efficiënt voetbalspel.

Voetballend was Berkel de bovenliggende partij met kort tikwerk en techniek en tegenstander WV-HEDW speelde de lange bal en had daarmede het succes aan hun zijde. De bal blijft altijd rond en een verdienstelijke overwinning van de promovendus die tactisch het spelletje dus slim speelde.
Voor coach Sanne Dekkers blijft het puzzelen om strategisch spel en creativiteit te combineren.

Want vooral in het eerste deel had Berkel al ruim voor moeten staan. Soms geeft een andere kijk op het spelletje voetbal wel de juiste invalshoeken. Het blijft nu eenmaal een heel interessant leerproces.  Komende week wederom bekeren en voor Berkel komt weer een Amsterdamse ploeg naar Het Hoge Land. Dit keer Topklasser Wartburgia en de aanvang is 14.30 uur. WV-HEDW ontvangt op Sportpark Middenmeer het nu al uitgeschakelde RVVH uit Ridderkerk. Aanvang is om 12.00 uur.

Meer beelden van Berkel tegen WV-HEDW ziet u hier.