Familie Wolthaus weer terug in Zoeterwoude

Marianne en Jos Wolthaus zijn na exact tien jaar weer terug in Zoeterwoude Dorp. Te gast met de kinderen en kleinkinderen bij de Galerie van Annemarie en Dirk Kolff midden in de frisse weidse ruimte van het Groene Hart. De ideale plek om vormen van realistische kunst aanschouwelijk te presenteren met als motto ‘Art in the Family’.

Jos en Marianne Wolthaus opnieuw terug in Zoeterwoude
De jeugd de toekomst met verfrissende ideeën in de diverse uitingen van kunst. Zo denken opa en oma Wolthaus er ook over en iedereen is het erover eens dat de appels niet ver van de stam vallen. Immers de kinderen en kleinkinderen van deze twee iconen zijn ook al besmet met diezelfde symptomen van Wolthaus & de Ridder. De uitvoering is wel net even anders maar het blijft altijd interessant om de evolutie ook in tijd waar te nemen.
Jos en Marianne zijn na tien jaar weer terug en daarvoor duurde het 17 jaar. Het tempo wordt met het toenemen van de jaren wel degelijk opgeschroefd.
Predikant Jos is sinds 2006 met emeritaat maar de omstandigheden laten het nog steeds toe om zijn oecumenische, maatschappelijke en sociale gedachtegoed zo af en toe van de kansel te berde te brengen. Daarnaast lonkt de fotografie maar dat laat hij nu over aan zijn vrouw, de kinderen en kleinkinderen.

Art in the Family
Oma Marianne is sterk in combinatietechnieken met textiele vormen en fotografie. Nog steeds ontbreekt de schaar met naald en draad niet. Noem het collages van weefsels waarbij het duurzaamheidsaspect nog steeds de boventoon voert.

Art in the Family
Zoon Mattijs en dochter Jiska geven op hun eigentijdse wijze vorm aan visualisatie van kunst.  Jiska met fotografische beelden waar je ruimtelijk in weg kunt dromen. Soms wat uitdagende surrealistische zwart wit fotografie waar je juist steeds meer toon verlopen in ziet verschijnen en je met vragen achter blijft. Een wereld met beelden die met staafjes en kegeltjes ons brein via de ogen bereikt. De staafjes ideaal voor de diepe donkere tinten maar licht is nodig om onbevooroordeeld ook de zachte warme tinten op je af te laten komen. Jiska behoort tot de nieuwe lichting van 100 beste fototalenten van Europa in 2022.

Art in the Family
Dat in tegenstelling met Mattijs die afgebakend krachtige, kleurrijke grafiek en soms genaaide schilderijen laat zien. Boeiend om vooral de soms simpele eenvoud te aanschouwen met een stuk spontaniteit maar ook rust. Genieten van de schoonheid dat prima aaneengeschakeld is met de landelijk rustieke plek van de Galerie en boerderij in Zoeterwoude-Dorp.

Dan de kleinkinderen die we volgens opa en oma bovenaan de lijst hadden moeten zetten. De jeugd heeft nu eenmaal de toekomst. Daarin hebben die twee wel degelijk het gelijk aan hun zijde maar traditioneel houden we het even chronologisch. Hebben natuurlijk de juiste genen meegekregen. En hoe kan dat ook anders met als basis de Wolthaus – de Ridder stam.

Art in the Family
Tesse verbaasde ons allen waarbij met specifieke drie dimensionale technieken natuurlijke vormen en abstractie samenkomen. En eerlijk gezegd zien we hier ook de lijn van oma Marianne in terugkomen.

Art in the Family
Ninthe is de jongste en daar ligt de wereld nog voor open. Experimenterend fotograferen gelijk opa Jos en verbanden leggen met het mysterieuze. Realistisch wegdromen in zwart-wit met beelden die aanspreken.

De bijzondere expositie ‘Art in the Family’ is tot en met 28 juni 2022 te zien bij Galerie Kolff.  De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur. Het adres van Galerie Kolff is Noordbuurtseweg 2, Zoeterwoude Dorp.

Een korte impressie van Art in the Family bij Galerie Kolff
Het verhaal van tien jaar geleden
Foto impressie uit 2012

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: