RCL pakt punt tegen koploper Oranje Nassau

Een uiterst aantrekkelijke wedstrijd in de Hoofdklasse vrouwen tussen RCL en Oranje Nassau uit Groningen. Het werd een doelpuntloos gelijkspel dat het aankijken meer dan waard was. De beste mogelijkheden waren wel van de thuisploeg.

vv RCL - cvv Oranje Nassau
Oranje Nassau, de gedoodverfde kampioenskandidaat, wilde niets meer dan de drie punten meenemen en in de eerste fase zag dat er ook naar uit. Echter, een ontketend en tactisch uitstekend spelend RCL dacht daar naar een kwartier spel toch heel anders over. De Leiderdorpsen creëerden de beste mogelijkheden en deden zichzelf in feite nog te kort. Niettemin voelde dit gelijkspel als een overwinning en dat werd gevierd. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Joop Lamers die een uitstekende wedstrijd floot.

Goed technisch voetbal op de akker van Sportpark de Bloemerd bijkans onmogelijk maar gelukkig was er wel gesproeid. Oranje Nassau startte goed met een aanvallen van Evelien Mensies en Ilse Meekma. Daaropvolgend de actie van Robin Potters die heel brutaal Annebel Schoonderwoerd wegstuurde maar zich vastliep op Gemma Nijst.

Oranje Nassau speelde behendig de bal rond en oefende pressie uit. In de vierde minuut een scherpe hoekschop van Sanne Beerta die door Ilse Meekma net naast werd geschoten. Druk van de Groningse formatie met aanvoerster Marieke Baas, Josefien Slump, Floor van der Heide en Lara Engelsman maar sluitpost Hannah van den Heuvel hield met opvallende acties de Racing in de wedstrijd.

In hoog tempo werd het leer rondgespeeld met een aanvallend Oranje Nassau. Daartegenover de snelle counters van RCL met Annebel Schoonderwoerd en Geke Maat en dat zorgde ook voor gevaar. In de eerste fase was de titelkandidaat Oranje Nassau de bovenliggende partij maar het tij keerde. Nadat eerst Lara Engelsman uit een vrije trap van Sanne Beerta doelvrouw Hannah van den Heuvel gestrekt deed gaan kwam RCL onder de druk vandaan en kreeg het zelfs de regie van het aantrekkelijke en spannende duel in handen.

In de 19e minuut probeerde aanvoerster Lesley Landweer het van afstand en een minuut later was het Yara Haasnoot die randje zestien net naast schoot. Het lukte niet om de score te openen maar RCL danste op de aanvalsgolven in een sterke fase waarbij het Oranje Nassau niet liet spelen. De ploeg uit Groningen werd vastgezet op eigen helft door een ontketende rood-witte formatie dat bruiste van energie waarbij collectiviteit, beleving en inzet wel heel duidelijk aanwezig was.

De Racing creëerde mogelijkheden met Yara Haasnoot en Annebel Schoonderwoerd en ook Geke Maat kreeg een kans om van te watertanden. In de 40e minuut opnieuw Geke Maat met de allerbeste mogelijkheid maar sluitpost Anne Adelheid van der Baan zat daar goed tussen. Vlak voor het rustsignaal probeerde Yara Haasnoot het nog even maar het bleef dubbelblank met de pauze.

In de tweede helft een iets rustiger tempo met wat meer pressie van Oranje Nassau maar RCL gaf niets weg. Posities werden vlekkeloos overgenomen en niets aan het toeval overgelaten. Emma Verdaasdonk, Robin Potters, Isis Kindt, Ella Woermann en Kim Buijn gaven geen meter terrein prijs waardoor het voor de Groningse voorwaartsen bijna geen mogelijkheid was om een doorbraak te forceren.

Floor van der Heide en Kirsten Wiersema waren er wel dichtbij maar Hannah van den Heuvel pareerde de inzetten met klasse. Aan de andere kant schoot Annebel Schoonderwoerd terloops voorlangs en het vertrouwen in eigen kunnen ebde weg bij de formatie uit Groningen.

RCL daarentegen domineerde maar de acties van Annebel Schoonderwoerd, Lesley Landweer en Susanne Hoogenboom werden niet omgezet in klinkklare munt. Ashley Lieverse kreeg een prima mogelijkheid, Annebel Schoonderwoerd schoot rakelings naast maar het net werd niet gevonden. Ook Geke Maat had geschiedenis kunnen schrijven maar het lukte haar niet om te scoren. De eindstand bleef zoals het begon dus 0-0 en werden de punten verdeeld.

RCL had tegen de toekomstige Topklasser kunnen stunten maar deze puntendeling na een prachtige partij voetbal voelde als een overwinning.
Oranje Nassau deelde in de eerste fase de lakens uit maar dat werd later door de thuisploeg volledig overgenomen. Het gelijke spel wel een juiste afspiegeling van een heerlijk duel alhoewel RCL wel de meeste aanspraak maakte om te scoren.
Gepassioneerd en eensgezind de sportieve strijd aangaan met een hoge dosis inzet had wellicht beloond moeten worden. Maar zoals Geke Maat het verwoordde na de wedstrijd blijft de bal nog steeds rond.
Oranje Nassau speelt zaterdag thuis de topper tegen Stiens. De aanvang is op Sportpark Coendersborg om 12.15 uur. RCL gaat naar Heerenveense Boys in Heerenveen. Op Sportpark de Akker wordt om 14.30 uur afgetrapt.