Prachtige winst RCL tegen Berkum

Goed en spannend voetbal op Sportpark de Bloemerd in Leiderdorp. RCL ontving het Zwolse Berkum en haalde met maar liefst 6-2 uit na een 2-0 stand bij rust. Die stand bij de pauze was zeker niet in overeenstemming met het vertoonde spel. Berkum deed zich zelf wel te kort maar er was niemand die zich daar bij de thuisploeg druk om maakte.

vv RCL - vv Berkum
Berkum kwam verdienstelijk terug en op gelijke hoogte in het begin van de tweede helft en sluitpost Hannah van den Heuvel van RCL hield met opvallende reddingen haar team in de wedstrijd. Maar die situatie voelde niet goed bij de rood-witte ploeg.

De veerkracht met inzet en karakter maakte duidelijk dat daar geen genoegen mee werd genomen. De ruimte werd gevonden via de vleugels en swingend de combinaties met de doelpunten. Vier stuks voor Geke Maat en Lesley Landweer en Annebel Schoonderwoerd beide een maal. Ook scoorde Isis Kindt in eigen doel en Marika Purgacz voor Berkum. De wedstrijd stond onder de bezielende leiding van scheidsrechter Leen Molenaar uit Waddinxveen die een goede wedstrijd floot.

In de Hoofdklasse vrouwen het belangrijke duel tussen RCL en het Zwolse Berkum. Zowel de Racing als Berkum konden de drie punten heel goed gebruiken. Vooraf de spanning en dat specifiek bij Geke Maat van RCL die toch wel even fijntjes liet weten dat het vandaag haar dag zou worden. En met die uitspraak zou ze later het gelijk aan haar zijde krijgen door simpel vier keer doel te treffen. Het hoofdveld van de Bloemerd wordt onderhanden genomen en laten we hopen dat dit nu eens grondig gaat gebeuren. Dus op het snelle en warme kunstgras maar met meer snelheid en techniek.
Thuisploeg RCL startte goed maar de Zwolse meiden zette met twee hoekschoppen de puntjes op de i met Femke van den Dijssel en Merlin Tiemens. Een vrije trap in de zesde minuut van Kyra Scheggetmann pakte Racing sluitpost Hannah van den Heuvel met klasse. Daarop volgend was het aan de andere kant Geke Maat die van afstand uithaalde.

RCL kreeg vat op het spel en zette zelfverzekerd druk. Liet Berkum niet spelen en stoorde vroeg. Dat opportune spel had in de tiende minuut succes voor de Leiderdorpsen. Het jagen op de bal van Yara Haasnoot gevolgd door de pass op Annebel Schoonderwoerd die rechts meters mocht maken. Vervolgens de voorzet en daar stond Geke Maat die direct uithaalde en via de onderkant van de lat scoorde.

RCL op een 1-0 voorsprong en dat vroeg in het duel. Twee minuten later was het even schrikken met scheidsrechter Molenaar die door z’n knie ging en even een momentje nam. De hulptroepen van de beide teams hielpen de leidsman weer op de been. Immers, op Nationale Molendag zonder Molenaar aan de slag kan uiteraard niet.

In de 20e minuut kwam RCL op een verrassende 2-0 voorsprong. Romy Siera werd onderuit gelopen door Marika Purgacz en een vrije trap volgde. Aanvoerster Lesley Landweer nam het leer op haar pantoffel en via het hoofd van Geke Maat veranderde de baan van het schot en was sluitpost Jasmijn Talens kansloos. RCL op een riante voorsprong met twee doelpunten van Geke Maat maar Berkum vocht zich terug in het duel.

Suzie Visscher met de opbouw en mogelijkheden voor Marika Purgacz en Merlin Tiemens. De Racing verdedigsters Kim Buijn en Ella Woermann stonden onder druk en Hannah van den Heuvel deed haar werk onder de lat met verve. RCL hield stand maar moest wel degelijk terug.

In de tweede helft was het direct Berkum dat orde op zaken stelde. Rosan Hilbink met de opbouw en van afstand schoot Marika Purgacz de aansluitingstreffer in de touwen. We schrijven de 47e minuut en een minuut later kregen Femke van den Dijssel en Merlin Tiemens fraaie mogelijkheden maar de Racing verdedigsters gaven geen krimp.

In de 52e minuut kreeg RCL de beste mogelijkheid om verder afstand te nemen. Annebel Schoonderwoerd snel op rechts en de voorzet perfect op Romy Siera die het leer er gewoon in had kunnen lopen of op het hoofd had kunnen nemen. Na afloop vertelde Romy Siera dat ze schrok van de mogelijkheid en niet wist wat te doen.

In de 58e minuut kwam Berkum niet geheel onverdiend op gelijke hoogte. Suzie Visscher en Kyra Scheggetmann met Merlin Tiemens die de ruimte kreeg en op doel schoot. Tiemens werd geholpen door verdedigster Isis Kindt die het leer verkeerd raakte en haar eigen doelvrouw de gang naar het net liet maken. Ach, de nummer dertien in het veld, een week met vrijdag de dertiende en een volle maan, nu… het kan verkeren, nietwaar.

De ploegen op gelijke hoogte en Hannah van den Heuvel hield de Racing in de wedstrijd door schoten van Merlin Tiemens en Marika Purgacz vakbekwaam te pareren.
De thuisploeg herstelde zich en de kracht vloeide zichtbaar in het team. Kreeg de controle over het duel weer volledig in handen.

In de 60e minuut prima werk van Romy Siera die het balletje breed legde op aanvoerster Lesley Landweer die met een droge knal RCL op een 3-2 voorsprong bracht. Drie minuten later opnieuw zo’n keurige aanval met de pass van Yara Haasnoot op Geke Maat die haar derde van de middag scoorde en de stand op 4-2 bracht.

De thuisploeg wilde duidelijk meer en Yara Haasnoot schoot rakelings naast. In de 81e minuut scoorde Annebel Schoonderwoerd op aangeven van Tamara Schaafstra de 5-2. Een prima actie en keurig afgerond met de snelle Schoonderwoerd.

In de allerlaatste minuut was het opnieuw Schoonderwoerd die zich knap vrijspeelde op rechts. De pass op de inkomende Geke Maat en die bepaalde de eindstand van het duel op 6-2.

Een meer dan verdiende overwinning op basis van de veerkracht die de rood-witte ploeg liet zien in de tweede helft. Techniek en tactiek kwamen toen weer in balans met de lef die de ploeg toch even fijntjes etaleerde. Berkum was goed teruggekomen in het duel maar RCL was het meest effectief en benutte bovendien de kansen. Sluitpost Hannah van den Heuvel sleepte de Racing er doorheen en Geke Maat speelde doortastend, was uiterst koelbloedig en scoorde vier maal.
Berkum ontvangt komende zaterdag thuis The Knickerbockers uit Groningen. De aanvang is 14.30 uur. RCL gaat naar Friesland en speelt tegen Stiens. De aanvang op Sportpark It Gryn is om 15.00 uur.