Berkel walst over Blauw Geel

Een heerlijk duel in de Eerste Klasse tussen Berkel en Blauw Geel ’55 uit Ede. Zonder publiek met slechts een paar graden boven het vriespunt en zo af en toe neerslag. Echter, van het spelletje voetbal straalde een hoge dosis warmte af. Met vier prachtige doelpunten van Lindy Hogedoorn was het weer smullen geblazen. Wellicht ook het laatste duel van dit jaar vanwege de maatregelen van de overheid en deze beperkingen met een ‘clockdown’ vallen duidelijk niet goed bij de clubs.

cvv Berkel - vv Blauw Geel '55
De teams lieten goed voetbal zien met een thuisclub die in de tweede helft over de ploeg uit Ede heen walste. Maar daar zag het in de eerste helft niet naar uit. Wel scoorde Lindy Hogedoorn twee maal voor Berkel en schoot Sanderina Kuipers van Blauw Geel een vrije trap van 25 meter rechtstreeks in de kruising. Na de warme thee was het Jonna Hulshof die wedstrijd met een verrassend doelpunt keihard in het slot smeet. Demi Verlangen, Femke van der Burg en nogmaals twee fraaie doelpunten van Lindy Hogedoorn bepaalde de eindstand op 7 tegen 1. Een echte zevenklapper met een gouden randje onder de bezielende leiding van scheidsrechter Richard van den Berg uit Rotterdam die met de assistenten Marcel van Asselt en Hans Knuppe een prima wedstrijd floot.

Op Sportpark Het Hoge Land in Lansingerland de regen en koude maar de speelsters hadden daar geen last van. Alleen de striemende regen deed zo af en toe de gezichtsuitdrukkingen op onweer staan. Donkere angstaanjagende wolken met meeuwen die de boel van bovenaf gadesloegen. Het waren ook de enige schouwers van de wedstrijd. Berkel doet mee voor de prijzen en voert de ranglijst aan en winst was de target terwijl Blauw Geel met een punt al genoegen zou nemen.

Berkel kwam goed uit de startblokken en met de hoekschoppen van Faith Parto en Allyssa Daal werd druk gezet. Het eerste schot kwam van de voet van Peta Houting echter sluitpost Dorien Vermaas van Blauw Geel greep goed in. De meiden uit Ede kregen via Cléo de Jong een mogelijkheid maar Bianca Troost passeren was er niet bij.

Berkel trok heel duidelijk het spel naar zich toe. Combineerde beter en dat in een hoog tempo maar tevens beter in de individuele duels. Maar dan toch Tessa Knevel  en sluitpost Bianca Troost die goed ingreep. Ook een combinatie tussen Petra Tijssen en Ilse Hunink was gevaarlijk net als een vrije trap van Sanderina Kuipers.

Ondanks deze wapenfeiten had Berkel strak de regie in handen met mogelijkheden van Allyssa Daal en Reneé Rens. In de 16e minuut kwam Berkel op een verdiende voorsprong. Een hoekschop van links werd uitstekend genomen en wie anders dan Lindy Hogedoorn kopte het leer vakkundig in de touwen. Berkel bleef in de juiste cadans en Demi Verlangen schoot rakelings voorlangs. Maar in de 23e minuut was het weer raak voor de thuisploeg.

Een prachtige voorzet van Sandra Welles werd door opnieuw Lindy Hogedoorn in het net gewerkt en bracht Berkel op een dik verdiende 2-0 voorsprong. Een minuut later werd door Blauw Geel de aansluitingstreffer gescoord. En wat voor een.

Een vrije trap werd door Sanderina Kuipers als een geleid projectie fluitend en loeihard in de kruising geschoten. Onhoudbaar voor doelvrouw Bianca Troost en de spanning weer enigszins terug maar Berkel maakte zich daar niet druk om en speelde het eigen spelletje. Nadat de lenzen van Isabel Heinsbroek weer gevonden waren en het beeld via de retina getransporteerd naar het brein weer functioneerde kreeg Reneé Rens een fraaie mogelijkheid. Aan de andere kant was Cléo de Jong gevaarlijk maar Sandra Welles, Peta Houting en Demi Verlangen gaven geen krimp terwijl Lindy Hogedoorn toch wel degelijk met Faith Parto de stand een ander aanzien had kunnen geven.

Na de warme thee het vervolg van het leuke duel met een duidelijk sterker Berkel maar zoals we weten is de bal altijd rond. In de 47e minuut werd de wedstrijd in feite al beslist. Een keihard schot van afstand van Jonna Hulshof werd het Waterloo voor de meiden uit Ede. De inzet van Hulshof kwam tegen het onderbeen van Sanderina Kuipers en caramboleerde met een fraaie curve in de touwen. Berkel op een verdienstelijke 3-1 voorsprong en de kopjes van de ploeg uit Ede gingen hangen. Dat was toch een vette tegenvaller maar de stand meer dan terecht.

Het spektakel nam een aanvang en thuisploeg Berkel kreeg vrij baan om de score te verhogen. In de 57e minuut scoorde uit een scrimmage Demi Verlangen de 4-1. Drie minuten later nam Faith Parto weer zo’n opvallend scherpe hoekschop en dit keer was het uiteindelijk de koelbloedige Femke van der Burg die het leer loeihard de doellijn liet passeren.

Blauw Geel probeerde nog wat tegengas te bieden maar de energie vloeide met de minuut weg en de solide verdedigsters van Berkel gaven ook niets weg. De thuisploeg kreeg kans na kans en dan blijkt toch weer dan scoren een specialiteit is. En dan komt de gedreven Lindy Hogedoorn weer in de kijker om de show te stelen. In de 82e scoorde Hogedoorn in een voor haar typerende houding en met een droge knal de 6-1. Diezelfde jonge dame bepaalde twee minuten voor tijd met het hoofd de eindstand op 7-1.

Een heuse zevenklapper en vuurwerk was op de achtergrond bij een ander complex duidelijk hoorbaar. Een prachtige ouverture voor de topper tegen het IJsselsteinse IJFC voor komende zaterdag met als inzet het winterkampioenschap in de Eerste Klasse. De geoliede machine loopt geruisloos en stoom staat vol op de ketel.

Daarnaast weten de kanjers wat scoren is en voert het de ranglijst aan. Blauw Geel staat nu op een gedeelde 7e plek en speelt zaterdag op Sportpark Peppelensteeg in Ede tegen het uit Ridderkerk afkomstige RVVH. Alhoewel alles nog twijfelachtig is. Geen trainingen op niveau houdt in meer blessures. Het is aan de politiek om het belang van sport in het algemeen te duiden om trainingen na de ‘clockdown’ wel toe te staan. Het Haagse beleid in de Tweede Kamer beslist.