RCL karaktervol langs Berkum

Troosteloos weer en dat in een vreemde ambiance zonder publiek. Een scenario dat momenteel het andere normaal is. We moeten er aan wennen en deze situatie blijft zolang het virus niet onder controle is.
Op Sportpark de Bloemerd het treffen in de Hoofdklasse vrouwen tussen RCL en promovendus Berkum uit Zwolle. Het werd onder slechte weersomstandigheden toch een aantrekkelijk en kwalitatief goed duel waarbij de thuisploeg op inzet en karakter aan het langste eind trok.

vv RCL - vv Berkum
Winst met 3-2 na een 1-1 stand bij rust. Doelpunten voor de pauze van RCL aanvoerster Lesley Landweer die uit een vrije trap van ruim dertig meter doel trof en Anouk van Vilsteren scoorde voor Berkum de gelijkmaker.

In de tweede helft kwam RCL opnieuw op voorsprong via Sabine Hoogland en Berkum kwam weer via Anouk van Vlisteren langszij. Vijf minuten voor tijd schoot Lesley Landweer de winnende treffer in de touwen.

De ploegen aan elkaar gewaagd en met vlagen prima voetbal. Echter het karaktervolle spel met de drive om te winnen gaf de doorslag. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Rob van der Zwan die een uitstekende wedstrijd floot.

Het hoofdveld van de Bloemerd in Leiderdorp afgekeurd dus moest er uitgeweken worden naar het kunstgras. Dat was in de stromende regen geen verkeerde keus. Toch aantrekkelijk aanvallend voetbal wat de twee kemphanen lieten zien. Een gelijk opgaande start met mogelijkheden voor Rena Heuzels, Jonne Ekkel en Femke van den Dijssel voor Berkum en Eline Blaauw, Manon Heiliegers en Yara Haasnoot voor RCL.

De thuisploeg trok het initiatief naar zich toe en tikte op het middenveld het leer snel rond. Zowel Sabine Hoogland, Lesley Landweer en Kimberley van Delft probeerden het van afstand. In de 15e minuut was Eline Blaauw er heel dichtbij en greep Berkum sluitpost Jasmijn Talens goed in. De Leiderdorpsen voerde de druk op waarbij Yara Haasnoot een uitstekende mogelijkheid kreeg maar net naast schoot.

Aan de andere kant kreeg de opkomende Marijke Tip een mogelijkheid maar sluitpost Hannah van den Heuvel pareerde het leer tot hoekschop.

Na zo’n 25 minuten spel liet de Leiderdorpse Racing de teugels vieren. Dat gaf mogelijkheden voor de meiden uit Zwolle via Jorie Schepers en Merlin Tiemens echter Susanne Hoogenboom, Emma Verdaasdonk, Robin Potters en Romy Siera hielden in de regen het hoofd koel.

In de 33e minuut kwam RCL op voorsprong. Een vrije trap van ruim 30 meter werd door aanvoerster Lesley Landweer hoog in de touwen geschoten. RCL op voorsprong maar lang duurde dat niet want drie minuten later was het Anouk van Vilsteren die voor Berkum de gelijkmaker scoorde.

In de laatste fase van de eerste helft was het de ploeg uit Zwolle dat het initiatief nam. Vooral Jorie Schepers schoot een aantal keren van afstand waarbij Hannah van den Heuvel een aantal keren gestrekt naar de hoek redding moest bieden.

In de tweede helft een sterk RCL dat karakter toonde en direct al meer wilde. Creëerde een aantal prima mogelijkheden. In de 51e minuut goed doorgaan van Eline Blaauw, Yara Haasnoot en Manon Heiliegers.

Dat resulteerde in een pass op Sabine Hoogland die zich met een aantal fraaie bewegingen vrij speelde en met een droge knal de 2-1 op het scorebord deed prijken.

De ploeg van coach John van der Meer had op dat moment alle troefkaarten in handen. Maar de angst kroop onnodig in het spel van de Leiderdorpsen. Het middenveld in handen van de Zwolse meiden en die wilden duidelijk meer. Rena Heuzels kreeg een aantal fraaie kansen evenals Denise Boes maar de rood-witte verdediging hield knap stand.

Maar in de 83e minuut viel toch de gelijkmaker. Opnieuw was het Anouk van Vilsteren die de ploeg van coach Ruud Westerhoven op gelijk hoogte bracht.

Dat zat de Racing niet lekker en de drive met beleving weer volledig terug met kansen voor Sabine Hoogland, Manon Heiliegers en Susanne Hoogenboom. Druk nu op de Zwolse vesting en Rosan Hilbink, Veronique Habekotté, Wenke Stedehouder en Marijke Tip hadden hun handen vol aan de beweeglijke Racing voorwaartsen.

Vijf minuten voor tijd opnieuw een fraaie aanval van RCL met de pass van Sabine Hoogland op de inkomende Lesley Landweer die keurig haar verantwoordelijkheid nam en afdrukte.
In de laatste minuten kregen de Leiderdorpsen nog wat mogelijkheden om de stand nog wat te vergroten maar de drie punten waren voor de thuisploeg RCL.

Een verdiende overwinning voor RCL op meerdere punten behaald. Wel een gelijk opgaande strijd maar de veerkracht om geen genoegen te nemen met een gelijkspel typeerde het verschil tussen de kemphanen. De opleving en de ultieme wil om te strijden voor resultaat de doorslaggevende factor. Neemt niet weg dat Berkum ook goed voetbal liet zien waarbij juist de overtuiging net iets minder was.
Komende week is het bekeren. RCL gaat naar Zwolle om het in de eerste knock-out wedstrijd op te nemen tegen Topklasser Be Quick ‘28. Op 24 oktober gaat Berkum naar Assen waar het de strijd opneemt tegen ACV en speelt RCL op Sportpark Drieburg in Amsterdam tegen Wartburgia.

Meer beelden van RCL tegen Berkum ziet u hier.