ARC tegen Ajax

Landskampioen Ajax kwam naar Alphen aan den Rijn om het op te nemen tegen ARC.  Het was de openingswedstrijd van het nieuwe onderkomen op Sportpark Zegersloot van de Alphense Racing Club en werd gespeeld op 9 augustus 1983. Een uitstekend duel werd de ruim 8000 bezoekers voorgeschoteld waarin ARC de smaakmaker was en niet werd weggespeeld. Na en 0-1 stand bij rust zegevierden de Amsterdammers met slechts 0-4.


Sportpark Zegersloot is nog steeds de thuisbasis van sv ARC voor zowel de vrouwen (Tweede klasse) en de mannen in die in de Hoofdklasse uitkomen. De vereniging werd opgericht in 1927 en maakte en maakte in de periode 40-45 een moeilijke tijd door. Het voortbestaan hing aan een dun draadje maar de bestuursleden flikten het met een grote dosis enthousiasme wel. Na de Steenstraat, Nieuwe Sloot en de Bijlen werd het Sportcomplex Zegersloot de veilige thuishaven voor de rood-zwarten. Een complex met meerdere activiteiten ingeklemd tussen Aarkanaal, Oude Rijn en Kromme Aar. Een victorie teken met de kruising van vaarroutes via Aarkanaal/Gouwe en Oude Rijn als vast punt. Typerend ook de Hefbrug Gouwesluis en de Alphense Korenmolen de Eendracht.


Opvallend feit van de vereniging is dat het onderkomen via de Nieuwe Sloot en de Bijlen nu Zegersloot werd. De vaart Nieuwe Sloot ging in de Groote Polder van de gemeente Oudshoorn al kabbelend over in de Zeger Sloot. Een belangrijk onderdeel van de waterhuishouding met de hoogteverschillen in de polders. De Groote Polder werd gesticht in 1572 (Nieuwe Vaart of Aarkanaal was nog niet gegraven) en het water uit de diverse waterwegen kwamen uit in de Vaarsloot ter hoogte van de Heul om vervolgens in de Oude Rijn uit te mondden. In 1940 werd een gemaal geplaatst aan de Zeger Sloot ter hoogte van de golfclub om het polderwater via het riviertje de Kromme Aar af te voeren. De Kromme Aar was tevens de grensrivier tussen Oudshoorn en Aarlanderveen. Trouwens de naam de Bijlen stamt af van het Huis de Bijlen, een prachtig onderkomen langs de Kromme Aar waar de Zegerplas werd uitgegraven. Sportpark Zegersloot omvatte vroeger landerijen gevolgd door een volkstuincomplex en een prachtig buitenbad. In de toekomst voorbestemd voor woningbouw. De eerste voorstellen liggen er om het parkeerterrein te wijzigen en daar appartementen te gaan bouwen.


De Alphense Racing Club speelde in de hoogste amateurklasse van het zaterdagvoetbal, won de KNVB beker maar zakte af naar de Vierde klasse. De opbouw of opmars startte zo’n veertig jaar geleden en was bewonderenswaardig.
Via reguliere indrukwekkende kampioenschappen kwam de Racing weer op het allerhoogste niveau en speelde om de zaterdag amateurtitel. Dat lukte net niet maar de overtuiging om met collectieve inzet succes te behalen was maximaal aanwezig.


Voor de openingswedstrijd van Sportpark Zegersloot werd Ajax gestrikt. De landskampioen uit Amsterdam stond op dat moment aan de start van een nieuwe periode. Doelman Piet Schrijvers, Søren Lerby, Johan Cruijff en Wim Kieft verlieten de ploeg. Johan Cruijff verruilde Ajax voor het Rotterdamse Feyenoord, Wim Kieft vertrok naar het Italiaanse Pisa en Lerby ging voetballen bij Bayern München. Met Aad de Mos als nieuwe coach aan het roer met wel klinkende namen als Marco van Basten, Frank Rijkaard en John van ’t Schip. Ronald Koeman maakte de overstap van Groningen naar Ajax en ook Felix Gasselich verruilde Austria Wien voor de Amsterdamse formatie.


ARC tegen Ajax was zonder meer een boeiend duel met slechts een magere voorsprong van 0-1 bij rust. Wel heldhaftig spel van de rood-zwarten met doelman Cor Prook in een glansrol. Na afloop van het duel, dat werd geleid door de Alphense toparbiter Rob Overkleeft met als assistenten Leen Westmaas en Cees van Leeuwen, gaf het scorebord slechts 0-4 aan. Verdiend, dat wel, maar een schitterend visitekaartje gaf ARC af. Niet alleen het spel maar tevens voor de totale organisatie. De festiviteiten werden afgesloten met een spectaculair vuurwerk en op 2 september vond de officiële opening plaats door de Alphense burgervader M. Paats.


De basis voor een eensgezind succes van ARC werd een feit. Op Bevrijdingsdag 1984 werd ARC kampioen in de Derde Klasse en kreeg de opmars vleugels.
Ajax daarentegen was dat seizoen zoekende naar de juiste balans. Werd derde in de Eredivisie, verloor in de eerste ronde van de Europa Cup van Olympiakos Piraerus, en liet Feyenoord de winst in de landelijke beker. Ook in de voorlaatste competitiewedstrijd werd verloren van Sparta Rotterdam. De meeste spelminuten kregen Gerald Vanenburg en Sonny Silooy gevolgd door Edo Ophof en Ronald Koeman.

Meer beelden van ARC tegen Ajax ziet u hier

Beeldmateriaal van het kampioenschap in 1977

 

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: