RCL krap langs Heerenveense Boys

De pijlen van de Leiderdorpse Racing waren in het duel tegen Heerenveense Boys gericht. Alleen  de scherpte liet verstek gaan. Wel een dik verdiende drie punter want in de eerste twintig minuten had de thuisploeg ruimschoots het verschil in kwaliteit moeten duiden.  De rood-witte voorwaartsen wisten sluitpost Alissa Visch van Heerenveense Boys niet te verschalken. Pas in de 40e minuut was het Claudia Owel die raak schoot en daar bleef het bij.

vv RCL - vv Heerenveense Boys
Slagregens in de tweede helft maakte het spel tempoloos en ver ondermaats. De Friezinnen kregen weinig ruimte van de sterk spelende Racing achterhoede en stootkracht was niet aanwezig. Pas laat in het sportieve duel toen de lucht weer strak blauw kleurde kreeg de thuisploeg opnieuw een aantal prima mogelijkheden. Maar het leer wilde er niet in. Een krappe maar uiterst verdiende 1-0 overwinning voor RCL dat nu de derde plaats inneemt op de ranglijst. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Deutekom uit Voorhout die een uitstekende wedstrijd floot.

Schrikkeldag ook op Sportpark de Bloemerd in Leiderdorp waar RCL Heerenveense Boys ontving. De belangen groot van beide kemphanen want winst betekend meedoen in de top van Hoofdklasse vrouwen. RCL startte uitstekend en liep met ruime passen op de dag van de grote sprong. Dat alles om de sterren met zon en maan weer in de juiste positie te manoeuvreren.

Met bovenal een stralende Madieke Zaad die het spel met Lesley Landweer op keurige wijze verdeelden. Direct al mogelijkheden voor de thuisploeg met Yara Haasnoot, Claudia Owel en de altijd sterk opkomende Kimberley van Delft. De Friezinnen hielden het hoofd koel met Naomi Azier, Tonny Agricola, Colinda Faber en aanvoerster Inge Konst. Ook doelvrouw Alissa Visch groeide als onneembare vesting in het duel.

De druk van RCL nam toe en het spelpeil haalde het niveau wat de herfstkampioen in de Hoofdklasse voor de winterstop liet zien. Kort tikwerk met een splijtende pass maar dan nu de kansen niet weten te verzilveren.
Sandra Owel met de opbouw op de rechterflank en een mogelijkheid voor Yara Haasnoot die haar inzet gestopt zag worden door Alissa Visch. De sterk spelende Manon Heiliegers schoot in de twaalfde minuut bijna raak maar ook Madieke Zaad kreeg mogelijkheden om de score te openen. Tel daarbij op de listige vrije trappen van aanvoerster Lesley Landweer en het verschil duidelijk.

Bij Heerenveense Boys probeerden Inge Konst, Daisy Andringa en Carolien Vegter wat tegengas te bieden. Maar de Racing verdediging met Susanne Hoogenboom, Emma Verdaasdonk en Robin Potters liet niets aan het toeval over en speelde vol overtuiging. Net als trouwens sluitpost Hannah van den Heuvel die in de wedstrijd slechts enkele keren tot actie moest overgaan.

Na een kleine twintig minuten spel nam RCL gas terug en kwam Heerenveense Boys weer aan voetbal toe. De thuisploeg had dan al ruim afstand moeten nemen maar het verzilveren van de mogelijkheden liet te wensen over. Silke van der Wal, Nina Vuyk en Jeanine Heddema probeerde met Elisa Hoekstra de bal rond te spelen maar veel gevaar leverde dat niet op. Een schot van afstand van Jeanine Heddema werd keurig gestopt door Hannah van den Heuvel.

In de 33e minuut kreeg Madieke Zaad de mogelijkheid deze dag als onvergetelijk op de kalender te zetten maar daar dacht Alissa Visch toch anders over en stopte deze inzet met verve. Vijf minuten later was het Manon Heiliegers die geschiedenis had kunnen schrijven. Haar inzet spatte uiteen tegen de dwarsligger en in de rebound stopte Visch met de voet de inzet van Yara Haasnoot.

De meiden uit Heerenveen kwamen nog goed weg maar in de 40e minuut kwam de thuisploeg wel op een dik verdiende voorsprong. Een prachtige aanval opgezet door linksachter Robin Potters waarbij het leer via Manon Heiliegers en Lesley Landweer keurig op rechts in de voeten werd gespeeld van de snel opkomende Kimberley van Delft. Een sublieme voorzet met de beweging van Claudia Owel die uiterst beheerst het leer in de touwen schoot. De voorsprong dik verdiend maar wel krap.

In de tweede helft viel het spel vrijwel stil. De thuisploeg speelde te angstig en liet zich vreemd genoeg terugzakken op eigen helft. Maar ook de Friezinnen konden geen garen spinnen uit deze situatie. Daisy Andringa en Colinda Faber probeerden het wel van afstand maar de regie was wel degelijk in handen van de thuisploeg.

De sluizen gingen tot twee maal toe vol open met windstoten en het tempo op een ondermaats niveau. In de 64e minuut schoot Kimberley van Delft naast. Drie minuten later deed aan de andere kant Daisy Andringa precies hetzelfde. Het sportieve duel zakte mede door de weersomstandigheden naar een dieptepunt. En dan toch weer een helder blauwe lucht en Amber Chaudron die uit een hoekschop het leer direct bijna raak schoot.

In de laatste minuten bloeide het enthousiasme bij de thuisploeg weer op. In de 84e minuut weer die Kimberley van Delft die meters mocht maken maar geen geluk had bij het verzilveren. Ook Geke Maat met de drie blauwe ogen kreeg een mogelijkheid om niet snel te vergeten. De laatste mogelijkheden waren voor balvirtuoos Lea Luzolo, Claudia Owel en Yara Haasnoot maar Alissa Visch bood telkens weer keurig redding.

Drie punten voor RCL en ondanks dat het krap was een dik verdiende overwinning. De afstand had in de eerste helft veel ruimer moeten zijn. Ook van belang voor het doelgemiddelde en het spel haalde in die beginfase een hoog niveau. Maar dan toch in de tweede helft een angstig spelende thuisploeg.
Heerenveense Boys kwam er niet aan te pas. Het spel wel verzorgd maar een echte koele killer of pinchhitter ontbreekt bij de Friezinnen. Dat beaamde na afloop ook Carolien Vegter van de ploeg uit Heerenveen. De spanning blijft met RCL nu op een derde plek met 25 punten. Heerenveense Boys zakt af naar de negende plaats. Komende week ontvangen de Friezinnen Oranje Nassau uit Groningen en gaat RCL naar Amsterdam waar het de strijd aangaat tegen Wartburgia.