Strijdlustig RCL wint van DSS

Matig duel in de Hoofdklasse vrouwen tussen RCL en DSS uit Haarlem. De wind maakte voetbal bijkans onmogelijk op Sportpark de Bloemerd. Toch won de thuisploeg met 2-1 na een 0-1 stand bij rust. Met name in de tweede helft was het RCL die beter met de natuurlijke elementen kon omgaan. Met enthousiasme en gedrevenheid werd de achterstand omgezet naar winst en dat was zeker niet onverdiend. Het doelpunt in de eerste helft voor DSS van Roos van der Sluis zat fraai in de kruising. In de tweede helft scoorden voor de Leiderdorpse Racing Madieke Zaad en Yara Haasnoot. De wedstrijd stond onder leiding van Marlon MacAndrew uit Rotterdam.
vv RCL - rkvv DSS
Storm en dat met forse windstoten dwars over het veld. Of dat alles niet aan de orde was leek Yara Haasnoot van RCL niet te hinderen. Na dertig seconden spel en na goed voorbereidend werk van Samanta Stojanovic schoot Haasnoot voor een open doel naast. Aan de andere kant was het Genevieve Maartens die voor de ploeg uit Haarlem een mogelijkheid kreeg.

Toch die snelle Samanta Stojanovic die op rechts meters mocht maken en er ook heel dichtbij was. RCL speelde rustig en liet de bal het werk doen. In de achtste minuut was het opnieuw Yara Haasnoot met de mogelijkheid voor de Leiderdorpsen om op voorsprong te komen. Maar in die fase was het slim omgaan met de wind voorbestemd voor Roos van der Sluis. Die scoorde vanaf randje zestien in de tiende minuut een heel fraai doelpunt.

Haalde uit met de wind eronder waardoor het leer via een curve in de kruising verdween. Hannah van den Heuvel graaide nog wel maar deze inzet zat er echt strak in. Een opsteker voor de ploeg van coach Don Koehorst die aan het eind van het seizoen wegens drukke werkzaamheden na vele succesvolle jaren stopt. En zijn meiden wilde bij RCL toch de aansluiting in de top behouden.
In de 16e minuut kreeg Genevieve Maartens een goede kans maar haar inzet ging naast. DSS de ploeg op voorsprong leek het overzicht en overwicht te hebben met Moïse Cevat, Robin Zijlma, aanvoerster Jacintha Steinmetz en Roos van der Sluis als drijvende krachten. Maar de wind te vaak een spelbreker.

RCL pakte in de laatste fase van de eerste helft het initiatief over. Liet nog meer laag over de grond de bal rondspelen en dat leek succesvol. Jill Sanrodji kreeg een prima kans na uitstekend voorbereidend werk van Samanta Stojanovic om beide kemphanen op gelijke hoogte te brengen. Dat lukte niet en ook Amber Chaudron en aanvoerster Lesley Landweer waren er wel heel dichtbij echter sluitpost Daniëla Bos pakte inzet na inzet.

Aan de andere kant de snelheid van Genevieve Maartens die tot twee maal toe Roos van der Sluis in stelling bracht maar ook bij RCL stond doelvrouw Hannah van den Heuvel die vol verve de doelpogingen pareerde.

Omzetting in de ploeg van coach Janet Griffioen aan het begin van de tweede helft. Griffioen wilde geen genoegen nemen met de huidige achterstand. Meer druk naar voren en bovenal de regie van het duel in handen zien te houden. Dat pakte goed uit voor de Racing dat na het onnodige verlies bij Ter Leede wel wat goed te maken had. De trainingen van de afgelopen week waren juist door de technische staf daarop aangepast. Met een extra dosis enthousiasme en motivatie werd door de Racing de aanval gezocht.

In de eerste minuut na de pauze kreeg Yara Haasnoot al een fraaie kans. Maar ook aan de andere kant een opzienbarende redding van Van den Heuvel op een kans van Roos van der Sluis. RCL zette druk en in de 49e minuut werd de collectieve inzet beloond. Een prima aanval via links met Jill Sanrodji en Dominique van Wensveen. Die bracht Yara Haasnoot in stelling en met souplesse werd sluitpost Daniëla Bos omspeelt.

Alles leek erop dat het leer in de touwen geschoten zou worden. Dat gebeurde niet want de staander stond in de weg. De afgeketste bal kwam aan de andere kant voor de voeten van Samanta Stojanovic die knap het leer voor de voeten schoof van Madieke Zaad die heel keurig afdrukte. Scoorde trouwens haar eerste doelpunt van het seizoen en was daar uiteraard dolblij mee.

De match was nog niet gespeeld want Genevieve Maartens kreeg twee minuten later de kans om haar ploeg weer op voorsprong te brengen. Natuurlijk was het Hannah van den Heuvel die uitstekend ingreep.
DSS wilde wel maar liep aan tegen het blok van gemotiveerde krachten als Kimberley van Delft, Sabine Verheul, Romy Siera en Amber Chaudron.
De beloning van het harde werken met tactisch inzicht werd in de 66e minuut een feit. Een vrije trap van Kimberley van Delft kreeg een fraaie curve mee en werd direct ingeschoten door Yara Haasnoot. Die zette de Racing op een verdiende 2-1 voorsprong.

De ploeg van Don Koehorst wakker geschud maar vocht meer tegen zichzelf en de elementen. Creëerde wel mogelijkheden via Maartens, Steinmetz en Van der Sluis maar Hannah van den Heuvel stond paraat en pareerde uitstekend. In de laatste minuten kregen Yara Haasnoot, Dominique van Wensveen en Madieke Zaad voor RCL de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien maar ook daar sluitpost Bos die goed werk deed.

Een matig duel dat gekenmerkt werd door de stormachtige wind. Uiteraard hadden beide partijen daar mee te maken, maar toch was goed aantrekkelijk spel niet mogelijk. In de beginfase had het Haarlemse DSS die situatie goed onder controle. Halverwege de eerste helft was het echter de Leiderdorpse Racing die de regie in handen nam. Omzettingen en die wil een goed resultaat neer te zetten met een tactisch sluitend concept werd collectief uitgevoerd. De 0-1 achterstand werd omgezet in een 2-1 winst voor de Leiderdorpsen.
Het was matig, dat wel. Echter wel verdiend vanwege de enorme geestdrift en ook dat hoort bij voetbal. Komende week gaat DSS naar Berkel en RCL naar het fraaie Assen waar ACV wacht.