RCL pakt heel brutaal de winst tegen Heerenveense Boys

Winst voor RCL maar goed voetbal tussen de beide kemphanen was het zeker niet. De krachtige wind bepaalde het spelbeeld waar de twee ploegen mee te maken hadden. Heerenveense Boys kwam in de eerste helft op een verdiende voorsprong via een treffer van Ana Carolina de Jong. Na de thee een assertiever RCL dat druk zette. De spaarzame mogelijkheden werden echter nog niet omgezet in klinkklare munt.
vv RCL - vv Heerenveense Boys
Daarbij kwam dat de ruimte met de counters van de meiden uit Friesland messcherp was. De voorwaartsen vergaten alleen om de klus af te maken. Of was dat nu juist de verdienste van gelegenheidsdoelvrouw Kimberley van Delft die de Racing in de wedstrijd hield. Het geloof in eigen collectieve kracht groeide wel zienderogen bij de rood-witten. In de laatste elf minuten sloeg RCL keihard toe. Sabine Verheul kopte de gelijkmaker in de touwen en vier minuten later bepaalde Dominique van Wensveen met een prachtige lob de eindstand op 2-1.

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Bert Metzler uit Langeraar die een prima wedstrijd floot. De zware klei met zand van de arena van Sportpark de Bloemerd werd verwisseld met een van de vele bijvelden voorzien van kunstgras. Met de stormachtige wind dwars over het veld was goed spel op hoog niveau zo goed als onmogelijk. Het waren de meiden van Heerenveense Boys die via Tonny Agricola en Colinda Faber de aanval zochten. Bij de Leiderdorpse Racing waren het Dominique van Wensveen, Jill Sanrodji en Samanta Stojanovic die de achterhoede van de Friezinnen op de proef stelden.

Echter Heerenveense Boys bepaalde al vroeg in het duel het strijdplan. De druk op de Racing vesting inclusief de snelle counter met mogelijkheden voor Annieck Bos, Miranda Waringa en Mariska Bosma. De achterhoede van RCL met Amber Chaudron, Ashley Lieverse, Sabine Verheul, Romy Siera en gelegenheids doelvrouw Kimberley van Delft stond flink onder druk.
De speldenprikken van een angstig spelend Racing waren er wel.

Dominique van Wensveen en Yara Haasnoot met schoten van afstand leverden niet het gewenst effect op. Aan de andere kant kreeg Annemiek Popma een schietkans die daarmee Kimberley van Delft uit testte. In de 17e minuut het eerste gevaar voor RCL met een sublieme loeiharde vrije trap van Lesley Landweer. Sluitpost Alissa Visch moest gestrekt naar de hoek en kreeg hulp van de staander.

Heerenveense Boys was de minst slechte ploeg die met Mariska Bosma toch wel een tweetal fraaie kansen creëerde. RCL had moeite met de counters van Heerenveense Boys en speelde te onnauwkeurig. Leed onnodig veel balverlies waar juist Heerenveense Boys wat slimmer mee om wist te gaan.

In de 24e minuut kwam de ploeg van coach Sido Postma op voorsprong. Een inzet van Mariska Bosma kwam tegen de lat aan en de terug springende bal viel goed voor de voeten van Ana Carolina de Jong die keihard uithaalde. 0-1 voor de meiden uit Friesland dat twee minuten later via Annemiek Popma de stand had kunnen verdubbelen alleen was het opnieuw Kimberley van Delft die redding bood.

De Racing kreeg gaandeweg wat meer vat op het spel en creëerde kleine mogelijkheden via Madieke Zaad, Amber Chaudron, Jill Sanrodji en Yara Haasnoot maar de beste was wel aan de andere kant voor Miranda Waringa die keihard naast schoot.

Na de warme thee het vervolg met het spaarzame geel getinte kunstlicht en een duidelijk assertiever RCL. Zelfverzekerd werd de aanval gezocht en duels op het middenveld gewonnen. Structuur met een degelijke opbouw en op zoek naar een doelpunt om de stand in balans te brengen. Dat resulteerde in mogelijkheden voor Madieke Zaad en Yara Haasnoot. Ook een vliegend schot van Lesley Landweer werd knap gestopt door sluitpost Alissa Visch.

In de 53e minuut had Heerenveense Boys via Tonny Agricola moeten scoren maar weer was het op onnavolgbare wijze Kimberley van Delft die RCL in de wedstrijd hield. Ook Romy Siera moest een aantal keren haar uitschuifbare benen in de strijd werpen om Annieck Bos af te stoppen. Het lukte maar niet bij de Friezinnen om die bevrijdende tweede treffer te scoren. De overtuiging ebde weg en de Racing putte hier alle moed uit en ging in een hogere versnelling de aanval zoeken. De druk aanwezig met scherpe hoekschoppen die knap werden onderschept door doelvrouw Alissa Visch voordat Lenneke Bol gevaarlijk kon worden. Ook een inzet van Sabine Verheul werd knap gestopt.

Een perfecte vrije trap van Amber Chaudron luidde in de 79e minuut de gelijkmaker in. Snel genomen naar opkomende Sabine Verheul die hoog in de lucht het leer vol op het hoofd nam en fraai scoorde. De Racing op gelijke hoogte maar de ploeg van coach Janet Griffioen wilde duidelijk doorpakken. En dat lukte volledig. Vier minuten later uitstekend werk van Esmée Dekker die zich knap vrij speelde en Lesley Landweer aanspeelde. De simpel ogende beweging en de pass op de geheel vrijstaande Dominique van Wensveen die met een prachtige lob scoorde en de Racing op voorsprong zette.

Nu pas kwam Heerenveense Boys weer voor in het stuk en kregen Mariska en Jeanine Bosma met Tonny Agricola de kansen echter Kimberley van Delft hield het hoofd koel in de storm en bood opnieuw redding. RCL had via Lenneke Bol het duel nog in het slot kunnen gooien maar ook dat gebeurde niet.

Een wedstrijd in de Hoofdklasse vrouwen dat sterk werd beïnvloed door de hoge mate van wind turbulentie. Geen goed voetbal maar Heerenveense Boys speelde in de eerste helft een stuk slimmer dan het nerveus ogende RCL. In de tweede helft waren het juist de meiden van de Racing die het heft in handen namen nadat de Friezinnen verzuimden te scoren. De ongeschreven wet in voetbal werd weer eens waarheid.  Alhoewel het eensgezinde zelfbewustzijn een duidelijk verschil maakte bij de thuisploeg om de energievolle drive op te pakken. Fraaie doelpunten van RCL en dat betekende de 2-1 winst.

Meer beelden van RCL tegen Heerenveense Boys ziet u hier.