RCL slaat venijnig toe tegen Odysseus

Een aantrekkelijke partij voetbal tussen RCL en Odysseus uit Utrecht op Sportpark De Bloemerd in Leiderdorp. De studentenploeg kwam voor de punten en dat was in de eerste helft duidelijk waarneembaar. De meiden creëerden voldoende mogelijkheden maar slechts één doelpunt werd gescoord. De Racing kwam terug en de gelijkmaker na 28 minuten een feit. Maar ook toen kreeg Odysseus nog mogelijkheden de stand een ander aanzien te geven.
In het tweede deel eerst nog een aantal mogelijkheden voor de ploeg uit Utrecht. Het tempo ging bij de Leiderdorpsen omhoog en daarna sloeg RCL venijnig toe met drie uitzonderlijk fraaie doelpunten. Eindstand derhalve 4-1 in het voordeel van RCL en Odysseus ’91 nog geheel puntloos maar daar gaat wel verandering in komen.

RCL - Odysseus '91
Vooraf was het duidelijk dat coach Rik de Groot van Odysseus de volle drie punten wilde meepakken uit Leiderdorp. En in het spelpatroon kwam dit ook duidelijk naar voren. De ploeg combineerde beter, de linies sloten goed aan de aanval werd gezocht. Thuisploeg RCL had zichtbaar moeite dat opportune spel te volgen en was helemaal niet bij de les. Natuurlijk werd in Leiden de bevrijding van het Spaanse juk gevierd en de feesten in volle gang. Ook maar een handjevol toeschouwers die het voetbal verkoos boven de kermis en het traditionele haring en wittebrood.

Odysseus speelde snel de bal rond met Inge Gimbel, Nora Middag en de balvaardige Ilse Vasse die in de achtste minuut al de mogelijkheid kreeg om de score te openen. In de elfde minuut was het echter wel raak voor de studentes uit Utrecht. Een prima aanval met Inge Gimbel die op rechts Ilse Vasse wegstuurde die listig en gedreven iedereen op het verkeerde been zette. De pass van Vasse precies op maat op de inkomende Renske Francken die knap scoorde.  Een fraaie maar bovenal verdiende goal voor de ploeg die het echte voetbal liet zien.

De Leiderdorpse Racing had het moeilijk om in het spel te komen en onder de aanhoudende druk van Odysseus uit te komen. In de 14e minuut de eerste aanval van RCL met Noëlle Opdam die als een duveltje uit het doosje ook direct had kunnen scoren. De studentes aan het roer met de razendsnelle Ilse Vasse die geheel vrij kwam voor doelvrouw Joyce Norder maar echter niet het net wist te vinden.
RCL wakker geschud door het spel van hun tegenstander en een levendige wedstrijd werd voorgeschoteld. In de 28e minuut kwamen de Leiderdorpsen op gelijke hoogte. Een strakke hoekschop van Kirsten Kok en in de scrimmage die ontstond voor doelvrouw Jennifer van der Meulen schoot Noëlle Opdam het leer over de doellijn.

De Racing trachtte het tempo uit het duel te halen maar Lisanne van Vuure schoot uit een toegekende vrije trap net over de deklat. Een diepe bal van Bianca van der Meer op Romy Siera luidde de aanvallen in van de Racing. Marijke van den Berg schoot in de 34e minuut net voorlangs nadat ze zich knap had vrijgespeeld. Een ultieme mogelijkheid was dat zeker. RCL had de controle weer in eigen hand maar Odysseus met de uitvallen van onder meer Lysanne Graafmans en Ilse Vasse waren bijzonder gevaarlijk. Aan de andere kant ook twee mogelijkheden met Bianca van der Meer en Noëlle Opdam maar de rust ging in met een gelijke stand.

In het begin van de tweede helft opnieuw mogelijkheden voor de ploeg van coach Rik de Groot. Maar het lukte niet die kansen te verzilveren. Knap verdedigende werk trouwens van Geke Maat, Romana Bernardon, Myriam van Roeden en Sabine Verheul. De Racing verhoogde het tempo en het leer werd snel rond en diep gespeeld met links de balvaste Bianca van der Meer en op rechts de snelle Noëlle Opdam waarbij Dominique van Wensveen de verdeel rol kreeg toebedeeld.

In de 57e minuut een uitstekende aanval opgezet door Myriam van Roeden die Noëlle Opdam in stelling bracht en die op haar beurt fraai scoorde voor de Leiderdorpsen. Haar tweede doelpunt van de middag terwijl ook haar kleine nichtje als Pupil van de Week ook al doel trof.
Een voorsprong voor RCL en nu waren de rollen omgekeerd. De verdediging met Hanna van Lee, Tamar op den Kelder en Iris Bousema onder druk en de Racing de touwtjes in handen. Maar zo af en toe die snelle Ilse Vasse die mocht slalommen door de rood-witte verdediging maar het scorend vermogen was er niet. Wissels bij de twee kemphanen en het debuut in de hoofdmacht bij RCL van Shan Bazaz.
Opvallend de vrijheid die Solange de Smit kreeg die nu met Domique van Wensveen de druk op de Utrechtse vesting opvoerde.

In de 72e minuut opnieuw RCL met een slimme actie van Geke Maat die het leer passte op Bianca van der Meer. Simpel ogende bewegingen om vervolgens loeihard en venijnig van twintig meter uit te halen. Een echte Van der Meer actie die de bal hoog in het dak van het doel schoot. Het leer stuiterde vervolgens het veld in waardoor de uitstekend fluitende Mark van der Weide uit Leiden de touwen aan een nadere inspectie onderwierp. Een ondersteunende spandraad was het oorzakelijk verband van het terugkaatsen van het leer. RCL op 3 tegen 1 met attractief spel.

In de 82e minuut werd het zelfs 4-1 voor de thuisploeg. Een vrije trap van Kirsten Kok werd prachtig in de draai ingekopt. Een hele fraaie treffer waarbij De Smit erg blij mee was. Dominique van Wensveen en Shan Bazaz kregen nog kansen net als Marloes van der Wel en Lisanne van Vuure aan de andere kant maar gescoord werd niet meer gescoord.

Na afloop teleurstelling bij Tamar op den Kelder die de wedstrijd goed samenvatte. ‘Kansen voldoende maar het niet omzetten in doelpunten breekt ons op’, het relaas van de verdedigster. In het eerste deel had de ploeg van coach Rik de Groot ruim afstand kunnen nemen. Het veldspel was prima op orde en nu staat Odysseus nog puntloos onderaan.

RCL kroop door het bekende oog maar herpakte zich als echte geuzen om de bevrijding te vieren. Vooral in de tweede helft was het collectief weer bij de les. Coach Janet Griffioen was niet tevreden over het vertoonde spel in de eerste helft en maakte dat aan de groep duidelijk. Daar had Griffioen het gelijk aan haar zijde. Op basis van de tweede helft was de winst van RCL rechtvaardig. De ploeg staat op een gedeelde tweede plek in de Hoofdklasse voor vrouwen.

Lees hier alles over River, RCL’s Pupil van de Week.
Meer beelden van de wedstrijd tussen RCL en Odysseus ’91 ziet u hier.