Alkmania redt het niet tegen Velsen

Historie van jaren met de allerlaatste competitiewedstrijd van sv Alkmania tegen rkvv Velsen. Het zo succesvolle Alkmania werd landskampioen in 1979 en deed jarenlang mee als meest toonaangevend vrouwenteam in ons land. Een trendsetter in de jaren zeventig van de vorige eeuw en nu in de Eerste Klas prima acterend. Maar in dit laatste duel van deze roemruchte club Alkmania tegen Velsen kwam de thuisploeg er totaal niet aan te pas. De speelsters hadden klaarblijkelijk collectief een baaldag opgenomen. Dextro Energie werkte met de aanhoudende regen dus niet. Daarentegen speelde de ploeg uit Velsen lekker hun spelletje tussen de neervallende grote regendruppels.

Alkmania - Velsen
De openingsfase was voor Velsen maar halverwege de eerste helft kreeg Alkmania de beste kansen. Maar het verzilveren was er niet bij.
Na de thee maakte Velsen in één minuut twee identieke doelpunten. Alle twee op naam van Rona Mosterd en de wedstrijd zo goed als gespeeld. Pas in de laatste fase een opleving van Alkmania met het aansluitingsdoelpunt van Sandy van de Water. In de aanval van Velsen die daarop volgde scoorde opnieuw Rona Mosterd. 1-3 de eindstand en een dik verdiende overwinning van Velsen. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Verbruggen die prima floot.

Kim Hogenboom liet als Pupil van de Week bij de wedstrijd tussen Alkmania en Velsen al even zien dat de toekomst van het vrouwenvoetbal er rooskleurig uitziet daar in Kaag en Braassem. Scoorde op fraaie wijze en bovendien wordt Alkmania ME1, waar Kim deel van uitmaakt, op 16 mei kampioen. En dat is nog niet alles want ook de nieuwe naam van de twee fuserende  verenigingen SVOW en sv Alkmania werd door de vrolijk babbelende Kim goedgekeurd. WVC ofwel Weteringse Voetbal Combinatie. Langs de lijn ook Marcha Duijkers die na een zwaar revalidatieproces met behulp van hersteltrainer Ton Zwagerman in het komende seizoen weer te bewonderen is. Dan binnen de lijnen en op de groene mat.

Velsen opende prima op het fraaie sportcomplex van Alkmania met Mandy Brummelkamp en José Langkemper die in de eerste minuten twee fraaie mogelijkheden creëerden. Goed werk trouwens van Alkmania sluitpost Wanda van Bunningen die goed tussenbeide kwam. Open voetbal en ook een mogelijkheid voor aanvoerster Madieke Zaad.
Regen belemmerde vooral de speelsters van de thuisploeg. Verkeerd de bal aannemen en het leer niet onder controle krijgen waren kenmerkend bij Alkmania. De meiden uit Velsen hadden daar duidelijk veel minder problemen mee en de ploeg van coach Johan Kraaikamp kreeg het middenveld onder controle en heerste in de eerste twintig minuten. Het tij keerde en de laatste fase was voor de meiden van coach Eric van der Krans.

Mogelijkheden voor Lizzy Schoo, Madieke Zaad en Sandy van de Water. De laatstgenoemde speelster kreeg trouwens wel twee heerlijke mogelijkheden om de score te voor de thuisploeg te openen maar faalde in de afwerking. In de 35e minuut een counter met Mandy Brummelkamp van Velsen die veel ruimte kreeg. Maar ook bij Velsen stond het vizier nog niet op scherp.

In de tweede helft maakte Velsen in de 47e minuut korte metten met Alkmania. Tot twee maal toe kreeg de slimme Rona Mosterd vrij baan en slalomde heerlijk door de Weteringse verdediging. Scoorde in slechts één minuut twee maal op identieke wijze.  Grote klasse en 0-2 op het scorebord. De wedstrijd met de druilerige regenbuien was in feite al gespeeld. Een sportieve strijd maar ook nog wat kansen voor Alkmania. In de 54e minuut dacht iedereen langs de lijn wel dat Kelly van der Tang zou gaan scoren maar ook nu werd het leer niet goed geraakt en de bal ging ver naast. Aan de andere kant was het José Langkemper die rakelings voorlangs schoot. Bij Alkmania in de 75e minuut het vertrouwde getik tussen Madieke Zaad en de inkomende Ilse Baak. Maar ook die inzet leverde niet het gewenste resultaat op. In de 84e minuut een fraaie kopbal van Richelle Smit van Velsen die zeker een beter lot had verdiend terwijl ook Wanda van Bunningen hiet ook uitstekend tussen zat.

Twee minuten voor tijd scoorde Sandy van de Water op aangeven van Madieke Zaad de aansluitingstreffer. Het zou nog kunnen voor de thuisploeg maar daar dachten de meiden uit Velsen wel even anders over. In de 89e minuut werd het 1-3 door alweer die dekselse Rona Mosterd die haar derde doelpunt van de middag scoorde.
Een dik verdiende overwinning van Velsen die op alle fronten Alkmania overtroefde. Volgens doelvrouw Lisette Hamidovic is Velsen aan een hele goede periode bezig onder de bezielende leiding van strateeg Johan Kraaikamp. ‘Er zit nog in meer in maar dat krijgt komend seizoen wel vorm’, aldus Lisette Hamidovic, de doelvrouw van Velsen.
Voor Alkmania was dit een wedstrijd om heel snel te vergeten. Geen bezieling en geen goede balbehandeling. Insiders klaagden over de kwaliteit van het kunstgrasveld en wie weet is dat wel een punt ter discussie.
Ilse Baak vertelde na afloop dat de ploeg de aller slechtste wedstrijd speelde sinds jaren. Was enorm teleurgesteld net als trouwens aanvoerster Madieke Zaad.
Het is over en uit met sv Alkmania met het rijke verleden en het landskampioenschap wat in 1979 werd binnengesleept. De vereniging gaat komend seizoen samen met Sport Vereniging Oude Wetering onder de nieuwe naam WVC. Dat staat voor Weteringse Voetbal Combinatie.

Het rijke verleden van sv Alkmania.

Voor meer regenachtige beelden van de wedstrijd van Alkmania tegen Velsen klikt u hier.

Lees hier alles over Kim. De praatgrage Pupil van de Week vertelt alle geheimen.