Marcourt en Chiroubles

De verbondenheid tussen het Ardense Marcourt en het Franse Chiroubles sinds 1973 is niet voor niets uniek. Primair uiteraard de prachtige ligging van de twee met elkaar gekoppelde plekken. Marcourt aan de zo lieflijk stromende Ourthe gelegen tussen Famenne en Ardenne in het gebied van de kalkzandsteenrotsen wat Calestienne wordt genoemd.
Een bijzondere strook met meer specifieke eigenschappen waaronder klimatologische invloeden.
 Dan Chiroubles, grofweg gelegen tussen Mâcon en Lyon langs de Sâonne veilig verscholen in het Beaujolais gebied met als directe buren Fleurie en Morgon.

Marcourt en Chiroubles
De robijnrode kleur van de Chiroubles wijn, voornoemd naar de plaats, is uniek. Slechts een beperkt oppervlak op de westelijke hellingen gelegen op een hoogte van rond de 450 meter. De wijnranken van de donkere Gamay druif groeien op een bodem van graniet met kalkzand vermengd. Een klimaat met veel temperatuursverschillen dat nu juist deze wijn zo bijzonder maakt. Fris van smaak met een aroma van bloemen en vruchten.
Deze wijngaarden werden in de Middeleeuwen door de Benedictijner monniken aangelegd. De druiven worden op traditionele wijze handmatig geplukt om beschadigingen tegen te gaan. Gisting vindt in eerste instantie in de druif zelf plaats in betrekkelijk kleine kuipen, wat het aroma ten goede komt. De Chiroubles wijnen kunnen nog een aantal jaren in de wijnkelder bewaard worden. Ook de 2013 Chriroubles met de toegekende bronzen medaille.

Eglise Saint Martin Marcourt met daarvoor Place de Chiroubles waar ieder jaar in het eerste weekend van augustus de verbroedering tussen de twee gemeenten wordt gevierd.
Niet voor niets dat Marcourt sinds 1990 jaarlijks in het eerste weekend van augustus de broederschap tussen beide gemeenten viert voor de Saint Martin. De plek krijgt dan heel toepasselijk de naam Place de Chiroubles toebedeeld.

Voor een aantal beelden meer, waaronder een tegelmozaïek, klikt u hier.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: