Ramona van der Harst van RCL naar RVVH

Ramona van der Harst heeft Topklasser RCL verlaten. Na een bewogen seizoen nam de meest constante middenveldspeelster van de rood-witte formatie de uiteindelijke beslissing. De keus van de 24-jarige Van der Harst viel op de Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules. In het blauw-wit wordt door Ramona haar imposante voetbalcarrière voortgezet en de geschiedenis herhaalt zich.
Ramona van der Harst tijdens het duel tussen RCL en Fortuna Sittard die in een gelijkspel zou eindigen.
Zes weken voor het einde van de competitie werden Ramona van der Harst en Sandy van de Water uit de RCL-selectie verwijderd. Nota bene de meest trouwe speelsters die sinds het kampioenschap in 2007 van de Eerste Klasse en de promotie naar de Hoofdklasse bijna onafscheidelijk waren. Mentaal een enorme dreun voor Ramona waarbij een meningsverschil met de technische staf de inzet was voor de schorsing. De Leiderdorpse Racing stond begin dit jaar op een gedeelde bovenste plaats met de latere Landskampioen Buitenveldert en Fortuna Sittard. Alles leek erop dat de Leiderdorpse ploeg opnieuw een gooi zou gaan doen naar het Landskampioenschap. Motivatie en inzet maximaal maar de ultieme doelstelling kwam in onbalans. Ook dat is voetbal en Ramona wilde niets liever dan het tij doen keren. Immers; RCL was Ramona’s club en Ramona bijkans onafscheidelijk van RCL want de hoogtepunten uit haar nog jonge loopbaan liegen er niet om.
Ramona van der Harst in actie in Etten Leur tegen DSE voor een plek in de Hoofdklasse.Debuteerde als 14-jarige speelster in het eerste team van de legendarisch Delftse vereniging KFC ’71. Werd kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse, het hoogst haalbare in die periode. Speelde slechts één interland en dit nog wel tegen aartsrivaal Duitsland. Een afgescheurde kruisband gooide onverwacht roet in het eten van dit talentje. En juist dit onnavolgbare talent had Ramona zeker niet van een vreemde. Vader Johan en moeder Olga zijn nog steeds grote namen bij Scheveningen. Johan voetbalde vroeger en is Lid van Verdienste na jarenlang plaats te hebben genomen in de activiteitencommissie.
Romana van der Harst met Romy Siera en Marijke van den Berg
Olga trainde het vrouwenteam van Scheveningen en was actief in de zaal. Het voetbal werd er dus thuis met de paplepel ingegoten. Maar al met al zat Ramona na de operatie en tijdens de revalidatie thuis wetende dat bij RCL de beste hersteltrainingen in het land werden gegeven. Dat gebeurde ook en het herstel ging buitengewoon voorspoedig. Bleef RCL trouw en werd in het seizoen 2006-2007 kampioen in de Eerste Klasse en RCL speelde de promotiewedstrijden uitstekend en promoveerde in Etten-Leur naar de Hoofdklasse.
In mei 2007 promoveert RCL naar de Hoofdklasse. Ook met Ramona van der Harst in de ploeg.Ondanks haar kwaliteiten op sportief gebied wilde Ramona nooit de overstap maken naar een Betaald Voetbal Organisatie. ‘Geen droog brood te verdienen’ vertelt Ramona vol overtuiging. Kiest dan ook heel duidelijk voor een maatschappelijke functie. Werkt als full time fitness instructeur en personal trainer bij Max Health Club op Scheveningen. Beschikt over de noodzakelijke diploma’s en blijft in dit vak doorleren. Specifiek op het gebied van endocrinologie, voeding en glucose en uiteraard trainer op het gebied van herstel na blessures of medische zaken.
Al na 40 seconden scoorde Marjan Brouwer voor de Racing die de felicitaties in ontvangst neemt van links Ramona van der Hart, Priscilla de Vos en rechts Martine de Bruijn.
Woont in Barendrecht en heeft het daar onwijs naar haar zin samen met Patty Damsma. Na haar actieve voetbalcarrière, die overigens nog geruime tijd gaat duren, wordt alvast wel nagedacht over de functie van trainer-coach bij een jeugdelftal om door te groeien naar een eerste team. Maar dit lijkt nog eeuwen ver weg als wij het zo vernemen.
Twee oude bekenden tijdens het Nederland kampioenschap Beach Soccer 2011 op de Dam in Amsterdam. Links de blonde fee Lindsay de Zwart en rechts Ramona van der Harst.
Herinneringen zijn er in overvloed. In 1997 als achtjarige kleuter op het veld van Rijnsburgse Boys tijdens de kampioenswedstrijd van Scheveningen tegen FC Lisse met 8000 man publiek. Loopt kleine Ramona met de grote groen-witte clubvlag op het veld te paraderen. Het was een hele belevenis en dat blijft in haar geheugen vooraan staan. Wat ook indruk heeft gemaakt is de enige interland en haar debuut in het eerste van KFC ’71 en de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse als veertienjarige tegen SteDoCo. Het tienertje met talent het spel laten bepalen. Na haar revalidatie opnieuw kampioen worden met RCL en promoveren naar de Hoofdklasse.
Het seizoen daarop verliet Ramona RCL om bij RVVH te gaan spelen.
Twee vriendinnen in duel tijdens RCL - RVVHHet contact tussen Ramona en Ton Zwagerman van RCL bleef echter volledig intact en die twee overlegden met regelmaat. Natuurlijk kwam na aandringen van Zwagerman Ramona van der Harst weer naar de Racing om samen te gaan spelen met onder meer Martine de Bruijn, Marjan Brouwer en Priscilla de Vos. Het zou voor Ramona het allermooiste seizoen gaan worden. Natuurlijk bij RCL in het rood-wit.
Ramona van der Harst van RCL en FC Twente aanvoerster Ashley Nick strijden om het leer. Op de achtergrond Priscilla de Vos die goegkeurend toekijkt.
‘Willem II werd in de beker verslagen en de landskampioen bij de profs FC Twente wonnen we op strafschoppen. Maar tegen AZ om een plek in de bekerfinale werd ons door de KNVB niet gegund. Stel je voor dat we hadden gewonnen dan zou wellicht de KNVB beker bij de profs wel door een amateurclub uit het Groene Hart zijn gewonnen’, aldus een enthousiaste maar realistische Ramona van der Harst.

Het Landskampioenschap bij de amateurs werd binnengehaald in een beslissingswedstrijd in Spakenburg tegen Be Quick ’28. ‘In de verlenging werd gelukkig de 1-0 gescoord. Als ik er nu nog aan terugdenk krijg ik nog steeds kippenvel’, vertelt Ramona op het puntje van haar stoel zittend.
Ramona van der Harst met de kampioensschaal in handen
De praatgrage dame is ervan overtuigd dat dit wel het meest succesvolle jaar was. Uitstekende trainers en prima faciliteiten met sponsoren en een heus overwinteringprogramma in Lloret de Mar. Als laatste noemt Ramona van der Harst nog het uiterst succesvolle Beach Soccer waar RCL op de Dam in Amsterdam Nederlands Kampioen werd. ‘Het was spannend en emotioneel’ zegt Ramona. Voor het komende seizoen een weerzien met Lindsay de Zwart die ook op de Dam schitterde en alles in 2011 bij RCL meemaakte.
Nederlands Kampioen Beach Soccer 2011 voor de kanjers van RCL voor het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam.
Nog een paar jaar voetballen en daarna trainer worden. Een nieuw onderkomen aan het water en lekker bezig zijn met alles en nog wat. Vooral breder oriënteren met opleidingen waar je mee verder komt op maatschappelijk gebied. ‘Het doel met RVVH is zonder meer kampioen worden om vervolgens weer in de Topklasse te acteren’, zegt Ramona. Wij zullen het zien en beleven.

Meer beelden van Ramona van der Harst ziet u hier.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: