IJzendijke met Nouk Wiersum op koers

Geen last van de getijen voor IJzendijke verdedigster Nouk Wiersum. Deze 18-jarige opvallende maar ingetogen jonge dame weet als geen ander te laveren tussen eb en vloed. Geboren en getogen op de vette klei van Zeeuws Vlaanderen werd voetbal er met de paplepel ingegoten.

Nouk Wiersum van voetbalvereniging IJzendijke

Nouk Wiersum vormt met aanvoerster Maud Kuijpers het kloppend hart van de IJzendijkse defensie. Maar laat zich zo af en toe ook heel brutaal voorin zien met lef, overtuiging en geloof in eigen kunnen. Het kampioenschap gloort aan de horizon en Nouk is ervan overtuigd dat de huidige koers van de ploeg de juiste is. De target voor de Tieke dames is bijkans nu al binnen schootsafstand en lijkt slechts een kwestie van tijd.

‘Geluk dwing je nu eenmaal af’, zegt Nouk Wiersum van de Tieke dames

Cruciaal was zonder meer het duel in Alphen aan den Rijn tegen ARC waarbij de meiden van IJzendijke de volle winst op karakter en inzet behaalden. Niet helemaal verdiend maar daar maakt niemand zich druk over daar in Zeeuws Vlaanderen. ‘Geluk dwing je nu eenmaal af’, is ook de stellige overtuiging van Nouk Wiersum. De ploeg van coach Ronny van Poucke werd de onvolprezen winterkampioen van de Tweede Klasse B.

Zeeuws Vlaanderen

Nouk groeide op aan ‘de overkant’ zoals de rest van Zeeland het dunst bevolkte stuk van Nederland te weten Zeeuws Vlaanderen typeert. De Zeeuwse eilanden zijn verbonden met het vaste land van Zeeuws Vlaanderen door middel van de Westerscheldetunnel. Juist in dit gebied is er één vereniging die de vrouwenvoetbalsport heel sterk profileert.

Nouk Wiersum. Uiterst geconcentreerd op het leer.
Als vijfjarige hummel werd Nouk lid van voetbalvereniging IJzendijke en dat was de gewoonste zaak van de wereld. Andere sporten beoefenen was er niet bij want vriendjes en vriendinnetjes, haar broers en vader speelden allemaal bij IJzendijke.
Trouwens, Nouk’s vader Ed is nog immer een verdienstelijke speler en elke week waardevol voor zijn team.

IJzendijke

De club IJzendijke is inmiddels een begrip geworden voor het vrouwenvoetbal in Zeeuws Vlaanderen en ver daarbuiten. ‘Voetbal is IJzendijke en de plaats IJzendijke helemaal verweven met de voetbalsport’, vertelt de blonde dame enthousiast.

Sfeer genoeg daar in IJzendijke

Een paar dagen geleden teruggekeerd uit Oostenrijk waar Nouk op de besneeuwde piste te vinden was. Niet op de lange latten maar het snowboarden is voor Nouk wel een favoriete sport. Opvallend en met veel souplesse elegant op een stukje veredeld materiaal door de sneeuw glijdend. Een sport op zich maar voor de evenwichtige Nouk blijft de voetbalsport nummer één.

Studente en coach

Nouk Wiersum is nu alleen nog in de weekeinden in IJzendijke te vinden. Alhoewel er soms verre reizen nodig zijn voor het voetbal. Daarnaast moeten ook de financiën bijgesteld worden, dus bijklussen als onvolprezen serveerster in een plaatselijk restaurant.
Woont sinds september vorig jaar op kamers in Oosterhout, traint daar bij de plaatselijke voetbalvereniging en studeert in Breda. Volgt de lerarenopleiding en wil niets liever dan voor de klas staan. Beleving, motivatie en vertrouwen overbrengen is Nouk op het lijf geschreven.

Samen met aanvoerster Maud Kuijpers vormt Nouk Wiersum het hart van de IJzendijkse defensie.

Want Nouk beschikt over bijzondere kwaliteiten. Dat weten de Tieke meiden uiteraard wel maar die zwijgen en laten het achterste van hun tong niet zien.
Nouk’s optreden als coach van de meisjesploeg van Openbare Basisschool de Schuttershoek uit IJzendijke was tijdens het schoolvoetbaltoernooi van afgelopen jaar ijzersterk. De meeste speelstertjes hadden nog nooit gevoetbald maar Nouk wist juist die meiden de juiste beleving en het vertrouwen in eigen kunnen over te brengen. Het meisjesteam van OBS de Schuttershoek werd tweede tijdens dit toernooi. Voor dit jaar wil Nouk de lat nog hoger leggen.

Loods en coach

Belangrijke momenten zijn de drie kampioenschappen die Nouk mocht meebeleven bij de Tieke dames. ‘Het is een hecht vriendenteam waar gezelligheid een belangrijke troef is. Maar wij moeten bovenal vooruit kijken en met loods Ronny van Poucke aan boord de juiste koers varen’, aldus de overduidelijke Nouk. ‘De vereniging doet er alles aan om juist de vrouwenvoetbalsport te promoten en de betrokkenheid vanuit het bestuur met alle vrijwilligers is maximaal’.

Nouk Wiersum van IJzendijke: 'Terugblikken heeft geen zin'.
Afgelopen seizoen ging het echter op de valreep mis. ‘Terugblikken heeft geen zin, we weten waar het fout ging. Coach Ronny van Poucke wijst ons iedere keer op de keiharde feiten en het is de realiteit’, vertelt verdedigster Nouk Wiersum. Het gezellige vriendenteam is erg blij met de strategisch sterke loods Van Poucke die volgens Nouk over grenzeloze kennis op technisch en tactisch vlak beschikt en je het vertrouwen geeft.

Feestvieren

Het laatste deel van het seizoen wordt erg belangrijk. Heel IJzendijke en ruime omgeving gaat daar deelgenoot van worden is de stellige overtuiging van Nouk Wiersum. Voor de toekomst nog vaker naar De Raayberg in Bergen op Zoom na de lange ritten door Nederland. Eerste Klasse voetbal het doel van dit moment. Het kampioenschap en in privé opzicht met de studie het tweede jaar instromen.

IJzendijke is voetbal en de vrouwenvoetbalsport in Zeeuws Vlaanderen is IJzendijke.
Maar het wordt een groots feest, dat staat alvast. Niet alleen voor het gezellige vriendinnenteam, de technische staf, de begeleiding en de trouwe vaste supporters die uit en thuis langs de lijn staan. De Zeeuwse party wordt ook een woord van dank aan het adres van het bestuur van de club die juist de vrouwenvoetbalsport zo enorm promoot. En dan zeker niet te vergeten uiteraard feest voor alle inwoners van IJzendijke. Want IJzendijke is voetbal en de vrouwenvoetbalsport in Zeeuws Vlaanderen is IJzendijke. Nouk Wiersum straalt en is de nuchterheid van Zeeuws Vlaanderen zelve. Over een paar maanden weten we meer maar Nouk Wiersum en geheel IJzendijke gaan ervoor.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: