Vernietigend Besluit Europese Commissie inzake Damplein Leidschendam

Het definitieve Besluit van de Europese Commissie over de verleende staatssteun is verschenen. In niet mis te verstane taal wordt de vloer aangeveegd met de diverse besluitvormingen van de gemeente Leidschendam Voorburg. Dit inzake de kortingen op de grondprijs, de kwijtschelding van de grondexploitatie- en de kwaliteitsbijdrage met daarnaast het ontbreken van concurrentieverhoudingen. Een ongerechtvaardigde vervalsing van de mededinging en de Corbulo affaire een feit.

Corbulo affaire Damplein Leidschendam Voorburg

De totaal vastgestelde onverenigbare staatssteun bedraagt 6.922.121 euro exclusief de rente die vanaf 1 maart 2010 wordt teruggevorderd door de Staat der Nederlanden. Dat het bedrag 0.3 miljoen hoger is komt door de gestegen grondprijzen en de daaraan gekoppelde grondexploitatie- en kwaliteitsbijdrage die op basis van het prijspeil 2010 van kracht is. De steunmaatregelen werden op 1 maart 2010 aan Schouten- de Jong Bouwfonds toegekend. Als partijen worden genoemd Schouten – de Jong Bouwfonds en of Schouten & De Jong Projectontwikkeling B.V. en of Bouwfonds Ontwikkeling B.V., wat een dochteronderneming is van Rabo Vastgoed.

Corbulo affaire Damplein Leidschendam met nog steeds onverkochte en niet verhuurde woningen met veel leegstaande winkels.

De Nederlandse autoriteiten hebben tot tweemaal toe een verlenging van de procedure gevraagd en verleend gekregen. Maar met de visies die de Staat indiende kon de Europese Commissie niet overtuigd worden van het ongelijk in deze prangende kwestie. Bij aanvang van het Damplein-project in september 2008 waren slechts 20 woningen van de geplande 67 verkocht. Bij lange na niet de vereiste 70%. Deze verkoopovereenkomsten werden echter vernietigd vanwege het feit dat veranderingen in de plannen doorgevoerd moesten worden. Er werd driftig gezocht naar mogelijkheden om bij afgifte van de bouwvergunning de 70/30 regel te omzeilen om dit prestige project te starten.

De leegstaande onderste laag van de parkeergarage onder het Damplein Leidschendam

Bij aanvang van de bouw van de parkeergarage was nog geen enkele woning verkocht. De trukendoos die de gemeente Leidschendam Voorburg vervolgens uit de grote hoed tovert wordt in het rapport van de EC duidelijk naar voren gebracht. Het onderliggende gesjoemel met Schouten – de Jong Bouwfonds die, de werkzaamheden op een presenteerblaadje, zonder openbare aanbesteding opgediend kreeg van de Privaat Publieke Partijen waaronder de gemeente en Schouten de Jong Projectontwikkeling B.V.

De torens op het Damplein in Leidschendam staan al te trillen
De gemeente heeft aangegeven in beroep te gaan tegen deze Besluitvorming van de Europese Commissie. Kosten noch moeite zullen gespaard worden om met de beste juristen uit Brussel de strijd met de Europese Commissie aan te gaan. Dit alles om het gigantische gezichtsverlies niet verder te vergroten. Want ook met deze uitspraak kunnen andere rechtzaken opnieuw aan de orde worden gesteld.
In deze Corbulo affaire zijn uiteindelijk de burgers van Leidschendam Voorburg de dupe. Die zullen het gelag moeten betalen. De geheime achterkamertjespolitiek van de gemeente Leidschendam – Voorburg wordt bij dit Besluit van de Europese Commissie volledig terechtgewezen. De democratie en openbaarheid van bestuur lijkt zich te herstellen en wie weet komt dan ook nog de onderste steen boven.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: