Textiel

Katoen, vlas, hennep, jute, kokos, raffia en bamboe zijn natuurlijke cellulose vezels met ieder een specifieke eigenschap, net als wol en zijde welke vallen onder de natuurlijke dierlijke eiwitvezels. Afkomstig van schapen, lama’s (alpaca) en geiten (mohair).
Kunstmatige vezels zijn onder meer Polyamide (nylon), Acryl, Polyurethaan en Polyester die beschikken over duurzame kenmerken. Dergelijke shirts met katoen verweven, geven naast een hogere slijtweerstand een betere pasvorm.
In de vorige eeuw was de textielindustrie niet weg te denken uit de lage landen aan de Noordzee. Maar de tijden veranderden in rap tempo en de goedkope “lage lonen”-landen namen de productie over. De markt bepaalde de productiemethodiek die op onveilige en onaanvaardbare wijze plaatsvond, maar geld was geld.

Op ecologisch duurzame en bovenal verantwoorde wijze omgaan met onze aarde.

Een cultuur zonder textiele weefsels is ondenkbaar. De markt bepaalt maar de consument wil niet meer uitgeven voor op gecontroleerde verantwoorde wijze geteelde en geproduceerde producten. Biologisch geteeld katoen zonder pesticiden, insecticide, kunstmest, grote hoeveelheden water, natronloog, zuren als caustic soda, anionische zure of reactieve kleurstoffen, diverse tensides en niet te vergeten de hoeveelheid energie zou vooral op het gebied van arbeidsomstandigheden een aanzienlijk voordeel zijn. Alles wat nu wordt verbeterd in de productieketen verdient een grote pluim. Het vertrouwen in de economie is dalende evenals de prijs van katoen op de grondstoffenmarkt. Dit terwijl alle andere grondstoffen aanzienlijk in prijs stijgen.


Houdt in dat ook de prijs van promotioneel textiel extreem onder druk staat. Net als in de vleesindustrie is transparantheid gewenst om de herkomst van het textiel vast te leggen.
Daarnaast is duurzaamheid van de textiele aankoop aanzienlijk belangrijk. Sustainability, met een gegarandeerde maximale levensduur verweven met een percentage kunststofvezels als bijvoorbeeld polyester dat prima samengaat met katoenen vezels. Bovendien is dit in iedere zeefdruktechniek goed en op duurzame wijze verwerkbaar.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: