Geursensatie

Geur is een natuurlijk of chemisch aromaat die via de neus in het lichaam wordt opgenomen. In het bovenste deel van ons reukorgaan vindt een biochemische interactie plaats via synapsen en zenuwcellen die de informatie rechtstreeks stuurt naar het limbisch systeem van ons lichaam. De mens kan met de neusreceptoren meer dan 10.000 geuren herkennen. Het limbisch systeem bevindt zich tussen de hersenstam en de grote hersenen en geeft direct gevoelens en emotie weer.

De zeefdrukker beschikt over zeefdrukgazen die een unieke laagdikte op diverse substraten kunnen aanbrengen. Ook voor het zeefdrukken van coatings die op heel specifieke manieren bepaalde geuren uitstralen. Dit in vergelijk met offset, flexo en diepdruk waar in de meeste gevallen geuroliën toegepast worden die geleidelijk migreren. Zeefdrukken via microcapsules en sponsjes met verbeterde microtechnieken die langduriger en veel efficiënter hun werk doen.
In het verleden werden grote capsules via grove zeefdrukgazen gedrukt waarbij een behoorlijke inktlaagdikte werd aangebracht. De grootte van de capsules waren rond de 30 micron en moesten wel door de mazen heen om op het substraat aangebracht te kunnen worden. Door het openkrassen van de capsules kwam geur vrij die het werk op de zintuigen activeerde.

Als basis een polymeerverbinding en een voorbeeld uit het begintijdperk van capsules is het zelfkopiërende doordruksysteem waarbij de druk van de pen aan de onderzijde zorgde voor het kopiëren van de tekst op een vervolgvel. De capsules werden opengedrukt, vandaar ook de naam doordruksysteem.
Voor geurstoffen was 1969 het jaar van de doorbraak waarbij tegenwoordig de evolutie van de ontwikkelingen elkaar opvolgen.

Lees in SignPlus Magazine van deze maand meer over de technische en chemische vernieuwende aspecten van geurinkten die in zeefdruk verwerkt kunnen worden.

Leave A Comment

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: