Werken van Elselien Taconis en Marc Spijker te bewonderen in Galerie Kolff

Kunsthistorica Carolien Han opende zaterdag bij Galerie Kolff in Zoeterwoude Dorp de Mei Tentoonstelling. Fraaie houten maar ook marmeren beelden van de Moordrechtse kunstenares Elselien Taconis en de aquarellen met prachtige subtiele kleuren van de uit Oegstgeest afkomstige Marc Spijker zijn te bewonderen.
Dit alles werd omlijst met rustgevende muziek van Izabella Lediakova op cello en Arthur Westra op viool in de schitterende puur landelijke gelegen galerie met weidse polderaanzichten van Annemarie en Dirk Kolff.

Een uiterst rustgevende inspiratiebron daar midden in het grote weidse groene land. De beide kunstenaars hebben wel een gemeenschappelijke overeenkomst want zowel Taconis als Spijker hebben wiskunde gedoceerd aan de diverse Universiteiten in ons land. Een natuurlijk latent aanwezige bron is de drijfveer bij de twee kunstenaars die borg staat voor creativiteit met vorm en kleur. Voor Elselien Taconis is het werken met de handen en het gevoel van materie een hele belangrijke stimulans. Aan de beelden kun je voelen en mag je voelen en juist die perceptie is de zintuiglijke ervaring van het voltooide. De beelden stralen stuk voor stuk die onmiskenbare emotie uit.

Startte op latere leeftijd en volgde de lessen aan de Vrije Academie te Rotterdam en deed dit met erg veel liefde en overtuiging. Werkt nu in het Atelier van Wilco van Hoogdalem in de gerestaureerde voormalige turfschuur van de steenovens in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De uit Oegstgeest afkomstige emeritus hoogleraar wiskunde gaat nog steeds met regelmaat naar het Mathematisch Instituut van de Universiteit van Leiden. Schrijft wetenschappelijke artikelen en wisselt dit af met het schilderen en dan met name aquarelleren. Je zou zeggen dat kunst met als achtergrond wiskundig gedefinieerde objecten een eenvoudige klus zou moeten zijn maar dat is bij Marc Spijker zeker niet het geval. Bij de keuze van het onderwerp komen visuele voorstellingen naar boven die vastgelegd moeten worden. Emoties in het beeld inclusief dwaaltochten met transpiratie, worstelingen en wanhoop.

Het is het verhaal achter de stuk voor stuk fraai uitgevoerde aquarellen die in waterverf zijn vervaardigd. Werkt met schetsmatige voorproefjes om de uiterst fijngevoelige subtiele kleurnuances vast te leggen. Chaotisch en ordelijk, het is de basis voor prachtige in sommige gevallen zeer gedetailleerde kunst. De werken waaronder Het Bos van Oud Poelgeest, Huys te Warmont en De Leidsche Hout zijn bijzonder indrukwekkend met prachtige frisse lichte kleurstellingen die uitsluitend met waterverf gerealiseerd kunnen worden.

De expositie in Galerie Kolff is te zien tot 3 juni 2012. De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur of na telefonische afspraak. Het adres van Galerie Kolff is Noordbuurtseweg 2, Zoeterwoude Dorp. Het telefoonnummer is 071 – 5801458.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: