Lin Ven, talent in tweestrijd

Het is inmiddels al weer enige tijd geleden dat Lin Ven haar voetbalschoenen aan de bekende wilgen heeft gehangen. De zeer getalenteerde en gewaardeerde speelster van landskampioen RCL stond op een keerpunt in haar jonge leven. Gaan voor de voetbalsport of haar uiterst creatieve kunststudie. Het werd het laatste en daar heeft ze nog steeds geen spijt van.

Als jong meisje van net zeven jaar begonnen bij kweekvijver Buitenveldert te Amsterdam, alwaar zij met ontzettend veel plezier de diverse meisjesteams doorliep. Menig jongensteam dat met de staart tussen de benen het veld verliet, verslagen door de stoere meiden van Buitenveldert. Op haar veertiende maakte Lin de stap naar de senioren, haar talent werd al vroeg ontdekt.

Tevens kwam de KNVB om de hoek kijken, meisjes onder 15 West 1, gevolgd door meisjes West I/II onder 16. Vanwege een zware enkelblessure stagneerde haar vooruitgang tijdelijk. Na een goede revalidatie kon ze gelukkig weer de groene weide in en als rechtsbuiten bij het keurkorps aan de slag. Ook Lin’s Venclub was blij met haar rentree, en ze werd na een wedstrijd waarin Lin drie schitterende doelpunten scoorde door de website Ladiesoccer uitgeroepen tot Lady of the Match.

Ook Hesterine de Reus had het talent van de Amsterdamse herkend en Lin naar het KNVB Talententeam gehaald, die daar onder de leiding van De Reus een zeer waardevolle en leerzame tijd beleefde. Bovendien was het voetbal en haar studie aan het gymnasium goed te combineren, mede door Lin’s bijzondere inzet en passie voor beide.
Toen Buitenveldert er in de nacompetitie niet in slaagde om te promoveren naar de hoofdklasse maakte zij alsnog de keuze om over te stappen naar de Racing in Leiderdorp. Naast het spelen bij het KNVB Talenteam een extra uitdaging om zich nog breder te ontwikkelen. Volgens Lin een prachtjaar, een enorm leerzame ervaring om met fantastische speelsters te mogen voetballen onder het gouden trainersduo Hans de Winter en Liesbeth Migchelsen. Weliswaar was Lin geen basisspeelster van het keurkorps maar desondanks was het voor haar voldoende te kunnen proeven van de professionele sfeer waaronder de meiden presteerden. Bij de het tweede team van RCL kreeg Lin de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot laatste vrouw, dit in tegenstelling tot haar rechtsbuitenpositie, zoals zij die voorheen had vervuld.

Na de prachtige prestaties van de teams uit Leiderdorp in het voorgaand tijdperk volgde dit seizoen een periode waarin Lin zichzelf regelmatig de vraag stelde “en wat nu?” Dit had alles te maken met het behalen van haar gymnasiumdiploma. Aangezien Lin enorm leergierig is koos zij er voor om een eenjarige vooropleiding Kunst, Styling en Multimedia te gaan volgen. Haar meer dan complete portfolio is perfect op orde voor een creatieve opleiding in kunst en vormgeven aan een kunstacademie. Lin is er voor zich zelf helemaal uit. Dit is haar roeping, Art & Design. De leerstof is voor haar inspirerend en zo enorm interessant. Er valt zoveel uit te proberen, te zien, te voelen en bovenal zelf te creëren. Dat is haar uitdaging waar ze nog alle kanten mee op kan.

Na het behaalde landskampioenschap met RCL werd daarnaast op de Dam in haar eigen Amsterdam het Nederlands Kampioen Beach Soccer 2011 behaald. Lin genoot met volle teugen en had er duidelijk voor gekozen om voor RCL te blijven spelen. De nieuwe trainer Barry Sikking had haar het vertrouwen gegeven en zij werd al snel een bepalende basisspeelster. Met haar medespeelster en maatje Marcha Duijkers vormde zij een sterk duo in het hart van de verdediging.

Ondanks het goede gevoel op beide fronten, studie- en sportief gebied, knaagde er wel iets aan de gevoelsmens Lin. De reisafstand Amsterdam-Leiderdorp begon zijn tol te eisen, vier keer in de week ‘s-avonds drie uur reizen voor de noodzakelijke trainingen.
De motivatie en scherpte werden minder, het plezier veranderde in verplichting. Toen ze dat bemerkte probeerde Lin de knop om te zetten maar uiteindelijk verloor haar plichtsgevoel het van haar verantwoording. In overleg met de trainer werd de trainingsarbeid teruggebracht naar drie avonden per week maar ook dit bracht haar motivatie niet terug.
Op dat moment ging ze denken aan stoppen, hoe moeilijk ook maar ze moest wel eerlijk blijven tegenover zichzelf maar vooral ook tegenover haar medespeelsters. Toen ze in diepe discussie met zich zelf was stond RCL nog op een goede positie met zelfs uitzicht op de kampioenstitel.  

Het deed haar enorm veel pijn omdat het haar niet lukte het plezier in het voetbal terug te vinden.
De sport die haar leven zo lang beheerst had. Maar toen de sport meer energie uit haar haalde dan ze er voor terugkreeg, was het snel gedaan.

Op de nog jeugdige leeftijd van 18 jaar nam Lin het besluit te stoppen met de sport die eens haar alles was. 

Al haar energie gebruikt de frèle Amsterdamse nu voor haar tweede liefde, de kunst, het creëren van wonderschone creaties en Lin kennende zal ze met net zoveel passie en gevoel haar enorme talent tot uiting kunnen brengen en daarmee vele mensen verblijden, de Lin’s Venclub zal voortleven.

De voetbalsport heeft afscheid moeten nemen van een groot talent, de artistieke wereld mag zich verblijden met een rijzende ster, haar naam Lin Ven. 


Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: