RCL vol flair en overtuiging langs Smerdiek

Het eerste verlies van de gedoodverfde kampioen in de Eerste Klasse A is een feit. Het tij keerde voor de Zeeuwse ploeg uit Sint Maartensdijk in Leiderdorp. Met indrukwekkende 4-0 won de thuisploeg van coach Ton Zwagerman na een 1-0 ruststand.
Drie doelpunten kwamen van de voet van RCL-spits Bianca van der Meer en één van Maaike Toonen. Het duel was bijzonder aantrekkelijk om te zien en Hoofdklasse waardig. Na afloop was coach Servaas Brouwer terecht teleurgesteld en dit geïncasseerde verlies legde de te smalle selectie bloot waarbij schorsingen en blessures niet opgevangen kunnen worden.

Bij de RCL lagen de verhoudingen echter geheel anders. Het is algemeen bekend dat de KNVB de Leiderdorpse vereniging door de mangel haalt. Nieuwe aanwinsten kunnen slechts in het derde team acteren vanwege mogelijke competitievervalsingen en het bestuur werd verantwoordelijk gesteld voor het staken van een wedstrijd. Een speelster werd gerehabiliteerd door de Commissie van Beroep van de KNVB maar kreeg door haar eerlijkheid wel zes wedstrijden. Ook tegen discriminatie in de ergste vorm werd niet opgetreden door Zeist waarbij de Racing tot op het bot gemotiveerd was om binnen de mogelijkheden die de KNVB zelf bood deze wedstrijd af te werken. Het duel van de RCL-vrouwen tegen Fortuna Wormerveer werd uitgesteld en waar Smerdiek coördinator Wim Scherpenisse en nog veel meer coaches uit het topsegment juist veranderingen wilde aanbrengen, werd dit door de KNVB volledig naast zich neer gelegd.

Bij Smerdiek was Esra Bicer geschorst en stond Irini Brouwer noodgedwongen onder de lat. Na de geboorte van zoon Thomas nu voor het eerst na tien maanden tussen de palen maar dit ongetraind. Corina Luijks stond niet in de basis van de aangetaste selectie die steeds smaller wordt. Problemen dus voor de coaches Servaas Brouwer en Leo Pronk maar in die beginfase was dit nog helemaal niet te zien. Beide elftallen gingen voor de volle drie punten en vanuit het niets mocht Sharona Tieleman er vandoor gaan. Een hoekschop van Tina Dujakovic zorgde voor gevaar maar Racing sluitpost Denise Koorevaar greep goed in. Aan de andere kant was het de trotse jonge moeder en ex-international Irini Brouwer die op een inzet van RCL spits Bianca van der Meer de bal naast keek. Voor de dames uit Zeeland was het Daisy Troost die gevaarlijk was en ook Joline Geene haalde fors uit maar haar inzet ging naast.

De Racing verzette de bakens en trok overtuigend ten aanval. Op snelheid Drita Celaj op Maaike Toonen die met een prachtige crosspass Lenie Mendes Fernandes wegstuurde. Het was weer Irini Brouwer die met een schitterende katachtige reactie het leer onderschepte. Ook de lat werd door een inzet van Maaike Toonen getoucheerd en in de 18e minuut schoot Bianca van der Meer voorlangs. Smerdiek was de weg kwijt naar het zo vertrouwde zilte water en stond onder druk. Inge Peeters, Wendy de Wilde, Alischa van Esch en Nathaly Jeras deden hun uiterste best om onder die druk uit te komen. Dit lukte wel als met name Angelique Hage in het spel werd betrokken. Dan werd het steevast gevaarlijk. Een getalenteerde speelster die met links en rechts door de vijandige linies brak en veelal Smerdiek spits Anne Hage aanspeelde die goed werd afgestopt door Racing aanvoerster Ilse Baak. Ook verdedigster Janice Douwes en Lesley Landweer lieten knappe staaltjes zien. Een vrije trap van Tina Dujakovic ging net naast en ook goaltjesdief Sharona Tieleman uit Sint Maartensdijk lukte het maar niet om Lindsay de Zwart te verschalken. In de 21e minuut nog een tweetal kansen voor Lenie Mendes Fernandes en aan de andere kant een prachtige pass van Angelique Hage op Daisy Troost  die Anne Hage aanspeelde maar sluitpost Koorevaar deed haar werk goed en betrouwbaar.

Heel goed voetbal kreeg het publiek gepresenteerd in deze fase van de strijd. De Racing deed er nog een schepje bovenop en ging pressie voetbal spelen, en dat was iets waar de Zeeuwse dames totaal niets tegenin te brengen hadden.
Een gevaarlijke vrije trap van Ilse Baak en nogmaals Lenie Mendes Fernandes voorlangs. De Leiderdorpsen namen wat gas terug en dat gaf Angelique Hage weer mogelijkheden het spel te verdelen. Anne Hage kreeg een mogelijkheid maar het lukte niet. In de 36e minuut de allerbeste kans voor Smerdiek met een schitterende van Angelique Hage die met een diepe bal Anne Hage  wegstuurde die leek te gaan scoren. Maar Lindsay de Zwart met haar lange stelten en blonde lokken dacht daar nu net anders over en liep dit gat heel eenvoudig dicht.

Juist in de fase dat Smerdiek beter in de wedstrijd kwam was het twee minuten voor de pauze RCL spits Bianca van der Meer die met veel souplesse er vandoor mocht gaan maar ze leek zich vast te lopen. Net op de rand van de 16 en de achterlijn werd Van der Meer aangetikt door Inge Peeters en de goed fluitende scheidsrechter Remco Schul uit Den Haag stond er vlak bij en wees gedecideerd naar de stip. Bianca van der Meer verzilverde zelf vanaf 11 meter en passeerde Irini Brouwer. Verontwaardiging bij de ruim aanwezige aanhangers van de Zeeuwse ploeg maar het feit was daar.

Na de thee weer zo’n mooie actie van Angelique Hage waarna de Racing direct overnam. Op links mocht Lenie Mendes Fernandes vertrekken en die speelde heel fraai het leer in de voeten van Bianca van der Meer die in de 48e minuut het de 2-0 op het scorebord deed prijken. Wel randje buitenspel maar assistent scheidsrechter Dick Steenstra liet terecht doorgaan. Ook de andere assistent Bert Siera maakte het leidende trio compleet en deed met glans hun werk. Corina Luijks kwam in het veld voor het team van Servaas Brouwer en de wedstrijd nog niet gespeeld. RCL controleerde wel het spel maar de schoten van ondermeer Anne Hage en Corina Luijks waren gevaarlijk. Nu zette Smerdiek de Racing onder druk waarbij Denise Koorevaar heel goed werk verrichtte. Nog meer gevaar van die Hage’s maar de rust, overtuiging en gedrevenheid was er niet in de Zeeuwse ploeg die het liefste in de Hoofdklasse zou willen opereren.

In de 61e minuut wed het 3-0 voor de thuisploeg. Linda van der Helm stuurde Bianca van der Meer weg die vervolgens op haar eigen fraaie manier het net deed bollen.
Eén minuut later werd het zelfs 4-0. De snelle Drita Celaj mocht op rechts op pad gaan en die speelde op haar beurt Maaike Toonen aan die heel fraai afrondde. Zwagerman bracht de jeugdige Caro Bruna in de wei en later mocht ook Samata Stojanovics haar opwachting maken bij de Racing.
De wedstrijd gespeeld met nog geel voor Merel van den Eshof van RCL en Sharona Tieleman van Smerdiek in een overigens sportief duel.
In de laatste fase nog een indrukwekkende redding van Irine Brouwer en Daisy Troost schoot met een vliegend schot nog tegen de lat.

Een eerste verlies dit seizoen van Smerdiek die niet in hun eigen vertrouwde spel kwam. Het elftal mistte teveel speelsters en het wedstrijdritme was er helemaal niet. Het was een duel die boeide van de eerste tot de laatste minuut waarbij RCL ruimschoots gebruik maakte van de geboden mogelijkheden en verdiend won met 4-0.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: