RCL stuurt Saestum in spannend duel met lege handen huiswaarts

Winst voor de Leiderdorpse Racing met 3-2 na een 0-0 ruststand. Vlak na rust was het Lenie Mendes Fernandes die de hoofdrol opeiste in een tijdsbestek van slechts twee minuten. Eerst een schitterend doelpunt van links met een mooie curve onhoudbaar in de kruising en even later werd Mendes Fernandes binnen de zestien door Franca van de Kuilen tegen de grasmat gewerkt. De toegekende strafschop van de perfect leidende scheidsrechter Walter Doorduin werd ingeschoten door Lesley Landweer. Toen ontwaakte de formatie uit Zeist en werd er gestreden met goed opbouwend spel. In de 62e minuut scoorde Kelly Gillissen met het achterhoofd de 2-1 en de spanning helemaal terug. Invalster Bianca van der Meer scoorde bij haar eerste balcontact de 3-1 en de wedstrijd leek gespeeld maar een strafschop voor Saestum werd drie minuten voor tijd door Anne Maguire benut. Spanning helemaal terug maar de Leiderdorpsen hielden fier stand met als resultaat een verdiende overwinning voor RCL tegen Saestum.

Beide teams werden verleden week uit de KNVB-beker gewipt en zowel RCL als Saestum waren ondanks personele problemen van plan voor de volle winst te gaan. In een lekker voorjaarszonnetje kregen de toeschouwers waar voor hun geld op Sportpark De Bloemerd in Leiderdorp. De start was voor het team van coach John Kaersenhout met Corian van de Steen die het spel verdeelde. Een vrije trap van aanvoerster Frederique Bonnink leverde niets op en ook een inzet van Tjitske Huizenga werd door sluitpost Denise Koorevaar prachtig onderschept. Natasja Rensen raakte tijdens de warming-up geblesseerd en moest haar plek afstaan aan de gretige Koorevaar die Rensen uitstekend verving.
Romy Siera kreeg op rechts een prima mogelijkheid maar schoot net over terwijl Anne Maguire bij Saestum doelvrouwe Koorevaar op haar weg zag. Het spel golfde op en neer en was aantrekkelijk om te zien. De Leiderdorpse Racing speelde strak, direct en in een hoog tempo terwijl de dames uit Zeist in de laatste fase besluiteloos en te nonchalant speelden. Het was tikken met Danique Zadelhof, Nadia van Beerschoten, Franca van de Kuilen en Maureen van Iwaarden maar enig vertrouwen was niet te bespeuren.

Het team van coach Barry Sikking groeide in de wedstrijd en de laatste linie met Linda van der Helm, Geke Maat, Lindsay de Zwart en aanvoerster Marcha Duijkers had met deze spelwijze van haar opponent weinig problemen. De vrije trappen van Frederique Bonnink waren erg gevaarlijk maar Denise Koorevaar stond haar mannetje onder de lat. De aanvallen van RCL waren messcherp. Romy Siere mocht op rechts doorbreken en in een uiterste poging lukte het Kelly Gillissen nog net het leer te onderscheppen. Een vrije trap van Ramona van der Harst met een prachtige kopbal van Madieke Zaad werd keurig onderschept door sluitpost Renate Verhoeven.
In de 29e minuut ging diezelfde Verhoeven in de fout en bijna profiteerde Madieke Zaad. Een minuut later moest assistent scheidsrechter Lex van de Burgt met een zweepslag het veld verlaten. De sympathieke Lex werd vervangen door broer Cees van de Burgt die het uitstekend deed evenals Bas van der Helm aan de andere kant van het veld.

In de 32e minuut de beste mogelijkheid voor de Racing die het spel naar zich toetrok. Lenie Mendes Fernandes er tussenuit die de bal perfect breed legde over zo’n 20 meter op de inkomende Romy Siera. Die zag haar inzet in eerste instantie gestopt worden maar Verhoeven kreeg het leer niet helemaal onder controle. De bal leek over de doellijn te gaan maar Clara van Ardenne redde op het allerlaatste moment.

Na de speech van coach John Kaersenhout tijdens de pauze zou het vertrouwen en spelsysteem weer helemaal op orde moeten zijn binnen de ploeg uit Zeist. Maar het was juist RCL die direct met Lindsay de Zwart aan de basis de zaak op scherp zette. Een pass van De Zwart op Mendes Fernandes waar verdedigster Clara van Ardenne nu nog het gat dichtliep.

In de 47e minuut was het wel raak voor de Leiderdorpsen in een vrijwel vergelijkende situatie. Marcela Cabrera op Lesley Landweer die op haar beurt het leer in de voeten schoof van Lenie Mendes Fernandes die met een prachtige volley het leer over doelvrouwe Verhoeven in de andere kant van de kruising schoot. Een schitterend doelpunt en de 1-0 op het score bord.
Een minuut later ging Lenie Mendes Fernandes er weer vandoor en werd binnen de beruchte lijnen onderuit geschoffeld door Franca van de Kuilen. Leidsman Walter Doorduin, die een perfecte wedstrijd floot, stond er met zijn neus bij en wees resoluut naar de stip ondanks de protesten van de speelsters van Saestum die van mening waren dat de overtreding ingezet zou zijn buiten de 16.
Lesley Landweer schoot, ondanks het vriendelijke verzoek van aanvoerster Frederique Bonnink om te missen, zonder blikken en blozen het leer in het net met als resultaat een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.

De Racing op rozen maar de wedstrijd kantelde. Saestum ging nu wel voetballen en voerde de boventoon met mogelijkheden voor Dominique Zadelhof en Anne Maguire maar de Leiderdorpse verdediging inclusief Koorevaar stond als een huis. Ook een schot van Maureen van Iwaarden werd een prooi voor Denise Koorevaar en Lindsay de Zwart liep met haar lange stelten het gat dicht voordat Nadia van Beerschoten uit kon halen. Linda van der Helm zat goed tussen een actie van Franca van de Kuilen en Innes Roessink. De druk werd opgevoerd en in de 62e minuut uit een hoekschop van Bonnink scoorde Kelly Gillissen met het achterhoofd de aansluitingstreffer. 2-1 en de dames uit Zeist putte hieruit het vertrouwen om door te drukken.

Het werd spannend met aardig wat mogelijkheden maar de voorwaartsen in Zeister dienst vergaten dat de bal dan wel achter Koorevaar in het doel zou moeten komen. Het werd een bijkans onmogelijke opgave en het onbegrip speelde de Racing helemaal in de kaart.
De strateeg Sikking voerde wijzigingen door in zijn team door het inbrengen van Samanta Stojanovic en Sandy van de Water. Zijn collega John Kaersenhout bracht Pia Haitsma en Eva de Jong binnen de lijnen die direct al een goede mogelijkheid kreeg.

In de 75e minuut voerde Sikking nog een cruciale wijziging door in zijn team en stuurde debutant Bianca van der Meer de arena in. Stijf van de zenuwen bij het inlopen maar kreeg als spits wel een hele duidelijke opdracht mee. Het was genieten en scoren en Van der Meer voerde dit perfect uit. Drie minuten later haar eerste balcontact en direct prijs. Na een hoekschop werd door aanvoerster Marcha Duijkers de bal verlengd op Van der Meer die met uiterst veel souplesse de bal controleerde, rust nam om vervolgens feilloos het leer in de uiterste hoek in de touwen te schieten. Een hele fraaie binnenkomer en Van der Meer was haar gewicht in goud waard voor het team.

Saestum zat er doorheen maar vlak voor tijd dacht Sandy van de Water er anders over en trok nog even terloops binnen de 16 aan een tricootje van haar opponent Maguire. De strafschop die volgde werd perfect ingeschoten door diezelfde Anne Maguire en 3-2 op het scorebord. In die laatste fase werd het een billenknijpend duel met mogelijkheden voor beide elftallen.

RCL overtuigend en met veel beleving de terechte winnaar tegen het team van Saestum die te statisch en zonder enig perspectief opereerde.