Scheidsrechter drukt stempel op topper tussen RCL en RK TSV en staakt duel zelfs twee keer.

Scheidsrechter Wijling uit het Zuid Hollandse Valkenburg was de gebeten hond. Beide kemphanen waren dit ook hartgrondig met elkaar eens. De dames uit Terwinselen, wat onder de rook van het Limburgse Kerkrade ligt, en de thuisploeg die haar 81 weken ongeslagen thuisrecord aan diggelen zag vallen. Het duel werd gestaakt in de 51e minuut voor een afkoelingsperiode van tien minuten en drie minuten voor het einde exclusief de blessuretijd vond Ramon Wijling het genoeg en blies af. TSV Wilhelmina had net de vierde treffer gescoord en doelvrouwe Rensen mocht vertrekken na twee maal geel. Het werd dus 3-4 voor RK TSV maar het is aan de Tuchtcommissie van de KNVB hoe dit zal gaan eindigen.

Met de pers wilde de leidsman niet praten en zijn zelf gevraagde waarnemer vroeg clementie voor deze jonge leidsman die het duidelijk heel moeilijk had. Daar is wel degelijk begrip voor op te brengen maar dan zou hij toch wel een en ander moeten verduidelijken en dit weigerde hij pertinent. Zelfs voor de reden van staken moest ik me maar in verbinding stellen met de beide teamcaptains die echter geen spaan van hem overlieten. De beste man was ongelukkig in zijn beslissingen en liet in sommige gevallen veel te veel toe en het juist uitvoeren van de voordeelregel liet te wensen over waardoor er over en weer irritaties kwamen.

Let wel dat beide teams hiervan de dupe waren en dat dit optreden van de leidsman de kwaliteit van het voetbal zeker niet ten goede kwam.
De ruststand in deze enerverende maar ondermaatse topper was 2-2 met doelpunten die werden gescoord door Lin Ven, Sanne Schoenmakers een eigen doelpunt van Loes Butink op een inzet van Sandy van de Water en Madieke Zaad en weer Sanne Schoenmakers voor de Limburgers. De tweede helft werd in hoofdzaak met kunstlicht gespeeld en de doelpunten kwamen op naam van Vera Wanrooy, Madieke Zaad en een bijzonder omstreden doelpunt van Sanne Schoenmakers.

Alle ingrediënten waren aanwezig om deze topper te spelen. In de ploeg van coach Ronald van Bakel niet de geschorste Shirley Kocacinar die achter de afrastering van het veld moest toekijken en zeker niet zich in de dug-out mocht bevinden. Duidelijke taal van Ramon Wijling die er zin in had deze topper te fluiten.
Het eerste balcontact is voor de dames uit het Limburg met een aanval opgezet door Loes Plantaz, Mayke Ploemen en Gwen Kuyer die de super snelle Sanne Schoenmakers in stelling bracht maar de verdedigsters Linda van der Helm en Lin Ven grepen goed in. Diezelfde Van der Helm bracht met een vrije trap het leer gevaarlijk in de zestien wat een prooi werd voor sluitpost Katja Demacker. Ook Lenie Mendes Fernandes mocht op links zomaar op avontuur en gaf de bal af op de inkomende Marcela Cabrera die het leer in de handen schoot van Demacker.
Aan de andere kant Gwen Kuyer die na een foutje in de defensie bij de Racing ruimte kreeg maar Sandy van de Water zat daar goed tussen.

In de 13e minuut kwamen de Leiderdorpsen op voorsprong. Een scherpe hoekschop van Madieke Zaad van links werd door Lin Ven onberispelijk ingekopt. De stand op het scorebord 1-0 in een tot nu toe aftastende gelijkopgaande strijd.
De dames uit Terwinselen voerden de druk op met acties van Gwen Kuyer, Sanne Schoenmakers en Liv Aerts maar doelvrouwe Natasja Rensen was in haar element en groeide in de wedstrijd. In de 26e minuut kreeg Sanne Schoenmakers de mogelijkheid in een één op één situatie om de gelijkmaker in te schieten maar zag ook dat Rensen perfect ingreep. De Racing maakte wel gebruik van de ruimte en een fraaie actie van Geke Maat na een voorzet van Sandy van de Water trof geen doel.

In de 31e minuut werd er door de defensie van de Leiderdorpsen verkeerd uitverdedigd en uit die kluts scoorde de snelle Sanne Schoenmakers de gelijkmaker (1-1). Die was dolblij maar het was slechts van korte duur want direct na de aftrap en in de 32e minuut kwam RCL weer op voorsprong.
Een voorzet van Sandy van de Water op Madieke Zaad die echter door Loes Butink achter de verbijsterde Katja Demacker in het net terecht kwam. Een 2-1 voorsprong voor de Racing en een aangeslagen TSV Wilhelmina die even niet meer in het stuk voorkwam.

Cabrera en Mendes Fernandes kregen mogelijkheden en ook Shirley Nederpel deed baanbrekend werk. In de 37e minuut de eerste gele kaart die Wijling uit zou gaan delen. Het was Lenie Mendes Fernandes die in het duel met Glynis Vromen haar op onreglementaire wijze tegen het gras werkte. Een minuut later ging Glynis Vromen zelf onderuit en werd nog aangetikt door Mendes Fernandes en kreeg daarvoor onterecht de gele kaart. Vromen voelde zich bedrogen en vond dit zeer onsportief van zoveel haar opponent almede de leidsman. Het voorval zou echter wel een essentieel onderdeel van de wedstrijd gaan worden want de leidsman liet de teugels flink los en het voordeel werd niet altijd goed toegepast. Dit wel ten nadele van beide partijen maar er kwamen kleine irritaties en overtredingen waar tegen niet werd opgetreden.

De Leiderdorpsen zette druk en een vrije trap na een overtreding werd door Marcela Cabrera overgeschoten. Vlak voor de pauze werd het 2-2. Een snelle aanval via Vera Wanrooy die op links Liv Aerts aanspeelde en op het doel schoot. De bal kwam tegen de verste staander en wie anders dan het duiveltje uit het doosje Sanne Schoenmakers stond erbij om het leer het laatste zetje te geven.
Na het rustsignaal ging Madieke Zaad bij de leidsman informatie vragen over zijn acteerwerk en noemde daarbij terloops ook nog even een heerlijke lekkernij die prompt geen stroop maar wel geel opleverde.

De eerste aanval in het tweede deel kwamen de Limburgse dames op voorsprong. Op rechts via Sanne Schoenmakers en Glen Kuyer werd aanvoerster Vera Wanrooy aangespeeld die het leer heel fraai in de uiterste hoek plaatste. Onhoudbaar voor Rensen en 2-3 op het scorebord.
In de 51e minuut een opstootje in de doelmond van de Limburgse dames. Een vrije trap zou halverwege het veld genomen mogen worden door Ramona van der Harst maar theatraal viel Loes Plantaz plotsklaps met veel gehuil in de zestien tegen de groene grasmat. Wat nu echt het verhaal is daar zijn we niet achter gekomen want zowel Plantaz als Nederpel gaven achteraf precies het tegenovergestelde weer. Het was spugen wat uiteraard niet mag plaatsvinden maar wie dan als eerste dit deed blijft de prangende vraag. Getuigen achter het doel gaven in feite het juiste aan dat de show startte met het bewust aanlopen tegen een Leiderdorpse arm.

Wel waren wij blij met de opmerking van Loes Plantaz na afloop dat het inderdaad wel een stukje theater was wat werd opgevoerd om de leidsman verder om hun vingers te winden. Dat lukte uitstekend en ook getuigd van uitzonderlijke klasse maar zowel Plantaz alsmede Schoenmakers waren het er wel over eens dat dit eigenlijk niet thuishoorde op dit topniveau. Maar het was wel duidelijk een verwijzing naar de leidsman die onmiskenbaar beïnvloedbaar was in zijn beslissingen. Als eerste was de geschorste Shirley Kocacinar op het veld als twaalfde speelster van TSV die minuten lang met haar telefoontje in haar hand het voorval volgde. Nadat Kocacinar na zeven minuten werd weggestuurd werd duidelijk dat Wijling een afkoelingsperiode van tien minuten ging inlassen op basis van wanordelijkheden binnen het veld. Als dit nogmaals zou gebeuren zou Wijling definitief afblazen.

De wedstrijd nam weer een aanvang en met het aangestoken kunstlicht zou het een latertje gaan worden. Direct al een scherpe aanval van de Racing met Madieke Zaad die in de 56e minuut de zaak weer rechttrok en de gelijkmaker achter Katja Demacker in de touwen schoot. De Racing probeerde ervan te maken wat mogelijk was in het ondermaatse duel maar zorgde wel voor de vele aanvalsgolven en beheerste het middenveld. Duidelijk sterker met voor zover mogelijk verzorgder spel maar keer op keer duwen en trekken en theatrale acties van de Limburse dames die de wedstrijd ontsierden en bovendien de Racing niet in hun spel lieten komen.

Wellicht een verdienste voor de ploeg van coach Ronald van Bakel maar het had weinig meer met topvoetbal te maken. Lenie Mendes Fernandes en Ramona van der Harst werden onderuit geschoffeld en geel voor Loes Plantaz. Ook geel voor Marcha Duijkers van RCL die met Sanne Schoenmakers het duel aanging en de bal speelde maar dit werd anders geïnterpreteerd door Wijling. Invalster Sharoma Demandt schoot prachtig in de 74e minuut tegen de lat. Het zou een beauty geweest zijn maar deze wedstrijd zou eigenlijk geen winnaar verdienen. In de 78e minuut scoorde de ingevallen Kirsten Kok maar deze goal werd vanwege geconstateerde handsbal afgekeurd.
Ook haalde Loes Plantaz Samanta Stojanovic onderuit maar het mocht blijkbaar en Plantaz kreeg het voordeel van de slachtofferrol eerder in de wedstrijd.

De Racing technisch beter maar daar koop je niets voor en een slim spelend Limburgs team die alle elementen die er waren in voordeel konden omzetten. In de 75e minuut een vrije trap van Lesley Landweer die Katja Demacker goed onderschepte.
Twee minuten later was het wederom de supersnelle Sanne Schoenmakers die moederziel alleen op Rensen af mocht gaan. De sterk keepende Rensen redde fantastisch met twee fraaie acties. Dit had dan beter de winnende treffer kunnen zijn want drie minuten voor tijd nam diezelfde Sanne Schoenmakers de bal met de hand mee en scoorde alsnog de 3-4.

De protesten waren niet van de lucht en doelvrouwe Rensen voelde zich zichtbaar gepakt door Wijling. Rensen had wel degelijk een punt en de stoïcijns blijvende Wijling trok geel. Ook Sanne Schoenmakers kreeg nog geel en na nog wat heen en weer verwijten nogmaals geel voor Rensen die mocht vertrekken. De leidsman gooide op dat moment de handdoek in de ring.
Wanordelijkheden in het veld luidde de officiële lezing volgens beide aanvoersters. Zowel Vera Wanrooy als Marcha Duijkers waren op zijn zachts uitgedrukt niet blij met deze fluitist die zijn stempel drukte op deze topper in negatieve zin.

Na afloop werd pas duidelijk dat er gestaakt was en de waarnemer van Wijling vond dat hij in de tweede helft goed gefloten had. Hij maakte fouten, dat werd toegeven op essentiële punten maar de leidsman zelf wilde niet ingaan op de punten waar ik graag zijn visie over wilde vernemen. Als hij iets niet gezien had of een andere mening had kan daar wel degelijk een andere invalshoek aan gegeven worden. Helaas dus niet en RK TSV wellicht na de uitspraak van de Tuchtcommissie van de KNVB als winnaar die na anderhalf jaar het ongeslagen record van de Racing om zeep hielp. De Limburgse dames de slimste op sportpark de Bloemerd en de Racing met een enorme kater.