Nieuwe coach RCL-dames Barry Sikking ziet opdracht als een enorme uitdaging

Barry Sikking, de jonge ambitieuze nieuwbakken coach van Landskampioen RCL-dames weet wat hij wil. Is een gepassioneerd voetbal analyticus en slaagde met prachtige cijfers voor zijn Oefenmeester II diploma. Heeft veel geleerd van zijn voorgangers en leermeesters en ziet zijn job als een enorme uitdaging. Toont lef, houdt van het verleggen van grenzen en heeft een duidelijke visie die hij zeker niet onder stoelen en banken steekt.

Als jong broekie groeide hij op in Amsterdam maar het gezin Sikking verhuisde vanwege het werk van vader naar Zoetermeer. In het afgelopen seizoen coachte de 33-jarige Sikking naast het tweede damesteam van RCL bovendien ook nog de dames van Eerste klasser DWO. Was daarvoor trainer van diverse jeugdelftallen bij de Zoetermeerse sportvereniging. Had Oefenmeester III al in de pocket en wilde een stap hoger. Te laat ingeschreven voor de KNVB-cursus betekende plaatsnemen in de wachtkamer tot het volgende moment van deelname.
Dat gebeurde precies een jaar geleden en via bemiddeling van keeperstrainer Chiel Lentz van DWO, en zeker geen onbekende binnen de Racing, werd Barry in contact gebracht met  het trainersduo Hans de Winter en Liesbeth Migchelsen. De leergierig ingestelde Sikking mocht stage lopen bij de Racing voor zijn Oefenmeester II brevet en was zo trots als een pauw om juist met die vakmensen de professie op hoog niveau eigen te maken.
Werd zo af en toe als vervangende coach ingezet bij de dames twee en deed dit met verve. Niet alleen op tactisch gebied maar ook disciplinair want zonder blikken of blozen werden meiden die zich niet aan de geldende afspraken hielden weggestuurd. Stoom uit de oortjes van de dames want met die Sikking viel niet te sollen.

Moeilijke periode

Barry werd echter in een positie gebracht die eigenlijk niet gewenst was en tevens uitmondde in een keihard leerproces. De superieuren droegen de stagiaire voor als vaste trainer/coach voor het tweede damesteam. Deze gaf gehoor aan de opdracht en kwam vervolgens in een minder standvastige periode terecht. Grote leermomenten derhalve om met de elementen te leren omgaan die van bovenaf werden opgelegd.
Barry blikt terug naar deze maanden waarin het echte trainen en coachen bijkans onmogelijk was. Als een echte professional werd de situatie van het tweede team ter tafel gebracht. De onvrede binnen de groep en mede daardoor het missen van de promotie wat een enorme tegenvaller was, ook binnen de club.

Als een analyticus legt hij in detail de vinger op de zere plek. Moest zelf ook te veel concessies doen maar één ding is zeker; die Barry Sikking, amicaal en toegeeflijk in de omgang met de speelsters van het afgelopen seizoen zullen wij niet meer te zien krijgen. Als trainer en coach dan wel te verstaan. In die functie weet hij zijn verantwoordelijkheid te nemen en gaat voor het maximale rendement.
Leerde uitgebreid van de coaches De Winter en Migchelsen en zijn examentraining bood Sikking dan ook veel perspectief, ook voor zijn toekomst bij de Racing. Slaagde met bijzonder hoge cijfers voor UEFA B diploma en zou niets liever willen dan al direct te starten met de vervolgstudie maar dat vergt tijd.

Vol vertrouwen

Woont samen met zijn vriendin in Zoetermeer maar de veelzijdige en bovenal leergierige sportman is slechts zo af en toe maar thuis. Teruggetrokken en in alle rust de zaken overziend want dit jaar is hectisch voor de enthousiaste Sikking. Zit op het puntje van zijn stoel alles rustig overwegend en is wel bespraakt met een vleugje Leids accent. Typerend voor een denker maar Sikking is tevens een doener en heeft een geheel eigen visie. Een vakman want de analyses liegen er niet om en als Barry laat vallen dat er in het komende seizoen gevarieerder aanvallend voetbal gebracht gaat worden wordt het even stil.

Dat belooft nog wat in die Topklasse. Of het talrijke publiek het afgelopen seizoen al niet genoeg verwend werd met spetterende acties. Het zou dus met nog meer spektakel kunnen gebeuren.
Barry is daarin heel duidelijk. ”Verdedigend staat het goed maar aanvallend moet er meer te halen zijn. Het spel dient vanaf de flanken met meer creativiteit en snelheid gebracht te worden. Op deze wijze creëer je steevast openingen”. Duidelijke taal van de strateeg in spé. Straalt ambitie en vertrouwen uit en ziet deze job als een enorme uitdaging. Realiseert zich ook dat het een lot uit de loterij is om direct een Topklasser onder zijn vleugels te hebben maar gaat er wel degelijk voor. Legt de lat hoog, erg hoog zelfs en wellicht op een te hoog niveau maar dat zal de komende periode moeten blijken.

Ambities

Barry werkt nu nog bij de gemeente Leiden en heeft het idee opgevat om in Zoetermeer een Voetbalacademie op te zetten. In september wil hij al van start gaan en dat is kort dag. Heeft alles op de rit en met de eigen noodzakelijke ervaringen met cursussen en lesmateriaal zit het wel goed. Kinderen techniek aanleren, ook het coachen van de coaches, de ondersteuning en vraagbaak zijn voor verenigingen die een jeugdopleiding op willen zetten en die prestatiegericht voetbal willen gaan spelen. Een ondernemend druk baasje maar hij ziet hier helemaal zijn eigen toekomst in.

Een mindere eigenschap van Barry is dat hij heel slecht tegen zijn verlies kan. Weet hier wel mee om te gaan maar toch geeft dit aan dat het willen winnen prioriteit nummer één is.
Doelstelling vanuit de vereniging is voor het eerste damesteam handhaving in de Topklasse en zorgen dat de kwaliteit van dames twee groeit naar een hoger niveau. Voor twee geldt bovendien meedraaien in de top van de Eerste Klasse. Een win-win situatie met assistent coach Peter Beij maar Sikking wil heel duidelijk meer.

Evenaring van prestaties

Maximaal presteren en voor de hoofdmacht wel degelijk meedoen in het linker rijtje en iedere wedstrijd opnieuw tot het uiterste willen gaan. ”Het liefste zou ik de prestatie die mijn voorgangers hebben neergezet willen evenaren in de Topklasse. Of dit statistisch en wetenschappelijk ooit is vastgelegd weet ik niet maar wat ik wel weet is dat er meiden zijn die nu hun kans moeten gaan pakken en laten zien dat ze in de top van het amateurvoetbal thuishoren”, aldus een ambitieuze Barry Sikking.
Moeilijk haalbare doelen worden door Sikking zelf niet als onmogelijk gezien en slechts één team kan de eerste kampioen worden in de Topklasse.

Een grote waardering heeft coach Barry Sikking voor trainer Ton Zwagerman die een neus heeft voor talent en veel, ja heel veel ondersteunend werk verricht binnen de selectie. Vrijwel onzichtbaar voor de buitenwacht maar heel belangrijk binnen de vereniging. Ook Annemarie Wassenaar ontbreekt niet in zijn betoog. De voormalige elftalleidster zag meer in haar eigen werkterrein en is in het komende seizoen de verzorgster van de meiden wat Barry ziet als sleutelpositie. Ook de elftalleidsters van één en twee zijn van groot belang en tevens een professionele uitstraling van de vereniging en meiden om ambitieus en prestatiegericht naar buiten te kunnen treden en op die wijze te functioneren.

De persoonlijke doelstelling is ambitieus te noemen. Meedenken en praten met de groep meiden geeft vaak verrassende visies. Er als een blok achter gaan staan, alles willen winnen en gaan voor het resultaat. Hoofdcoach Barry Sikking staat te popelen!

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: