Odysseus geeft RCL les in effectiviteit

RCL kwam er tegen het Odysseus niet aan te pas. De Leiderdorpsen waren duidelijk met andere zaken bezig dan met constructief en enthousiast voetbal. En juist daarmee was het een wereld van verschil met een duidelijke beleving voor de studentenploeg uit Utrecht. Kregen vrij baan en alles lukte ook bij de ploeg van coach Ruud Bijnen. Fouten bij de Racing werden direct en genadeloos afgestraft.
vv RCL - usvv Odysseus '91
Alleen in de beginfase was het RCL die druk zette maar de regie strak in handen van Odysseus dat RCL helemaal aan de kant zette. Terwijl juist de laatste weken het sprankelende collectieve voetbal van RCL gemeengoed werd kregen de Leiderdorpsen nu een goede les op welke wijze voetbal gespeeld moet worden. Na een 1-3 stand bij rust werd het 1-6 voor Odysseus. Persoonlijke fouten werden doeltreffend afgestraft door de meiden uit Utrecht. Doelpunten werden gescoord door Inge Gimbel en de gelijkmaker kwam van de voet van Madieke Zaad. Vervolgens maakte Ilse Vasse twee maal dankbaar gebruik van de aangereikte mogelijkheden. In de tweede helft scoorde Marloes van der Wel, aanvoerster Iris Bousema uit een strafschop en Jutka Vries bepaalde als laatste de eindstand op een volkomen juiste 1-6.

Gevarieerd spel in de eerste minuten van het duel. Wel met winterse buien en een zo af en toe een stevige wind uit het noorden. Inge Gimbel kreeg voor Odysseus een mogelijkheid maar sluitpost Hannah van den Heuvel greep prima in.

RCL zette druk met een opkomende Ashley Lieverse die voor gevaar zorgde. Een vrije trap van Dominique van Wensveen werd ingekopt door aanvoerster Sabine Verheul maar doelvrouw Jennifer van der Molen pareerde de inzet stijlvol. Ook Jill Sanrodji en Samanta Stojanovic waren aanvallend actief en alles wees erop dat RCL snel op voorsprong wilde komen. Maar Odysseus nam strak de regie in handen en veroverde stijlvol het middenveld. Controleerde het spel met scherpe uitvallen.

In de 12e minuut een fout in de RCL verdediging en daar profiteerde Inge Gimbel optimaal van. Drie minuten later kwam de stand weer in balans. Een aanval opgezet door Samanta Stojanovic werd door Yara Haasnoot op de paal geschoten. De altijd attente Madieke Zaad kreeg het leer voor de voeten en scoorde fraai.

De thuisploeg probeerde het wel en was via Jill Sanrodji in de 21e minuut bijna succesvol. Werd echter op snelheid door Anne van Heerwaarden toch nog de pas afgesneden.

Ook Yara Haasnoot kreeg een mogelijkheid maar aan de andere kant moest doelvrouw Hannah van den Heuvel alle zeilen bijzetten om Jutka Vries een scoringskans te ontnemen.

Daarnaast schoot in de 31e minuut Ilse Vasse terloops nog even tegen de staander en de dreiging van Odysseus werd heviger. Door de druk kwamen passes van de Leiderdorpsen niet aan en de ploeg van aanvoerster Sabine Verheul was het spoor even helemaal kwijt.

In de 35e minuut opnieuw een fout in de Racing verdediging en daar profiteerde Ilse Vasse van en bracht de stand op 1-2. Vlak voor het rustsignaal van de goed fluitende leidsman Onderwater ging de thuisploeg achterin opnieuw in de fout. Ilse Vasse was opnieuw snel en slim en scoorde opnieuw voor de ploeg uit Utrecht.

Dreiging met donkere wolken en een winterse bui kenmerkte de start van de tweede helft. Het maakte duidelijk dat de vier IJsheiligen onderweg zijn maar het was wel Samanta Stojanovic die tegen de staander aanschoot. Aan de andere kant werd door Lotte Bransen terloops nog even de lat getoucheerd. Odysseus nog steeds leidend op alle fronten met een goed draaiend middenveld die alle fouten van de Leiderdorpsen keihard en meedogenloos afstrafte.

In de 63e minuut maakte Marloes van der Wel aan alle onzekerheid een eind en schoot de 1-4 in de touwen. Tien minuten later werd Renske Francken door Ashley Lieverse in de zestien onderuit gelopen. Vanaf elf meter schoot aanvoerster Iris Bousema stijlvol raak.

De ploeg van coach Janet Griffioen probeerde het nog wel via Amber Chaudron, Yara Haasnoot, Madieke Zaad en Kimberley van Delft maar de overtuiging ontbrak volledig. Een voorzet van Kimberley van Delft werd door Yara Haasnoot over de lat gekopt en ook Esmée Dekker was gevaarlijk op links.

In de 84e minuut opnieuw de onzekerheid bij RCL en daar profiteerde Jutka Vries volledig van. Die bepaalde de eindstand op 1-6 en dat was voor de studentes uit Utrecht een meer dan dik verdiende zege.

De Leiderdorpsen niet bij de les en het derde verlies thuis dit seizoen werd een keihard gegeven. Fouten werden vakkundig afgestraft en de ploeg van Janet Griffioen kreeg les op welke wijze voetbal wel gespeeld moet worden. Het spel van de Racing was dan ook ver beneden Leiderdorps peil. Een wedstrijd kan je verliezen maar zonder sportieve strijd, enthousiasme, beleving en inzet is het een eenzijdig gebeuren. En juist daar was de ploeg uit Utrecht heer en meester in. Heerlijke passes met inzet en assertiviteit het verschil maar ook de koelbloedigheid om fouten direct af te straffen. En dat was wel de verdienste van de ploeg uit Utrecht dat met een prima resultaat huiswaarts keerde. Komende zaterdag ontvangt Odysseus het Haarlemse DSS en gaat RCL naar Rijnvogels in Katwijk.