Smerdiek wint brutaal in IJsselstein

Thuisploeg IJFC had op Sportpark Groenestein moeite de beleving en motivatie vast te houden. Getergd door blessures lukte het de ploeg van coach Marcel van den IJssel niet om het vertrouwde spelconcept te spelen. Smerdiek uit het Zeeuwse Sint Maartensdijk speelde het spelletje voetbal wel met overtuiging. Veranderde zelfs het spelconcept waardoor er veel meer ruimte werd gecreëerd en de regie werd overgenomen van de thuisploeg.
IJFC - sv Smerdiek
Na een 1-1 stand bij rust liep Smerdiek uit naar een 1-3 winst en daar waren de meiden van coach Martin Vaissaire zichtbaar erg blij mee. De doelpunten werden gescoord voor de pauze door Loïs Spliet voor IJFC en de gelijkmaker kwam op naam van Tilly Verduijn. Na de pauze liep Smerdiek brutaal uit naar 1-3 met een doelpunt van Joëlle Ots en benutte Griffith Vaissaire de terecht toegekende strafschop.

Na de ijzige één minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp in Colombia waarbij de Braziliaanse ploeg Chapecoense keihard werd getroffen kwam IJFC prima uit te startblokken. De eerste kans voor Jaleesa Ruis om de thuisploeg op snelle voorsprong te zetten. Smerdiek nog niet geheel wakker maar dat veranderde met een snelle counter die werd opgezet door Angelique Hage en Colinda van der Steen.  Doelvrouw Tamara Kamps greep goed in om erger te voorkomen. IJFC maakte het spel en zette druk op de Smerdiek vesting. In de 14e minuut opnieuw twee uitstekende mogelijkheid om IJFC op voorsprong te brengen. Eerst Robin Hendriks en later Loïs Spliet die zich fraai vrij speelde.

De ploegen aan elkaar gewaagd met open spel goede interventies en snelle omschakelingen. Promovendus IJFC de controle en wilde duidelijk meer. De ploeg van Marcel van den IJssel had nog wat recht te zetten van het heen duel en was nu de bovenliggende partij. In de 24e minuut een uitstekende vrije trap van Petra Verbeek op de inkomende Loïs Spliet die de bal prima controleerde en keurig in de touwen schoot en haar IJFC op een dik verdiende voorsprong bracht.

De meiden uit IJsselstein gevaarlijker met druk naar voren en dat gaf de ploeg uit Sint Maartensdijk de ruimte om de lange bal te spelen. Joëlle Ots kreeg haar moment maar schoot over. In de 34e minuut opnieuw Petra Verbeek met de opbouw van aanvoerster Shamarah Lemmers. Ook Audrey van der Horst en Lois Spliet kregen mogelijkheden maar het lukte niet om de stand te verdubbelen.
Het spel kantelde en de meiden uit Tholen kregen het middenveld stevig in handen met Wendy de Wilde en aanvoerster Angelique Hage als regisseurs.

Dreiging met Bo van Keulen en Naomi van Mierlo en een kans voor Joëlle Ots. Druk nu van Smerdiek en in de 43e minuut een hoekschop op rechts die werd genomen door Colinda van der Steen. Daar stond Tilly Verduijn om de afvallende bal keurig achter Kamps in het net te deponeren. Beide ploegen op gelijke hoogte en alles nog mogelijk.

Direct na de warme thee een tweetal uitgespeelde mogelijkheden. Loïs Spliet kopte net over en Robin Hendriks schoot rakelings naast op een knappe voorzet van Spliet. En in de 48e minuut was het bijna Petra Verbeek die IJFC op voorsprong had kunnen brengen. Echter de overtuiging en wilskracht ontbrak en aan de andere kant waren de snelle uitvallen van Smerdiek erg gevaarlijk.

De meiden uit het Zeeuwse trokken de touwtjes strak aan en heersten op het middenveld. In de 59e minuut kwam Smerdiek op voorsprong. Een vrije trap van Naomi van Mierlo kreeg sluitpost Tamara Kamps niet onder controle. Het leer kwam voor de voeten van de jarige Wendy de Wilde die de bal passte op Joëlle Ots. Die maakte geen fout en schoot het leer hoog en hard in de touwen.

Smerdiek dan wel op een verdiende voorsprong maar wel twee volledig uitgespeelde mogelijkheden voor de ongelukkige thuisploeg waar bijkans niets lukte. Eerste Loïs Spliet en even later een vrije bal van Audrey van der Horst die recht in de handen van de jeugdige sluitpost Jade Massing werd geschoten.

Smerdiek weer bij de les en de ploeg zette vervolgens IJFC vast. Het Zeeuwse middenveld zo af en toe subliem met kort tikwerk en fraaie uitvallen via de vleugels. Kansen voor Myrthe de Lange, Angelique Hage en Chanel Brinkman maar doel werd niet getroffen.

Wel in de 75e minuut via een strafschop vanwege het neerleggen van de opkomende Colinda van der Steen in het beruchte zestien metergebied. Onberispelijk schoot Griffith Vaissaire in de linkerhoek raak. De wedstrijd was gespeeld. Het gebrek aan beleving en het collectieve werken was bij de thuisploeg niet aanwezig. Het sterke middenveld van Smerdiek daarentegen maakte in IJsselstein wel het verschil. De Zeeuwse ploeg kreeg nog een tweetal mogelijkheden het verschil in doelpunten verder uit te drukken maar dat lukte niet.

De stand bleef 1-3 en de meiden uit Sint Maartensdijk waren erg blij met deze winst. Geen hoogstaand duel maar wel aantrekkelijk gestart met de aanvallend ingestelde kemphanen. Promovendus IJFC had goede zaken kunnen doen maar de scherpte was niet aanwezig en Smerdiek pakte brutaal de volle drie punten mee naar Tholen.
Angelique Hage was na afloop tevreden over het spel van haar ploeg. ‘Na de tactische omzetting in de ploeg kregen wij de ruimte en bovendien de grip op het zo belangrijke middenveld. Dat bracht rust waardoor wij heerlijk ons eigen vertrouwde spel konden spelen’, aldus de aanvoerster van Smerdiek.
Bij de ploeg van Marcel van den IJssel beteuterde blikken van de speelsters die juist de opgaande lijn in het spel nu niet konden doorzetten. Verdedigster Anne Bik van IJFC was ook teleurgesteld in het vertoonde spel en meldde terloops dat het er vandaag niet in zat. Smerdiek de winnaar en komt met deze drie punten weer in de subtop van de Eerste Klasse A. Voor promovendus IJFC is er door Marcel van den IJssel nog wat werk te verzetten om de beleving in het spel te optimaliseren.