l’Eglise Saint Martin de Tohogne

Romaanse schoonheid in alle eenvoud. Het kenmerk van de fraaie kerk van Sint Maarten in Tohogne in de Belgische Ardennen. Een lieflijk dorpje op een hoger plateau gelegen dat vanaf de Romeinse periode werd bewoond. Dat werd met archeologische vondsten in ieder geval aangetoond. Maar of de oorspronkelijke bewoners van Gallië, de Treveri als Keltische stam, deze strategische plek niet bevolkten blijft een prangende vraag. 
Tohogne is een deelgemeente van Durbuy, het kleinste stadje ter wereld en ligt ingeklemd tussen de levensaders van Ourthe en Néblon op een hoger niveau dan de stroomgebieden.

Saint Martin de Tours
De Saint Martin van Tohogne is niet de eerste maar wel de grootste Romaanse kerk in Wallonië. Gebouwd in de eerste helft van de 11e eeuw op een van oudsher strategische locatie. Het domein is een gebedsplek geweest met de regelmatige bezoeken van Saint Sigolin van de Abdij van Stavelot. De opvolger en latere bisschop van Maastricht Saint Remaclus. Vanaf 650 (na JC) werd in dit gebied het christelijke geloof verspreid.
De kerk van Sint Maarten in Tohogne vervulde later een hoofdrol als hoeder van de vele parochianen in het grote gebied tussen Durbuy, Barvaux en Bomal.

Sierlijk uitgevoerde vensters in Eglise Saint Martin

De bouw van het Huis des Heren was traditioneel in de romaanse stijl met sierlijke en  ruimtelijke invloeden na de Karolingische periode. De romaanse invloedssfeer viel ook in dit gebied onder het Heilige Roomse Rijk. Natuurlijk een kerk met een imposante vierkante toren die fier en degelijk werd opgetrokken en op het zuidwesten is gesitueerd. Solide en een baken in de omgeving. Werd omstreeks 1680 opnieuw gebouwd en bovenin zijn twee klokken die in 1858 en 1947 zijn geplaatst. Maar nog altijd op het originele primitieve maar degelijke fundament.
Het Godshuis werd gewijd aan de beschermheilige van de armen, Sint Maarten die leefde van 316 tot 397. Sint Maarten was tevens de eerste bisschop van Tours. Tijdens de restauratiewerken in 1975 zijn van de op het oosten gesitueerde kerk diverse bouwstijlen naar voren gekomen. Romaanse invloeden en een gotische stijl maar ook herinneringen van de allereerste gebedsplek uit de Merovische periode na de val van het Romeinse rijk.

Kansel van de Sint Martinuskerk van Tohogne

De belangstelling gaat uit naar de kunstzinnige werken van Jean-François Scholtus. De zoon van maître menuisier Jean-Georges Scholtus (1680-1754) die de gehele provincie Luxemburg en een groot deel van het aanpalende Groothertogdom voorzag van zijn typisch houten sculpturen in barok stijl. De kansel van de Saint-Martin is op schitterende wijze uitgevoerd door Jean-François Scholtus die ook in de Kapel van St-Remy in Fisenne bij Erezee decoreerde.  De vier evangelisten Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes tooien op sierlijke wijze de kansel.
Opvallend ook de ontdekking van de fresco’s aan de wanden. Uitgevoerd in tempera op een ondergrond van gips en van origine in de 12e eeuw vervaardigd.

Steen van de vrijheid

De deftige vrome kerk van St Martin de Tohogne met een bijzondere rijke geschiedenis waar kerkvoogd François Bellin alles over weet te vertellen. De parochianen uit Tohogne en omgeving maakten in de St-Martin kerk ook de veranderingen mee. Invalshoeken als de zwarte dood, de pest, devotie en bedevaart alsmede het vagevuur en de hekserij. Veranderingen van culturen vanaf de Keltische periode naar het heden. Alles op exact dezelfde locatie. Het godshuis vertelt de geschiedenis vanaf de Romeinse overheersing en is een bezoek meer dan waard.

Meer beelden van Eglise Saint Martin van Tohogne ziet u hier.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: