Berkel komt er tegen de Seawolves niet aan te pas

Heerlijk voetbalweer op Sportpark Het Hoge Land. Berkel kreeg de Lobo Seawolves van de Sonoma State University uit Californië op bezoek. De ploeg maakt een Europese trip en deed op doorreis ook Lansingerland aan. Het werd een leerzaam duel voor de coaches en speelsters met andere inzichten in speltechnische opvattingen.
Berkel - Sonoma State University
Berkel nog met de vakantie bezig en de meiden uit Californië een uiterst getrainde ploeg met in eerste instantie een duidelijk conditionele voorsprong. Onder leiding van de prima fluitende leidsman Bram Kindt werd het een aantrekkelijk duel maar wel een match met een wereld van verschil. Fraaie doelpunten kreeg het trouwe thuispubliek opgediend met basic voetbalspel. De Seawolves met de Gekko als mascotte wonnen na een 1-2 stand bij rust met 1-9.

De ontvangst uiterst hartelijk met een gezamenlijke lunch in het sfeervolle onderkomen van Berkel. En dat liet de ploeg uit de States goed smaken. De ruim twintig selectiespeelsters waren onder leiding van de coaches Emeria Salzmann Dunn en Kristal Luna uiterst gemotiveerd en hadden er echt zin in. Voor de coaches Egmond Blinker en Nadia Roukes van Berkel was het de eerste oefenwedstrijd na slechts een training.

De ploeg nog niet op volle sterkte vanwege de vakantie maar wel onder de lat Laura Klein Bog en op het veld de jeugdige talenten Peta Houting en Esmee van der Burg. Ook Linda van Campenhout van der Helm stond weer te stralen en had de overstap van de veterinnen naar het echte voetbal gemaakt.

In de eerste minuut was al duidelijk dat de Seawolves recht op de target af zouden gaan. Alexis Espitia kreeg al een mogelijkheid en van afstand probeerde Miranda Sanchez sluitpost Laura Klein Bog te verschalken. Maar in de tweede minuut was het wel raak. Een hoekschop van Aly Silva kort genomen op Molly Murphy die strak voorzette en door Miranda Sanchez werd het leer in de touwen gewerkt.

Berkel had moeite met het opportune spel van de studentes uit Californië. Kort, beweeglijk maar bovenal de bal het werk laten doen om doeltreffend te zijn. Sarah Lindborg schoot voorlangs echter Berkel vocht terug en kwam in de achtste minuut langszij. Demi de Boe aan de basis met Anouk Angkotta. De pass op Lindy Hogedoorn en breed op Melanie den Dulk die Faith Parto wegstuurde en heel keurig beide ploegen op gelijke hoogte bracht.
Een minuut later was het opnieuw Faith Parto die een fraaie mogelijkheid kreeg maar de staander stond in de weg.

Alhoewel Berkel achter de feiten aanliep was dat absoluut geen schande. Amper getraind en nu tegen een gestroomlijnde ploeg aan de bak was leerzaam. In de 17e minuut scoorde Sarah Lindborg nadat Berkel achterin het leer niet kon wegwerken.

Twee minuten later kreeg Miranda Sanches een vrije mogelijkheid maar Laura Klein Bog bood redding. Het versnellen van het spel van de Amerikaanse meiden prachtig om te zien en leerzaam voor de thuisploeg met passes vaak recht door het centrum. Laura Klein Bog redde een aantal keren uitstekend op inzetten van Olivia Kearns, Raina Wristen en Alexis Espitia.

In de tweede helft nog meer gedrevenheid van de zeewolfjes. Aly Silva scoorde de 1-3 in de 48e minuut en sluitpost Celine Lindhoudt moest een aantal keren professioneel ingrijpen. Echter drie minuten later was het opnieuw Aly Silva die met een streep de 1-4 scoorde.

Jonna Hulshof, Femke van der Burg en Sandra Welles deden hun uiterste best net als Linda van Campenhout van der Helm die oude tijden deed herleven met haar loopvermogen. Maar in de 55e minuut verschalkte Molly Murphy met een vliegend schot in de uiterste hoek doelvrouw Celine Lindhoudt.

Berkel kwam wel terug maar de inzetten van Melanie den Dulk, Lindy Hogendoorn en Bianca Troost troffen geen doel. Aan de andere kant wel want in de 64e minuut was het weer zo’n projectiel afgevuurd door Alexis Espitia.

Maar het open spel gaf ook Berkel een paar goede mogelijkheden maar het zat de thuisploeg niet mee.  In de 68e minuut was het Miranda Sanchez die scoorde en de 1-7 op het scorebord deed prijken.
Zes minuten later werd het 1-8 via Riley West en in de 78e minuut bepaalde Miriam Bloom de eindstand op 1-9.

De laatste fase van het leuke duel was wel voor Berkel met kansen voor Esmee van der Burg en Lindy Hogedoorn. Maar de grootste kreeg Bianca Troost om vanaf elf meter wat terug te doen. Helaas werd de strafschop naast geschoten en bleef alles zoals het was.

Sportief, leuk en leerzaam maar wel een wereld van verschil. Berkel was conditioneel nog niet klaar voor deze wedstrijd echter de klasse en discipline van de meiden uit de States was goed om te zien. Voor Berkel een volkomen instructief duel waar veel tactische zaken van de tegenspeelsters omgezet kunnen worden in eigen daden. Michelle Arbman vatte het goed samen dat Berkel op dit moment nog niet dat lef heeft. Als dat directe spel omgezet kan worden in eigen daden is dat een pluspunt voor de toekomst.