Molenaarsambacht op UNESCO lijst

Onze Nederlandse molenaars staan op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid. Tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea werd dit vandaag bekend gemaakt.
Het prachtige typische Hollandse ambacht staat nu op een voetstuk. Voor het eerst is Nederlands immaterieel erfgoed op de lijst opgenomen. Een hele fraaie erkenning van het ambachtelijk vak van molenaar.
Vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars laten in ons land de diverse soorten molens draaien. Tijdens Nationale Molendagen en de vele zaterdagen van het jaar geven de molenaars een kijkje in de keuken van dit stukje erfgoed.

Molen de Eendracht Alphen aan den Rijn

Ook in Alphen aan den Rijn bij Korenmolen de Eendracht aan de Gouwsluisseweg. Van oudsher een molen met een rijk verleden die juist dankzij die vele vrijwilligers op zaterdagen te bezoeken is. Ieder jaar in mei tijdens toen nog landelijke Molendag kwam de burgemeester steevast een bezoek brengen met een geschenk onder couvert. Op de foto van 13 mei 1978 zien wij de toenmalige burgemeester van Alphen aan den Rijn, de heer mr. M.R. Gallas en de molenaars de heren J.W.H. van Beek en M. Gordijn.

Opvallend ook de feeststemming bij Korenmolen de Eendracht. Rond het middaguur werd de molen op de wind gekruid en de wieken in de vreugde stand gezet.

De Eendracht Alphen aan den Rijn

Tevens molen De Onrust van het Naardermeer is kenmerkend. De eerste aankoop in 1906 van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten was Het Naardermeer met Molen De Onrust uit het jaar 1809.
Thon Stoffelen, Otto Selderbeek en Jan Suurmond vol trots voor het kruirad van deze achtkantige grondzeiler met scheprad. Het zijn slechts een paar van de vele vrijwilligers die zich inzetten om de kennis met de belangstellenden te delen.

Molen De Onrust van het Naardermeer te Muiderberg

De inspanningen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders zijn niet voor niets geweest. Het stempel ‘voorbeeldig’ werd door het beslissende Comité aan het dossier gevoegd.

Meer beelden van Korenmolen de Eendracht ziet u hier
Molen De Onrust tijdens Nationale Molendag 2015

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58
E info@decal.nl

Decal is aangesloten bij: