IJFC pakt het kampioenschap met winst op DTS Ede

Ontspannen op het trainingsveld maar in het allesbeslissende duel trillen als een rietje. Dat overkwam de meiden van IJFC tegen DTS Ede. De zinderende spanning van het moment met de volgepakte tribunes in IJsselstein op Sportpark Groenvliet. Maar IJFC overwon de nervositeit en kwam op een verdienstelijke 2-0 voorsprong. Doelpunten maaksters Malissa Klein en Stephanie Rademaker. Daarna was het controleren en genieten van de mooie momenten. DTS Ede gaf uitstekend partij maar had bij aanvang al een fles feestelijke drank en een lekkernij voor de meiden van IJFC gegeven. Een leuke geste uiteraard maar het verlies bij voorbaat al ingecalculeerd. De leiding van de wedstrijd was in prima handen van Egbert Rotscheid uit Houten.
IJFC - DTS Ede
Spanning toch wel want de mijlpaal moest thuis voor het eigen publiek wel gerealiseerd worden. Vooraf werd er namelijk al gesproken over een heuse blauwe Koninginnedag en feest na 34 jaar vrouwenvoetbal bij IJFC. Tja en dat schept toch een last op de schouders van de speelsters.
IJsselstein kreeg na 90 minuten die mijlpaal met de ploeg van coach Marco van den IJssel en Petra Steen. Maar er werd voor gevochten want cadeau kregen de meiden het zeker niet.

Vooraf vertelde Marco van den IJssel terloops dat het plezier in het spelletje allesbepalend is en dat prestaties daar een logisch vervolg op is. Het is de waarheid die de strateeg vertelde maar de meiden uit Ede van coach Andrea Nagel gaven zich niet zo gauw over. Een solide ploeg met een overal inzetbare Laura van der Gronden die al in de eerste minuten de mogelijkheden van Malissa Klein om zeep hielp.

De spanning van de IJFC speelsters langs de langs de lijn voelbaar met te gehaast spel met een hoog nervositeit gehalte. Het controleren en geen fout mogen maken speelde parten. Als Robin Hendriks van een meter of 30 net naast schiet lijkt het wel of het hele plan in duigen valt. DTS speelde het spel nuchter en onbevangen degelijk. Een fraaie crosspass van Margriet Jansen op Aniek van Dijk zorgde voor gevaar maar Petra Verbeek bood redding achterin bij de blauw witte ploeg.
Het lukte IJFC maar niet om het gaatje te vinden in de solide verdediging maar gunde zich ook niet de rust om juist gedreven degelijk de opbouw te verzorgen. In de zestiende minuut een gevaarlijke vrije trap van Laura van der Gronden die nog net onderschept kon worden door sluitpost Tama Kamps.

Kansen wel voor Lois Spliet en Stephanie Rademaker maar het lukte maar niet. Na een goede twintig minuten spel dan de ommekeer. De rust in het vertrouwde spel van IJFC keerde weer. Het middenveld lekker op dreef en als zelfs de kleine Petra Verbeek zo af en toe in de voorhoede te zien is weet je dat het alles bevrijdende doelpunt niet ver meer weg is. In de 31e minuut een hele fraaie mogelijkheid voor Lois Spliet die rakelings naast schoot gevolgd door een inzet van Robin Hendriks die een vrije trap op de lat deponeerde.

In de 34e minuut het verdiende en bovendien bevrijdende doelpunt. Een niet goed weggewerkte bal en daar wist de grote Malissa Klein wel raad mee. Schoot het leer uitstekend in de touwen en de voorsprong met het kampioenschap een feit. Een last viel van de schouders van de meiden van Marco van den IJssel af. De basis gelegd waarna sprankelend spel volgde. Prima aanvallen met veel mogelijkheden maar net dan ene tikje ontbrak.

DTS onder zware druk en daar kon ook aanvoerster Serena Suitela en Ilse Martens geen verandering in aanbrengen. In de 41e minuut dan de logische tweede treffer met een schitterende aanval met vooraf een hoekschop waarbij het leer uiteindelijk op links bij Lysanne van Oostrom beland. Die speelde zich fraai vrij en een sublieme pass volgde op de inkomende Lois Spliet die op haar beurt het leer net toucheerde op de rechts vrijstaande Stephanie Rademaker die het tweede doelpunt scoorde.

De wedstrijd was gespeeld en de vreugde optimaal. In het tweede bedrijf kreeg IJFC nog meer mogelijkheden maar het net werd net niet meer gevonden. IJFC controleerde het spel volledig. Goed verdedigend werk trouwens van de meiden uit Ede die een uitstekend indruk achter lieten. Maar toch de klasse van IJFC om na een enerverend jaar geschiedenis te schrijven. Lois Spliet schoot in de slotfase een vrije trap van ruim 30 meter nog terloops met kletterend geweld tegen het aluminium aan.

De meiden in het blauw en wit waren al lang met hun koppies met andere zaken bezig. Na het laatste fluitsignaal barstte het feest los en de champagne vloeide rijkelijk. IJFC kampioen en heel IJsselstein moest dat weten. Terug op het Eerste Klasse niveau en wie weet is dan toch ook de Hoofdklasse weer in beeld. Het is de toekomst maar wel de realiteit.