Ruime 6-0 overwinning van RCL tegen Oranje Nassau

Overtuigend spel van de Leiderdorpse Racing tegen Oranje Nassau uit Groningen. Na een 3-0 stand bij rust door doelpunten van Bianca van der Meer, Jill Gotink en Riejette de Roo liep RCL na de pauze uit naar 6-0. Gescoord werd er door Riejette de Roo, Marijke van den Berg en Bianca van der Meer. Met name in de eerste helft bij vlagen sprankelend spel van de Leiderdorpsen. In het begin van de tweede helft kwam de jonge ploeg uit Groningen beter in het spel voor. Maar de meiden van Bennie de Jong hadden geen enkel geluk om de bal achter de sterk keepende Susan Hoogenboom te krijgen. Met de vierde treffer van de thuisploeg was het verzet geheel doorbroken en liep de Racing uit naar een verdienstelijke 6-0 overwinning.

RCL - Oranje Nassau
Vooraf ongerustheid in het kamp van Oranje Nassau. Te veel mutaties en blessures en een vrijwel geheel nieuw jong elftal in opbouw. De licht geblesseerde Eva Klomp wist nog prima de wedstrijd voor de geest te halen van een jaar geleden. Toen was de ploeg uit Groningen heer en meester maar dat zou voor nu een te hoge verwachting zijn.
Coach Janet Griffioen van RCL wilde niets liever dan de toppositie zien te verstevigen. Haar meiden moeten er volop tegenaan gaan. En dat gebeurde onder de bezielende leiding van scheidsrechter Leen van der Velden uit Alphen aan den Rijn.

Thuisploeg RCL trok het initiatief direct al naar zich toe. Pressievoetbal met Riejette de Roo en Marijke van den Berg. De vesting van de Groningse sluitpost Anne Adelheid van der Baan stond onder druk met acties van Geke Maat en Jill Gotink. Aan de andere kant snelle uitvallen van Maaike Stam en de jeugdige Bobby Dijkstra maar die acties leverden niets op. In de negende minuut kwam de Leiderdorpse Racing op voorsprong. Een prima aanval op rechts met Riejette de Roo en Dominique van Wensveen. De pass op maat naar de slimme Bianca van der Meer die snel en behendig het leer met rechts keurig afwerkte.

Twee minuten later had Geke Maat geschiedenis kunnen schrijven maar haar inzet werd prima gestopt door Van der Baan. Oranje Nassau gaf geen enkele krimp en zocht de aanval op. Op links gevaarlijk met Bobby Dijkstra en in de 15e minuut kwam RCL helemaal goed weg na een hoekschop van rechts. Marieke Dijk en Eline Blauw gevaarlijk met hun inzetten maar via Romana Bernardon en Stephanie Hartogs caramboleerde het leer telkens. Sluitpost Susan Hogenboom bood redding en nog belangrijker de rust keerde weer. Ook een actie van Annika Vos was de prooi voor de prima acterende Susan Hogenboom.

Het was de ommekeer want even later was het aan de andere kant aanvoerster Kirsten Kok die rakelings voorlangs schoot. In de 23e minuut een uitstekende aanval van RCL waarbij de prima spelende Jill Gotink de bal vrij speelde en voor haar rechter pantoffel bracht en van ruim 20 meter vernietigend uithaalde. Een schitterende bal met een fraaie curve die hoog in het dak van het doel tegen de touwen werd geschoten. Een bijzonder fraai doelpunt van Jill Gotink.

De Leiderdorpsen hadden het spel in handen met bij vlagen hoogstaand voetbal. De linies sloten aan en schoven moeiteloos in elkaar. Een geoliede machine die uit was op resultaat. Oranje Nassau had hierop geen antwoord alhoewel de jonge garde van coach Bennie de Jong bleef strijden voor een beter resultaat.
Pressie voetbal van de Racing die de controle perfect in handen had. Dominique van Wensveen met een vrije trap die door Jill Gotink rakelings over werd gekopt. In de 41e minuut de beloning van de prima voetbalshow met Dominique van Wensveen en het blok van Noëlle Opdam. Een balletje breed op de inkomende Riejette de Roo die met rechts uithaalde en fraai de stand op 3-0 bracht.

Na de thee zou je verwachten dat RCL de controle van het duel zou voortzetten. Maar bij de formatie uit Groningen had de thee in de pauze klaarblijkelijk beter gesmaakt. Vrije trappen van Melanie Hooghiemstra waren gevaarlijk en Susan Hogenboom pareerde de inzetten op professionele wijze. Jitske Janssen werd vervangen door Eva Klomp en het spel werd gespeeld op de helft van RCL. Oranje Nassau met het jeugdige team verdiende op dat moment meer.

De snelle uitvallen van RCL te gehaast opgezet maar wel mogelijkheden voor Marijke van den Berg en Bianca van den Berg. Als na een uur spel Eline de Blauw op de lat kopt na een vrije trap van Melanie Hooghiemstra  is de Racing weer bij de les.
De draad werd weer helemaal opgepikt en een hoekschop van Bianca van der Meer werd door Romana Bernardon ingekopt maar nog net op de doellijn gestopt door Anne Adelheid van der Baan.

In de 73e minuut een pass van Dominique van Wensveen op de sterk spelende Riejette de Roo die onberispelijk het leer om Van der Baan heen krulde en voor de 4-0 tekende. Drie minuten later opnieuw Dominique van Wensveen die nu op rechts meters mocht maken en het leer passte op de inkomende Marijke van den Berg die de bal hard in touwen schoot.

RCL coryfee, maar bovenal moeder van twee schatten van kinderen, Geke Maat kreeg haar publiekswissel in de 82e minuut. In de laatste fase was het opnieuw RCL met Inge Visser die opvallend een aantal keren tussenbeide kwam om tegenaanvallen van Oranje Nassau te blokkeren. Twee minuten voor tijd maakte Bianca van der Meer haar tweede van de middag na een pass van Van Wensveen.

Een schitterende uithaal en Kisten Kok dook direct ten gronde om niet met het projectiel in aanraking te komen. Bianca van der Meer had de hoek voor het uitkiezen op de rand zestien en de trap fabuleus en de zesde voor de Racing een feit.

Een prima wedstrijd met in de eerste helft een periode heel sterk positiespel van de Leiderdorpse Racing. De ploeg maakte de ambitie volledig waar om voor de prijzen te gaan in de Hoofdklasse voor vrouwen. Coach Janet Griffioen glunderde van oor tot oor en was tevreden ondanks het dipje in het begin van de tweede episode.
Complimenteerde haar meiden na afloop en het uiteindelijk doel zichtbaar maar of promotie naar de Topklasse wenselijk is blijft vanwege zaken op organisatorisch niveau nog even onbeantwoord. Ook het hoofdveld is voor topvoetbal ver onder de maat. Eenzelfde mening bij de technische staf van Oranje Nassau over de arena. Het verlies was op voorhand al ingecalculeerd. De jonge nieuwe ploeg duidelijk in een opbouwfase en dat kost tijd. Voor Oranje Nassau komt het er op aan dat nu wel punten worden behaald om het verblijf in de Hoofdklasse te continueren.