Staatssteun Damplein Leidschendam wordt teruggevorderd

De Europese Commissie heeft beslist dat de financiële steunmaatregelen in de vorm van hoge kortingen inzake het Damplein-project terug dienen te vloeien naar de Staatskas. Dit betreft de reducties die de gemeente Leidschendam-Voorburg verstrekte aan Schouten-de Jong Bouwfonds bij de grondtransacties.
De torens op het Damplein in Leidschendam staan al te trillen
Onverenigbare staatssteun is nu geconstateerd in niet mis te verstane taal van de Europese Commissie (EC). Deze formulering staat compleet tegenover de uitspraken van een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg gedaan tijdens een zitting van het hoogste rechtscollege in ons land van ruim twee weken geleden.
Deze vertelde dat van vermeende staatssteun absoluut geen sprake is.

Het terug te vorderen bedrag is zelfs hoger (300.000 euro) dan in de voorlopige conclusie van de EC werd gememoreerd. Wellicht heeft de Europese Commissie in de geheime stukken nog meer onterechte handelswijzen geconstateerd inzake kortingen en kwijtscheldingen die door de gemeente Leidschendam Voorburg werden geaccordeerd.
Het bedrag is opgebouwd uit 4,6 miljoen korting op de grondprijs waarbij tevens de grondexploitatiebijdrage van 1,1 miljoen euro en de kwaliteitsvergoeding van 0,9 miljoen euro kwijtgescholden werd.

Met de bovengenoemde 0,3 miljoen euro komt het totaal terug te vorderen bedrag uit op 6,9 miljoen euro exclusief de wettelijke rente vanaf 2004, waar de eerste waardebepaling van de grondprijs en andere zaken werden vastgelegd in een overeenkomst.
Staatssteun voor het Dampleinproject in Leidschendam een keihard feit. Cobulo affairs moet de inwoners meer inzage geven in de gemeente politiek. Openheid van bestuur een welkome aanvulling wat jarenlang uitsluitend in achterkamertjes werd beslist.
De kwijtschelding en kortingen van de gemeente Leidschendam leverde Schouten – de Jong Bouwfonds volgens de EC een aanzienlijk markteconomisch voordeel op. Dit is aangemerkt als concurrentieverstoring. Andere projectontwikkelaars hadden belangstelling om het project Damplein voor eigen risico en rekening uit te voeren. Daarnaast is Leidschendam-Voorburg door de EC niet aangemerkt als stedelijk achterstandsgebied dat te lijden heeft van marktfalen.

Corbulo affaire Leidschendam Voorburg
Alle partijen in kwestie zijn inmiddels door de EC ingelicht, te weten de gemeente Leidschendam-Voorburg, Schouten – de Jong Projectontwikkeling BV, Bouwfonds Ontwikkeling B.V., de combinatie Schouten – de Jong Bouwfonds B.V. alsmede de Staat der Nederlanden. Verdere details worden verwacht in het officiële publicatieblad van de Europese Unie.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: