VVOG walst in laatste fase bijna over Berkel heen (4-4)

Thuisploeg Berkel mag nog blij zijn met dit ene puntje tegen het Harderwijkse VVOG. Zondermeer een sensationeel duel op Sportpark Het Hoge Land in Lansingerland waarin vooraf al werd verteld dat VVOG voor de volle drie punten kwam. Tien minuten voor tijd was de stand nog 4-1 in het voordeel van de meiden van coach Cees Kruys en geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. Maar dat was slechts schone schijn want de machine uit Harderwijk ging toen pas op volle toeren draaien. De dames van coach Barry Koot speelde de thuisploeg finaal van de mat. Berkel mocht zelfs nog van geluk spreken met dit ene puntje maar riep het noodlot wel heel duidelijk over zichzelf uit want gestructureerd spel was er niet bij. De power en souplesse van de Harderwijkse dames was een heel belangrijke drijfveer daar in Lansingerland.
De rustand was 1-1 na een openingsdoelpunt van Silvia Boogaard en de gelijkmaker van Chantal Niebeek.

Na rust liep Berkel uit naar 4-1 door doelpunten van opnieuw Silvia Boogaard, Melanie den Dulk en Nadine Bier. Creëerde mogelijkheid na mogelijkheid maar in het doel stond Jacolien de With die een heldenrol vervulde en een onpasseerbaar element bleek te zijn voor de Berkel voorwaartsen. De meiden van coach Barry Koot geloofden in hun eigen kracht en vochten zich op sportieve wijze helemaal terug in de wedstrijd. In slechts tien minuten tijd scoorden achtereenvolgens Thalina van Olst uit een strafschop en twee maal Esmeralda van Dasselaar. De laatste in de toegevoegde tijd.

Het zou een spectaculair duel worden maar daar was in de eerste fase weinig van te zien want de thuisploeg bepaalde het spel. Op de te zanderige arena in Lansingerland was het moeilijk voetballen in de begin minuten. Berkel legde VVOG volledig haar wil op en kreeg mogelijkheden. Veel mogelijkheden zelfs met Nadine Bier, Silvia Boogaard en Sandra Welles. Onder de lat bij de voormalige Hanzestad bewoonsters aan de Zuiderzee niemand minder dan Jacolien de With die zich als een tijger telkens weer op haar prooi wierp of het leer uit de uiterste hoek plukte. Pas na een klein kwartier kwamen de Harderwijkse dames een beetje in hun eigen spel met een paar leuke uitvallen via Isabel Monster en een aantal gevaarlijke vrije trappen van Marieke Stuiver. Ook Elvari Dokter en Esmeralda van Dasselaar lieten hun kunnen even zien maar Nadia Roukes, Lisa Wijnen en Isabel Heinsbroek traden goed op daar achterin bij Berkel. In de 20e minuut was het aanvoerster Thalina van Olst die snode plannen had maar zich vastliep. Eerst was het een niet te missen mogelijkheid na een vrije trap van Nadia Roukes die Lindy Hogedoorn in stelling bracht maar weer die dekselse De With op haar pad tegenkwam.

Het tempo werd door beide kemphanen opgevoerd en een leuk duel ontpopte zich. Niet hoogstaand maar dat lag waarschijnlijk meer aan de zanderige woestenij met frisse groene grassprieten er tussenin. In de 23e minuten een schitterende aanval van Annelie Petersen die met Chantal Niebeek toch wel degelijk het visitekaartje afgaf. Ook een combinatie tussen Roxanna Muskita, Annelie Petersen en Elvira Dokter mocht er zijn en doelvrouwe Jennifer Gittling van Berkel greep goed in. Door de druk van de dames uit Gelderland kreeg de thuisploeg ruimte. Sandra Welles met zo’n scherpe voorzet met ook Chantal van Wijk in de voorste linie en die snelle Melanie den Dulk die op rechts veel meters maakte. In de 37e minuut eindelijk de verlossende treffer van de thuisploeg die op naam kwam van Silvia Boogaard die geheel vrijstaand het leer kon afdrukken. Maar het was slechts van korte duur want in de 41e minuut schoot Chantal Niebeek na een vrij trap van Marieke Stuiver uit een onmogelijke hoek op links het leer kruiselings in de verste hoek keihard in de touwen. Jennifer Gittling kon hier weinig aan veranderen en Niebeek de nuchterheid zelve maar wel beide teams weer gelijk.

Na de thee een show van Berkel die kans na kans kreeg maar het verzilveren was er niet bij. Nadine Bier had moeten scoren maar even later was het wel Silvia Boogaard die in de 52e minuut de 2-1 scoorde voor de thuisploeg. Ook Lindy Hogedoorn en Sandra Welles kregen mogelijkheden om van te smullen maar die De With was het struikelblok. In de 62e minuut dan toch de 3-1 op het scorebord door Melanie den Dulk. De wedstrijd leek helemaal gespeeld te zijn en zakte naar een bedenkelijk niveau weg. Kansen voldoende voor de thuisploeg met achtereenvolgens Nadia Roukes, Melanie den Dulk en Melissa van den Berg en daar stond slechts één actie van VVOG tegenover van Frida Bremer met een fraai schot van afstand. In de 71e minuut dan toch Nadine Bier die Jacolien de With omspeelde en de 4-1 afdrukte.

De wedstrijd op slot maar daar dachten die vrouwen van coach Barry Koot toch wel iets anders over. Een kwartier nog te gaan en bij Berkel waren die meiden in hun gedachtegang al aan de geneugten na afloop of iets van dien aard.
In de 80 minuut werd Esmeralda van Dasselaar onderuit geschoffeld in het strafschopgebied en aanvoerster Thalina van Olst voltrok het vonnis met een geplaatste bal in de rechterhoek die onhoudbaar was voor sluitpost Gittling. VVOG veerde helemaal op en met souplesse werden de aanvallen via Danique Zieltjes en de jonge Marlène Vis opgezet. Kansen waren er maar ook voor Berkel maar Melissa van den Berg mistte.

Als twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd de ploeg uit Harderwijk via een doelpunt van Esmeralda van Dasselaar de 4-3 scoorde is het hek van de dam en volgen de aanvalsgolven elkaar in rap tempo op.
In de extra tijd scoorde diezelfde Esmeralda van Dasselaar op aangeven van Marlène Vis zelfs de verdiende gelijkmaker na keihard werken in de laatste tien minuten.

VVOG kwam te laat op gang om Berkel helemaal het onderspit te laten delven. Dat zou ook niet helemaal verdiend zijn geweest want Berkel had wel lange tijd het beste van het spel maar vergat dat een wedstrijd minimaal 90 minuten duurt. Daar profiteerde VVOG ten volle van met in die laatste fase prima spel. Luctor et Emergo voor de voormalige Zuiderzee bewoonsters die tevreden met een punt in de knip vertrokken.
Bij de thuisploeg waren de druiven dit keer extra zuur. Het afmaken of scorend vermogen extra aandacht maar ook wel degelijk de motivatie en spelstructuur die in die laatste minuten volledig weg was.