Ter Leede met ruime cijfers langs RCL (4-0)

De recordreeks van maar liefst acht maanden ongeslagen te zijn van Landskampioen RCL is doorbroken in de derby tegen Ter Leede in Sassenheim. Een verdiende overwinning alhoewel in het eerste half uur de thuisploeg geen raad wist met de aanvalsgolven van de Leiderdorpsen die echter vergaten de score te openen. Daarna waren het de meiden van coach Rene Bouma die heel efficiënt gebruik maakten van de mogelijkheden. Twee kansen werden omgezet in twee doelpunten, de maaksters Marjolijn van den Bighelaar en Lavinia Poku.

In het tweede deel zakte het spelpeil naar een aanzienlijk lager niveau. Bij Ter Leede hoefde het allemaal niet meer en RCL kon geen doorbraak creëren. Fysiek heerste de ploeg uit Sassenheim op alle fronten en met de overwinning kon iedereen leven. Doelpuntenmaaksters weer Marjolijn van den Bighelaar en Lavinia Poku.

Het laatste verlies van de Landkampioen dateerde uit het vorige seizoen. Op 19 februari 2011 tegen Be Quick ’28 in Zwolle werd het toen 2-1 voor de thuisploeg.
Aan deze indrukwekkende reeks is voor het elftal, genomineerd voor de Leiderdorpse Sportprijs 2011 in de categorie ‘Sportteam van het jaar’ dan nu een einde gekomen.

Voor de wedstrijd werd één minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van de vader van de oud-speelster van ADO Den Haag, Ter Leede en RCL Chavelli Stolk. Een indrukwekkend moment voor de aanwezige Chavelli die omringd door vele vrienden en vriendinnen de ijzige kille stilte in warmte en medeleven voelde omslaan. Vader John was een graag geziene gast op de diverse velden. Komende maandag wordt John Stolk naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Na het eerste fluitsignaal van leidsman Ron Wolf uit Rotterdam was er na twintig seconden al een ongelukkige botsing tussen Esther Scheenaard en Kirsten Kok. Gelukkig bleven de beide dames op de been en het was Ter Leede die snode plannen had met Kimberley Vermey en Lisanne Grimberg maar Sandy van de Water en Marcha Duijkers hadden dit goed in de gaten.

Ook mooie combinaties van Fien de Leeuw en Stephanie de Lange maar het leverde geen gevaar op. Ook de persoonlijke duels tussen Kitty Susan en Lenie Mendes Fernandes waren zeer zeker het aankijken waard.

Na die eerste paar minuten waren het de landkampioenen die het spel bepaalden. RCL zette druk en een inzet van Lenie Mendes Fernandes kon nog net corner worden getikt. In de 11e minuut een aanval via Geke Maat op Shirley Nederpel die op haar beurt het leer voorzette maar de snelle Mendes Fernandes kwam net een teenlengte te kort. Een vrije trap van Ramona van der Harst verdween in de handen van de goed keepende sluitpost Melissa van der Wiel. Esther Scheenaard verdeelde het spel bij de thuisploeg en stuurde de aanvalslinie aan met een mogelijkheid voor Lisanne Grimberg. Maar het zijn de Leiderdorpsen die het wedstrijdbeeld bepaalden in deze fase van de strijd.

Snel voetbal en Ter Leede uit hun element met een duidelijk initiatief bij de Racing met Kristen Kok op volle snelheid die ook een aantal mogelijkheden kreeg. De beste kans kreeg Shirley Nederpel in de 26e minuut die via links werd aangespeeld door Mendes Fernandes. Deze mogelijkheid had verzilverd moeten worden. Een inzet van Ramona van der Harst kwam nog tegen het houtwerk en nogmaals werd een mogelijkheid van Nederpel niet in klinkende munt omgezet. Iedereen zat te wachten op het openingsdoelpunt van de Racing maar hoe anders kan een wedstrijd lopen.

Het doelpunt viel volkomen onverwachts aan de andere kant. Een aanval opgezet via Anouk van Haaster en Kimberley Vermey werd gespeeld op links waar Lavinia Poku aangespeeld werd. Die passte de bal breed op Marjolijn van den Bighelaar die heel eenvoudig het leer achter doelvrouwe Natasja Rensen in de verste hoek schoot. Een welkome verassing voor de thuisploeg en de 1-0 op het scorebord.

De Leiderdorpsen de rust en het overzicht kwijt en Lisanne Grimberg mocht aanleggen maar Rensen greep goed in.
In de 38e minuut werd het zelfs 2-0 voor de thuisploeg die de smaak echt te pakken kreeg. Via Lisanne Grimberg werd de bal voorgezet op Lavinia Poku die de bal via haar scheenbeen raakte. Het leer stuiterde op de groene mat en verdween in de touwen. Ter Leede gaf de landskampioen een lesje in effectiviteit want wat bij de Racing niet lukte werd prima afgerond bij de thuisploeg.

Na de pauze kwam Marieke Goeree voor Esther Scheenaard en was Kirsten Kok in de kleedkamer achtergebleven bij de Racing. De speelsters die in de eerste helft met elkaar in botsing waren gekomen. Bij de Leiderdorpsen kwam Marcela Cabrera in het veld. Madieke Zaad opende met een scherpe hoekschop zonder het gewenste resultaat en aan de andere kant een pegel van Anouk van Haaster die naast ging.
Kimberley Vermey en Marieke Goeree kregen wat mogelijkheden maar het duel zakte helemaal weg. Ter Leede fysiek de sterkere maar echt aandringen was er ook niet bij. Het hoefde niet meer en de Racing kon geen vuist maken. Monica Hoogendam dicteerde achterin en de bal werd keurig rondgespeeld. Een vrije trap van Lisanne Grimberg werd een prooi voor Natasja Rensen en in het laatste kwartier wilde Ter Leede de stand toch nog wel een beter aanzien geven.

In de 76e minuut scoorde Marjolijn van den Bighelaar op aangeven van Lavinia Poku. 3-0 op het scorebord en de wedstrijd helemaal gespeeld. Van den Bighelaar probeerde het nog eens maar schoot echter nu net naast. Ook Lisanne Grimberg mocht aanleggen maar Racing sluitpost Rensen wist het leer te onderscheppen.

De Leiderdorpsen probeerde het nog wel met ondermeer de ingevallen Samanta Stojanovic die op rechts wat meters ruimte kreeg. Ook Shirley Nederpel, Madieke Zaad en Geke Maat mochten een poging wagen maar de echte daadkracht en overtuiging van het eigen kunnen ontbrak.

Ook Lenie Mendes Fernandes en Marcela Cabrera deden hun best maar het schip van coach Barry Sikking had averij opgelopen. Aanvoerster Marcha Duijkers deed nog een verwoedde poging maar het was allemaal te voorspelbaar en sluitpost Melissa van der Wiel greep goed in.
In de voorlaatste minuut bepaalde Lavinia Poku de eindstand op 4-0.

Scheidsrechter Ron Wolf floot een prima partij en het was een lesje in effectiviteit voor de Racing.
De ombeschreven wet is nu eenmaal zo dat als je zelf niet tot scoren komt de tegenstander dit wel doet. En dat gebeurde in Sassenheim met een Ter Leede die in een matig duel de spaarzame mogelijkheden wel wist te verzilveren.