Bedrukken van DVD’s

We hebben het dan over het overbekende ronde schijfje wat helemaal ingeburgerd is in het hedendaagse leven. Een vernuftig stukje kunststof met als inhoud een hoeveelheid data en een schitterende finishing met een opdruk die met behulp van de zeefdruktechniek is vervaardigd.

Voorafgaand aan de bedrukking wordt polycarbonaat in een matrijs gespoten. De ronde vorm inclusief alle digitale informatie is dan al gerealiseerd maar alles is nog geheel transparant. Vervolgens wordt er een aluminium of zilveren coating op het schijfje aangebracht welke ten doel heeft een reflectie te creëren voor de laser die de info gaat lezen. Welke coating wordt aangebracht is afhankelijk van het type DVD waarbij de hoeveelheid Mb’s bepalend zijn. Voorts krijgen zowel de bovenzijde als de onderzijde nog een vernislaagje en de CD’s of DVD’s staan gereed voor bedrukking.

Tegenwoordig is naast zeefdruk ook offset een mogelijkheid om de beelddragers te bedrukken. Maar ook als voor offset wordt gekozen dan zullen er in zeefdruk nog wat laagjes worden aangebracht. We hebben het dan over de witte ondergrond en het beschermende vernis. Offset kan uiteraard en het voordeel daarvan is dat een fijn raster ingezet kan worden maar de briljantie ontbreekt ten opzichte van zeefdruk.
Zeefdruk geeft een heel duidelijk herkenbare opdruk vol diepte. Op het ZI filmpje zien we de UV zeefdruk CD-carrousel heel wat ronde schijfjes met een behoorlijke snelheid weg drukken.

De onderlaag is wit en de bedoeling is dat deze laag de zilveren coating afdekt. Van invloed op die dekking is uiteraard de kwaliteit van de inkt, het ingezette gaas en de productiesnelheid van belang. Daarop volgt de bedrukking in CMYK waarbij na iedere drukkleur een tussencuring plaatsvindt. De UV-lampen zorgen voor voldoende uitharding om de volgende kleur er zonder problemen weer op te drukken.

In het ZI filmpje wordt naast wit en zwart een PMS kleur ingezet want ook dit is uiteraard mogelijk.
De eindcuring is krachtiger en de maximale uitharding loopt in tijd nog verder maar de beelddragers kunnen zonder enig probleem naar de spindels worden getransporteerd.

Weer zo’n heel gewoon product uit het dagelijkse leven waarbij zeefdruk een niet weg te denken techniek is.

Comments are closed.

Neem contact op

Decal Digitale Communicatie
Standaardmolen 44
2406 JK Alphen aan den Rijn

T 0172 – 47 89 29
F 0172 – 47 89 58

Decal is aangesloten bij: