Stiens pakt de winst bij RCL

De topper in de Hoofdklasse vrouwen tussen RCL en Stiens werd een afgetekende 1-4 overwinning voor de Friezinnen. De thuisploeg kwam behoudens het eerste kwartier niet in het eigen spel. Slim voetbal van de ploeg uit het hoge noorden dat RCL het spel liet maken. Tel daarbij op Janneke Ennema die het verschil maakte. Schreef alle vier de doelpunten op haar conto bij.
vv RCL - sc Stiens
Bij de pauze stond het 0-2 en bij 0-3 scoorde Jill Sanrodji met het hoofd voor RCL. Verder kwam RCL niet want Stiens hield strak de regie in handen. In de 78e minuut scoorde opnieuw Janneke Ennema die nu op een totaal van dertien doelpunten komt.

Een verdiende overwinning voor de Friezinnen die de koppositie in de Hoofdklasse vrouwen stevig in handen hebben. Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Bram Vogels uit Alphen aan den Rijn die een prima wedstrijd floot.

Op Sportpark de Bloemerd in Leiderdorp ook het statement tegen racisme. Voor aanvang van het duel tussen de nummer één en twee in de Hoofdklasse vrouwen het signaal met een gezamenlijke foto van alle speelsters en begeleiding van RCL en Stiens. Inclusief scheidsrechter en assistent scheidsrechters. Afstand nemen van racisme het credo.
Direct na de aftrap Stiens met twee prima hoekschoppen. Ook een inzet van Siebine Burggraaff maar Racing sluitpost Hannah van den Heuvel greep prima in. De thuisploeg trok het initiatief naar zich toe en wilde zichtbaar meer. Lea Luzolo kreeg een mogelijkheid.

Ook een hoekschop genomen door Robin Potters leverde gevaar op maar geen doelpunt. De beste mogelijkheid kreeg Kim Akerboom in de zevende minuut. Stond geheel vrij en oog in oog met doelvrouw Ingrid Kars maar die bood voor Stiens redding en pareerde het leer.

RCL met druk op de Friese vesting en het rondspelen van de bal met toch kleine mogelijkheden voor Jill Sanrodji en Claudia Owel. Wel degelijk de snelle omschakeling van Stiens met Lisa Snoek en Marije de Boer die net voorlangs schoot.

In de 12e minuut opnieuw de snelle Lisa Snoek met de perfecte pass op Janneke Ennema die door goed werk van Hannah van den Heuvel het leer niet in de touwen kon schieten. De counters van Stiens gevaarlijk en het duel kantelde. Stiens liet RCL het spel maken en speelde zelf de lange bal.

Dat leverde in de 15e minuut direct al resultaat op. Een diepe bal van Siebine Burggraaff op Janneke Ennema die keurig scoorde.
RCL bleef rustig en kreeg via Lea Luzolo en Jill Sanrodji toch kleine mogelijkheden net als Claudia Owel.
De Friezinnen zette een stevig blok en legde het kloppend Racing hart van het middenveld aan banden. Hadden nu tactisch het spelpatroon in handen en bovendien onder controle. RCL was niet meer in staat het eigen spelletje met oogstrelend combinatievoetbal te spelen.

Stiens snel in de omschakeling met de regie in handen. In de 35e minuut een strakke bal van Iris Pinkster op Janneke Ennema die keurig haar tweede treffer van de middag scoorde. RCL anticipeerde niet op de snelheid van Lisa Snoek en Janneke Ennema. Kregen beiden veel vrijheid en achterin bij Stiens groeiden Leanne Ringelberg en Kelly Groenewoud in de wedstrijd en hielden de gelederen gesloten.

In de tweede helft zou je toch verwachten dat RCL de bakens op basis van veerkracht en inzet zou gaan verzetten. Dat lukte wel in de beginfase met Yara Haasnoot maar Ingrid Kars pareerde haar inzet met verve. De meeste aanvalsgolven van de Leiderdorpsen liepen al voor de zestien vast.

Ook uit stilstaande momenten lukte het maar niet bij RCL dat flink in de tang zat bij de Friezinnen. Wel geringe mogelijkheden met Madieke Zaad, Claudia Owel en Lea Luzolo. Aan de andere kant Siebine Burggraaff die net voorlangs schoot net als trouwens Lisa Snoek.

Lea Luzolo kreeg een mogelijkheid maar de overtuiging en creativiteit was bij RCL niet te zien. In de 67e minuut werd het 0-3 opnieuw via de snelle Janneke Ennema. Eén minuut later toch iets meer vrijheid voor Madieke Zaad die Jill Sanrodji aanspeelde. In eerste instantie werd haar inzet gekeerd maar de terugspringende bal werd keurig met het hoofd door Jill Sanrodji in de touwen gewerkt.

RCL probeerde meer via Lesley Landweer en Yara Haasnoot. Ook Romy Siera was met regelmaat in de voorste linie aanwezig maar het lukte maar niet om doorbraak te creëren. De wedstrijd gespeeld en de Racing was niet in staat om met een ander spelconcept de koppositie van Stiens over te nemen. De schitterende zegereeks van de Leiderdorpsen werd door de Friezinnen doorbroken.

Opnieuw scoorde Janneke Ennema voor Stiens in de 78e minuut en dat was haar vierde treffer van de middag. In de laatste fase schoor Manon Heiliegers voor RCL voorlangs maar het was Stiens dat heel rustig de 90 minuten volmaakte.

Stiens nu steviger aan kop in de Hoofdklasse vrouwen met RCL op vier punten verschil op een gedeelde tweede plek. De Friezinnen speelde tactisch sterk en legde de veerkracht van RCL, behoudens in het eerste kwartier, volledig aan banden.
Een verdiende winst voor de Friezinnen die zaterdag Seastum uit Zeist op bezoek krijgen. RCL neemt het dan op in Haarlem tegen DSS.