RCL kwam vijf minuten te kort tegen Alkmaar

Jong Alkmaar won met 3-4 van RCL. Met de hakken over de sloot en als het duel een paar minuten langer had geduurd was het gelijk geworden of had RCL dit laatste competitieduel van het seizoen nog winnend kunnen afsluiten. Alkmaar liet het helemaal afweten in de laatste tien minuten. De Racing scoorde drie wonderschone doelpunten in slechts vier minuten tijd. Maar het was niet voldoende en de tijd net te kort.
vv RCL - Jong vv Alkmaar
De einduitslag 3-4 na een 0-2 stand bij rust. De KNVB beslist in de komende week over het lot van RCL. Vrij loting of nog een nacompetieduel met als inzet een plek in de hoogste amateurklasse, de Topklasse voor vrouwen. Dit alles omdat de KNVB de reserve- of beloften teams van de BVO’s in een eigen competitie willen onderbrengen. Uit de Topklasse gaan ADO Den Haag, PEC Zwolle en Alkmaar daarin spelen.

Kenmerkend al het gehele seizoen de lijst van geblesseerde speelsters bij RCL. Maar aan het eind van de tunnel is het lichtpuntje weer zichtbaar. Alkmaar startte sterk met direct al een mogelijkheid voor Chimera Ripa. Aan de andere kant probeerde Bianca van der Meer het voor de Racing maar dat lukte niet. In de vijfde minuut Chante Dompig die zo maar door mocht lopen en haar inzet schampte de dwarsligger. De dreiging compleet voor RCL met Rachel van Netten die een voorzet van Chante Dompig verkeerd raakte. Ook een schot van Sanne Koopman trof geen doel.

Geke Maat, Cerise Klijn, Lisanne van der Ende en aanvoerster Sabine Verheul hadden hun handen vol aan de aanvalslustige meiden uit Alkmaar. Ook doelvrouw Cynthia Roeleveld deed haar werk zoals te verwachten was vol lef en overtuiging.
In de dertiende minuut drie scherpe hoekschoppen op rij waarbij Britt Buscher wel de fraaiste mogelijkheid kreeg om de score te openen voor de meiden van coach Corina Dekker. Aan de andere kant mocht Ashley Pen op avontuur echter sluitpost Nicolle Martens greep goed in.

In de 22e minuut kwam Alkmaar op voorsprong. Elizabeth Zwerver op links snel en vaardig. Een strakke voorzet volgde op de inkomende Chante Dompig die het leer in de touwen schoot en haar Alkmaar op voorsprong zette.

De ploeg uit Noord Holland had de regie in handen en in de 31e minuut werd het 0-2. Een loepzuivere strakke pass over 35 meter van Nicole Stoop werd in de voeten gespeeld van Chante Dompig. Die maakte geen fout en scoorde fraai.
Wilan Gies Broesterhuizen verliet geblesseerd het veld en Drita Celaj maakte na en lange periode van blessureleed weer haar opwachting.

Omzettingen in het keurkorps van de zo geplaagde coach Janet Griffioen die iedere week opnieuw moest puzzelen vanwege alle blessures. Gaandeweg kwam RCL nu beter in het stuk voor. Dominique van Wensveen probeerde het van afstand en ook Bianca van der Meer kreeg een mogelijkheid.

Direct na de pauze de kans voor Chante Dompig om de afstand wat te vergroten maar Cynthia Roeleveld pakte het leer. Druk nu van RCL met in de 51e minuut de kans voor Drita Celaj die alleen door mocht gaan. Nog onwennig na een lange periode van afwezigheid schoot Celaj echter naast. Alkmaar geschrokken van dat moment probeerde constructief op te bouwen. Individueel en technisch de betere ploeg maar het collectieve inzicht ebde weg.

Rachel van Netten en Britt Buscher met mogelijkheden en de thuisploeg onder druk. Wel kwam de Racing sterk terug met in de 70e minuut een schot van Dominique van Wensveen dat uiteenspatte op de lat.

Twee minuten later opnieuw Van Wensveen die een fraaie mogelijkheid kreeg. Na was het aanvoerster en sluitpost Nicolle Martens die goed ingreep.

De onvrede bij Alkmaar en in de 73e minuut de snelle Emma Hofstra er vandoor. De pass op Simone Hand exact in de loop en die had de hoek voor het uitzoeken en scoorde. Vijf minuten later was het opnieuw de ploeg uit Noord Holland die een treffer in de touwen schoot. De beweeglijke Chante Dompig kreeg ruimte en scoorde beheerst en zette de 0-4 op het scorebord.

Nog slechts 18 minuten te gaan en wissels bij de Leiderdorpsen. Lesley Landweer en Romy Siera maakten fris en monter hun opwachting in de arena na een lange periode van blessureleed. De as van de rood witte ploeg als vanouds en de Racing kwam volledig op stoom in het warme weer. Alkmaar werd compleet weggespeeld. In de 83e minuut Bianca van der Meer met de pass op Dominique van Wensveen dat nog werd gepareerd door Nicolle Martens. Het leer kwam voor de voeten van Romy Siera die slim, listig en supersnel het leer exact geplaatst in de kruising schoot.

Eén minuut later Dominique van Wensveen die de bal in de voeten schoof van Bianca van der Meer die met een schitterende lob de stand op 2-4 bracht. Alkmaar volledig de weg kwijt want twee minuten later deed Dominique van Wensveen dat opnieuw. Schoot randje zestien met een geplaatste lob het leer in de uiterste hoek.

Met nog drie minuten te gaan alle hens aan dek. Als je in vier minuten tijd drie doelpunten kan scoren kan de vierde er immers ook in. Maar zover kwam het echter niet. Wel de kansen maar Nicolle Martens kwam goed tussenbeide.

Een schitterende afsluiting van een verloren seizoen gekenmerkt door de vele blessures. In het laatste kwartier de vertrouwde gezichten weer terug in het veld en in slechts vier minuten werden op fraaie wijze drie wonderschone doelpunten gescoord.
De bal is rond en Alkmaar de betere ploeg met een dosis techniek maar als de wedstrijd vijf minuten langer had geduurd was de rood-witte trein over Alkmaar heen gelopen.
Jong Alkmaar volgend seizoen in de nieuw te vormen beloften competitie van de BVO’s. Een komt dan een veel juister beeld tussen de profs en amateurs. Een aanbeveling die al vele jaren geleden in rapporten was vastgelegd om juist de structuur zuiver te houden. Voor RCL dat als voorlaatste eindigde in de competitie is het lot in handen van de KNVB. Blijven op Topklasse niveau of nog een wedstrijd in de nacompetitie spelen om handhaving. De KNVB beslist komende week.