SVS blijft in de race na 2-0 winst op Blauw Geel ’55

In een prima ambiance werd in Capelle aan den IJssel de return gespeeld tussen SVS en Blauw Geel ’55. In Ede werd het verleden week 2-2 en wie van de beide kemphanen zou verder gaan in de knock-out strijd voor een plek in de Eerste Klasse Vrouwen. Dat was de hamvraag want beide teams gingen voor de winst en een boeiende wedstrijd werd het publiek voorgeschoteld. De formatie van coach Connie van den Dikkenberg maakte het spel en beheerste in een groot deel van de match het middenveld. Nam echter niet weg dat de voorwaarsten uit Ede problemen hadden met het verzilveren van de vele mogelijkheden.

SVS - Blauw Geel '55Natuurlijk zat de achterhoede van de thuisploeg van coach Murat Karaulu potdicht. Een uitblinkende rol was er voor sluitpost Shirley Kops die veel inzetten op reactiesnelheid pareerde. Maar ook aanvoerster Roxanne Kamminga deed achterin prima werk. Prachtige acties van Jeanet Veldsema, Sanderina Kuipers, Patricia de Vrij en Eva van Veldhuisen die absoluut bekroond hadden kunnen worden met een doelpunt maar dan moet het leer wel in de touwen en dat gebeurde niet. Al in de tweede minuut kwam SVS op voorsprong door een beoordelingsfoutje die keihard werd afgestraft door Edith de Glint.

SVS - Blauw Geel '55

Dit was tevens de ruststand en het wachten was op de gelijkmaker van Blauw Geel ’55. Die kwam niet en zoals in onbeschreven voetbalwetten vermeld staat valt dan altijd het doelpunt aan de andere kant. Ook nu met een fraaie actie van Liz-Anne Yaw die Sabrina Pocorni wegstuurde en door de hele achterhoede mocht slalommen en de 2-0 in de touwen schoot.

Blauw Geel ’55 kreeg ook daarna nog veel mogelijkheden om de aansluitingstreffer te scoren maar de rek was eruit. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ruben Pollé uit Schoonhoven die werd geassisteerd door Herman Schippers en Gilbert Zoutewelle. Het arbitrale trio kon terugzien op een uitstekend verlopen duel waarin het leidinggeven en samenwerken van grote klasse was.

Winst voor SVS dat wel wist te scoren en in de volgende ronde Wartburgia gaat treffen in een thuis- en uitduel om uit te maken wie in de Eerste Klasse gaat spelen het komende seizoen.

Teammanager Erwin Driessen van de club uit Ede legde perfect de situatie uit. Blauw Geel ’55 eindigde op een dikverdiende tweede plek achter kampioen Delta Sports ‘95 in de Tweede Klasse A Vrouwen en pakte heel mooi de derde periode titel. De beide teams van SVS en Blauw Geel ‘55 waren uitstekend tegen elkaar opgewassen maar op Sportpark Schenkel in Capelle aan den IJssel moest een winnaar komen. Erwin Driessen wilde met zijn meiden heel graag de volgende ronde bereiken maar wist als geen ander dat het moeilijk zou worden na het 2-2 gelijkspel in Ede. Ook de coaches Raymond van Elswijk en Murat Karaulu van thuisploeg SVS wilden graag winnen en een open maar bovenal levendige strijd viel het publiek ten deel. Aanvallen het motto en geen tactische beslommeringen. In de eerste aanval al een mogelijkheid voor Michelle van Steekelenburg voor de ploeg uit Ede maar direct daarop de eerste aanval van thuisploeg SVS.

Een beoordelingsfoutje in het centrum van de Edense verdediging bracht zomaar Sabrina Pocorni aan de bal die het leer snel breed legde op de inkomende Edith de Glint die in de tweede minuut doelvrouwe Mariet Korteweg al passeerde. Een vroege 1-0 voorsprong voor de Sport Vereniging Schollevaar die voor wat betreft de stand op rozen zou moeten zitten maar de organisatie van het spel kwam van lieverlee helemaal in handen van Blauw Geel. Lieke Vlaar, Patricia de Vrij met Eva van Veldhuisen zorgden voor aanvalsgolven waarmee de achterhoede van SVS toch de nodige moeite had. Doelvrouwe Shirley Kops kwam een aantal keren goed weg en redde fraai met flitsende reacties. Sanderina Kuipers kreeg de mogelijkheid om de bal zomaar in het lege doel te schieten maar schoot in de haast naast. Daar kwam SVS heel goed weg en de druk werd gezet door het Blauw Geel van coach Corrie van den Dikkenberg. Een inbreng van Lisanne Hardeman werd door verdedigster Milou Hoefsloot nog net hoekschop verwerkt maar de toon werd gezet door de Edense meiden die dolgraag de gelijkmaker wilden scoren. Een vrije trap van Fleur van Olst zorgde voor gevaar en ook Jeanet Veldsema kreeg in de 18e minuut een hele beste mogelijkheid om de beide ploegen op gelijke hoogte te brengen.

Coach Murat Karaulu gaf de juiste aanwijzingen langs de zijkant maar zijn meiden pikten het niet op. Het gevolg was dat het middenveld en de organisatie in handen kwam van Blauw Geel waarbij iedereen het idee kreeg dat de gelijkmaker slecht een kwestie van minuten zou gaan worden.
Zelfs Kimberley Kwaak schoof met regelmaat in en Patricia de Vrij kreeg een beste mogelijkheid. Ook Asha Vermeulen mocht zo af en toe mee ten aanval en zorgde voor gevaar met een aantal fraaie passes. Het leverde echter niet het gewenste resultaat op waardoor gas teruggenomen werd en SVS weer in het spel voorkwam. Dounia el Biyar mocht maar liep zich vast en Felicia Farhad Sedighi zorgde voor het verdeelwerk voor de voorwaartsen van de thuisploeg. Maar ook sluitpost Mariet Korteweg greep een aantal keren heel goed in. In de 33e minuut weer zo’n loeiharde schuiver van Patricia de Vrij na wat duw en trekwerk van Eva van Veldhuisen en Sabrina Pocorni. In de 34e minuut de eerste wissel aan SVS kant. Anouk Angkotta kwam in het veld voor de geblesseerde Dounia el Biyar.

De beste mogelijkheden waren voor de meiden uit Ede die met Patricia de Vrij druk zette op de vesting maar geen bres kon slaan. De Vrij kreeg veel mogelijkheden maar Milou Hoefsloot, Felica Roodbol, Roxanne Kamminga en Debbie Wetzel lieten weinig ruimte over voor het echte gevaar. De laatste minuten van het eerste deel waren weer voor SVS die heel duidelijk de kansen rook met Liz-Anne Yaw die Edit de Glint in stelling bracht die had moeten scoren.

Na de thee eenzelfde spelbeeld met een sterk collectief spelend Blauw Geel waarbij tot aan de zestien alles op rolletjes leek te lopen. Maar dan die laatste meters. Aanwijzingen van de zijkant van coach Connie van den Dikkenberg en het wachten was op de gelijkmaker. SVS coach Murat Karaulu stond erbij met een gelaatsuitdrukking op onweer. Hoofdschuddend moest hij met de vele toeschouwers toezien dat de wedstrijd zeker en vast nog niet gespeeld was. Asha Vermeulen, Lisanne Hardeman en een minuut later Patricia de Vrij kregen echter het leer niet in de touwen. Natuurlijk prima werk van de zwaar onder druk staande verdedigsters Roxanne Kamminga, Sabriye Karaulu, Debbie Wetzel en Felicia Roodbol. Wissel in het team uit Capelle aan den IJssel met de inbreng van Shawni Latuheru voor Roodbol die trachtte het evenwicht op het middenveld met Liz-Anne Yaw en Anouk Angkotta te herstellen. Dat lukte in zekere zin wel want Sabrina Pocorni werd op rechts weggestuurd en met een loepzuivere voorzet kwam de bal bij Edith de Glint die de wedstrijd in het slot had kunnen laten vallen maar echter de hoogte op zocht.

Een publiekswissel bij Blauw Geel voor de afscheidnemende Lieke Vlaar die nog vaak woelend wakker zal gaan worden op een kussensloop met afdruk van haar medespeelsters die haar na de wedstrijd feestelijk werd overhandigd. Vlaar werd vervangen door Priscilla Seves. In de 55e minuut twee mogelijkheden voor Blauw Geel. Een vrije trap met Lisanne Hardeman die rakelings over de deklat zeilde en Eva van Veldhuisen die nu echt had moeten afdrukken maar een uitstekende leerling van Raymond van Elleswijk tegenover haar kreeg die alle ballen perfect pareerde en de nul als heilig bestempelde. Geen doorkomen aan en hieruit putte SVS de kracht om toch wat collectiever te gaan opereren.

De lessen die men kreeg in het afgelopen seizoen kreeg in de Eerste Klasse gaven wel aan dat er het middenveld veroverd zou moeten worden alvorens de aanval te zoeken. Maar in de 56e minuut een handsbal net op de rand van de zestien die door Patricia de Vrij werd genomen. Spanning alom want zou het dan wel uit stilstaande momenten gebeuren. Ook van deze mogelijkheid maakten de aanvalsters van Blauw Geel geen gebruik.
In de 64e minuut maakte thuisploeg SVS aan alle onzekerheid een einde om keihard toe te slaan. De prima spelende Liz-Anne Yaw met een simpele steekpass op Sabrina Pocorni die zomaar freeweelend door de verdediging mocht slalommen en de bal op de lijn pas raak schoot. Een schitterende actie die werd bekroond met een fraai doelpunt en belangrijker was de 2-0 op het scorebord.

Kleur op het gezicht van coach Murat Karaulu en stilte in het kamp van Connie van den Dikkenberg en Erwin Driessen. Nog een aantal mogelijkheden volgde voor de thuisploeg en ook Priscilla Seves kreeg aan Blauw Geel kant mogelijkheden maar het geloof in eigen kunnen om toch die dekselse Kops te laten capituleren was net een brug te ver. Kansen over een weer met Edith de Glint aan SVS kant die in feite een hele beste kreeg maar het gevaar zat bij Jeanet Veldsema en aanvoerster Eva van Veldhuisen aan Blauw Geel kant. Wissels bij de teams werden nog ingebracht en Elise Gerritsen kwam bij Blauw Geel in het veld en Ignarda Pieternella bij de thuisploeg SVS maar er veranderende niets in het eindresultaat.

Het was Blauw Geel wat het spel maakte met een goed draaiend middenveld maar niet tot scoren kon komen en een slim acterend SVS dat wel gebruik maakte van kleine mogelijkheden die men kreeg. Het was Anouk Angkotta van SVS die het in feite perfect samenvatte en een beeld schetste tussen Benfica en Chelsea waarbij het niet altijd zo is dat de beste ploeg de punten pakt. Zeker in een knock-out fase.
Blauw Geel kon terecht met opgeheven hoofden de arena verlaten alhoewel de club graag verder had willen gaan om Eerste Klasse voetbal te bereiken. Maar wist ook dat je daarvoor wel moet scoren om doelen te bereiken en dat nu deed SVS met verve.
De ploeg van Murat Karaulu heeft zeker meer individuele klasse in huis en weet als geen andere het klappen van de zweep in de Eerste Klasse. SVS een ronde verder en het Amsterdamse Wartburgia de volgende tegenstander. De hoofdmacht van de Drieburg bewoonsters promoveerde naar de Topklasse en ziet ook dolgraag het tweede team in de Eerste Klasse spelen. Het zullen pittige wedstrijden worden maar eerst werd bij SVS nog lang nagetafeld over deze 2-0 overwinning tegen Blauw Geel ’55.