Be Quick ’28 wint van Berkel en promoveert naar de Hoofdklasse

Het tweede damesteam van het Zwolse Be Quick ’28 promoveert naar de Hoofdklasse. Dit ten koste van Berkel die gezien het gehele wedstrijdverloop technisch de betere ploeg was. Net als in het eerste duel was de ervaring en fysieke kracht van het nu door Sebastiaan Borgardijn gecoachte team de belangrijkste drijfveer voor dit succes. Een overwinning met het kleinst mogelijke verschil (1-0) door een doelpunt in de extra tijd van de eerste helft gescoord door Marjolein Jansen uit een vrije trap.

Het was beslist geen hoogstand duel wat het publiek voorgeschoteld kreeg. Een stevige bries met dreigende donkere wolken met wat felle regenbuien gaven nu ook niet bepaald het meest ideale beeld om een echte topper neer te zetten. Maar wel heel duidelijk het allesbeslissende duel tussen beide opponenten om slechts één plek in de zo fel begeerde Hoofdklasse. De wedstrijd van verleden week eindigde in een 1-1 gelijkspel met twee teams die zeker aan elkaar gewaagd waren. Ook nu een open duel met een duidelijk sterker startend Berkel. Silvia Boogaard kreeg al in de derde minuut de mogelijkheid om de score te openen maar de inzet ging voor haar langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

Bij Be Quick countervoetbal met de wind in de rug was het voor de verdedigsters van de ploeg van coach Cees Kruys alle zeilen bijzetten. Marjolein van de Bosch had kunnen profiteren maar haar projectiel werd door de wind opgelicht en verdween naar het bijveld. De druk is van de meiden uit Berkel met Michelle Arbman die op rechts ervan door mocht gaan maar haar inzet was zonder kracht en een prooi voor sluitpost Karin Luchies van de Zwolse formatie. In de 15e minuut een prima aanval van Melanie den Dulk via Silvia Boogaard die een fraaie voorzet gaf op de inkomende Michelle Arbman. De kopbal die volgde had niet de dynamiek om Luchies de gang naar het net te doen maken. Ook een steekpass van Lindy Hogedoorn op Melanie den Dulk was uitstekend en had een beter lot verdiend.

De thuisploeg had duidelijk moeite met het levendige spel van de meiden uit Lansingerland. Annelies Tuin, Kitty Oerbekke, Linda Hutten en Romy van den Heuvel moesten tot het uiterste gaan om erger te voorkomen. De aanvalsgolven waren goed opgezet via de vaak loepzuivere passes van Melanie Kruijs op Sandra Welles, Lindy Hogedoorn en Michelle Arbman.

Na zo’n 20 minuten spel werden de meiden tijdens een blessure behandeling toegesproken door gelegenheidscoach Sebastiaan Borgardijn die komend seizoen bij PEC Zwolle als assistent-coach aan de slag gaat. Er kwam een antwoord op de aanvallende speelwijze van Berkel met collectief spel vanuit de verdediging opgebouwd met meer fysieke inzet. Juist daar hadden de meiden van coach Cees Kruys heel duidelijk moeite mee. Dit gebeurde een week geleden ook al en ook toen kon geen opening worden geforceerd. Een sleutelrol voor Romy van den Heuvel die het middenveld bestierde en dit met veel inzet ten toon spreidde.

Veel overtreding werden gemaakt en shirtjes op rekbaarheid getest door het rood-witte team met iedere keer een Sebastiaan Borgardijn die uit de dug-out kwam en verhaal wilde halen bij scheidsrechter Sibo van der Laan uit Apeldoorn die met zijn assistenten Cahit Celen en Henk Zwakenberg een perfecte wedstrijd floot. Volkomen terecht ook dat de leidsman de trainer terugverwees naar zijn plek en geen commentaar meer wenste te horen.
Twee mogelijkheden kreeg Anouk Bourgonje van Be Quick maar ze mistte de rust en het overzicht. Te gehaast spel ook van Rianne Bos die diep was gegaan. De verdediging van Berkel met Lisa Wijnen, Annemieke van der Voort en Chantal van Wijk hadden in de 33e minuut geen problemen met de vrije trap van Annelies Tuin.
In de 37e minuut mocht Michelle Arbman van afstand het proberen maar de power ontbrak. Berkel kreeg het steeds moeilijker om in de wedstrijd te blijven domineren. Lindy Hogedoorn en Melanie den Dulk kregen mogelijkheden en ook Silvia Boogaard liet op rechts een heel fraai staaltje pure techniek zien maar faalde helaas in de afwerking.

In de 43e minuut een vrije trap van Marjolein Jansen die nog naast ging maar in de extra minuten van het eerste deel wederom een vrije trap van Marjolein Jansen. Het leer stuiterde nog vlak voor de doellijn in de verste hoek op en verdween pardoes in de touwen achter sluitpost Jennifer Gittling. 1-0 voor de thuisploeg op een wel heel erg goed gekozen strategisch moment.

In het tweede deel was het direct de thuisploeg die druk zette met een prima combinatie tussen Marjolein Jansen, Manon de Weerd en Rianne Bos. Ook Anouk Bourgonje kreeg de kans maar aanvoerster en sluitpost Jennifer Gittling greep goed in.

In de 57e minuut was het Anouk Bourgonje die had kunnen scoren en aan de andere kant werd Sandra Welles door Romy van den Heuvel tegen de grasmat gekegeld waarvoor ze terecht geel kreeg van leidsman Van der Laan. De spanning nam toe want vriend en vijand verwachtte met de wind in de rug een aanvallend Berkel te zien die onstuimig de aanval zou gaan zoeken. Berkel zette druk, dat wel maar de afwerking liet te wensen over. Maar ook de ervaring achterin bij de Zwolse brigade speelde Berkel parten en het hele kleine beetje geluk wat je zo af en toe nodig hebt ontbrak. Wel opbouwend helemaal verzorgd met Nadia Roukes die zich meer en meer met de aanval ging bemoeien. Ruimte kreeg de thuisploeg wel degelijk met een gevaarlijk vrije trap van Romy van den Heuvel op Kitty Oerbekke die het leer in de voeten schoof van Anouk Bourgonje die zelfs scoorde maar dit wel in buitenspel deed.

Kansen voor Michelle Arbman die alleen ervandoor ging en had moeten scoren. Ook aanvoerster Annelies Tuin kreeg volkomen terecht geel voorgeschoteld van de leidsman en wisselde Be Quick ’28. Rosalie Brink nam de plaats in van Anouk Bourgonje en die zorgde direct al voor gevaar met een supersnelle aanval. Bij Berkel ebde het geloof in eigen kunnen weg, ook nadat Melanie den Dulk in een wel moeilijke positie alleen op Luchies af mocht gaan. Maar tevens inzetten van Silvia Boogaard en Michelle Arbman waren zonder de echte Berkelse overtuiging terwijl Karin Luchies bij een aantal scrimmages in de doelmond prima werk deed.
Melanie den Dulk werd vervangen door Nadine Bier bij Berkel en die plaatste de bal een aantal keren goed in de doelmond. Het was billenknijpen voor de uiterst gespannen Annelies Tuin en Karin Luchies met als tegenpool de koele Kitty Oerbekke maar die meiden van Borgardijn hielden achterin de nul.

Winst voor Be Quick ’28 met het kleinst mogelijke verschil op een technisch beter spelend Berkel. De ploeg uit Lansingerland was niet opgewassen tegen het sterke collectieve optreden inclusief fysieke inzet die met name bij de oud eerste elftalspeelsters het verschil maakten in de twee wedstrijden. Een hoofdprijs voor Be Quick ’28 mede door de strategische invloeden van de coaches Marjolein Wildeman en Sebastiaan Borgardijn. Ook het derde team van de Zwolse club promoveerde naar de Eerste Klasse wat een unicum is in het vrouwenvoetbal. Groot feest in Zwolle en dat werd vol trots gevierd.

Berkel kreeg te weinig maar kon wel terugzien op een uitstekende seizoen met kwalitatief prestatievoetbal van hoog kaliber. Professioneel met opgeheven hoofden verlieten de teleurgestelde meiden van Cees Kruys en Rene van Wijk de arena in Zwolle. Het was het net niet maar wel met een ervaring rijker dat werkvoetbal en fysieke kracht vaak het verschil kan maken tussen winst en verlies. Daar waren Michelle Arbman, Melanie Kruijs en Sandra Welles het na afloop roerend over eens.